Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Torroella de Montgrí disposa d’un pla per eradicar els històrics problemes d’inundabilitat a la plana

Avatar photo

Ha estat elaborat per la UdG en el marc del projecte PECT «Girona, Regió Sensible a l'Aigua" i l’Ajuntament optarà a algun programa europeu per poder tirar endavant algunes de les mesures proposades

L’Institut d’Ecologia Aquàtica de la UdG ha elaborat un pla per controlar la inundabilitat a la conca del rec Vell-Ter Vell, l’àmbit del qual s’inclou dins del municipi de Torroella de Montgrí. En el treball, dirigit pel doctor Xavier Quintana, es defineixen directrius i actuacions concretes per a una gestió global de les habituals inundacions que es produeixen a la plana, des de la captació a la resclosa d’Ullà, fins a la llacuna de Ter Vell. Les propostes es basen en criteris de sostenibilitat que garanteixen la compatibilitat de l’activitat agrícola i la conservació dels ecosistemes aquàtics.

Alentir i retenir l’aigua

La idea del pla és canviar l’actual model de drenatge, que es fonamenta en buidar ràpidament l’aigua quan plou. Això fa que arribi massa ràpidament als sistemes aquàtics que fan de desguàs (en aquest cas el Ter Vell) i provoquin desbordaments, especialment en les zones planeres. Amb el nou model de drenatge es pretén alentir i retenir l’aigua a la capçalera, als vessants del Montgrí, per fer que arribi més lentament a les llacunes receptores. D’aquesta manera s’incrementaria la capacitat de drenatge a banda i banda de la carretera de l’Estartit. Això es faria utilitzant llacunes i aiguamolls connectats en rosari per facilitar la laminació de l’aigua de pluja. A més de retenir l’aigua, aquest sistema també retindria nutrients i contaminants, la qual cosa serviria per millorar l’estat ecològic de les llacunes receptores.

Prioritat municipal

El regidor de Món Rural, Genís Pigem, assegura que la resolució d’aquesta problemàtica històrica és una de les prioritats per a l’actual equip de govern, per resoldre una greu problemàtica que té impactes socials i econòmics en el territori: «Els episodis de pluges són cada vegada més irregulars en nombre i quantitat d’aigua. Això provoca que, en moltes ocasions, caigui molta aigua en poca estona i provoqui inundacions a les carreteres i als camps, sobretot de la plana agrícola entre Torroella i l’Estartit. A part, aquesta aigua de pluja tampoc s’aprofita convenientment.» D’altra banda, Pigem també argument que es considera necessària mantenir un cabal constant d’aigua al llarg del rec del Ter Vell.

Finançament europeu

Pigem avança que es buscarà finançament i sinèrgies per poder-lo executar. Atès que es tracta d’un pla d’actuacions de gran envergadura i pressupost, la fórmula en què es treballa seria a través del programa FEDER o projecte LIFE, de la unió Europea, àmbits en els quals ja té experiència: «De totes les actuacions proposades, se’n farien una part, les més viables, però a hores d’ara, ja es disposa d’una anàlisi científica i d’un conjunt de propostes per posar fi a una greu problemàtica històrica».

El pla ha estat presentat fa pocs dies a l’ACA, que l’ha valorat molt positivament i ha traslladat a l’Ajuntament la seva voluntat de participar-hi. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí també buscarà d’altres socis per impulsar el projecte.

Recuperació d’aiguamolls i adaptació al canvi climàtic

El regidor de Món Rural posa en valor, a més, que aquest pla, a banda de mitigar els efectes de les inundacions, té d’altres importantíssims beneficis associats, com la recuperació d’aiguamolls mediterranis temporanis, que són hàbitats en regressió i especialment protegits. També contribueix d’una manera molt efectiva a l’adaptació del municipi al canvi climàtic.

El pla també proposa adequar el Rec Vell i Rec del Molí per a funcions ambientals, fent que portessin aigua tot l’any i recuperar superfícies d’inundació com a closes. També es vol promoure la recuperació de conreus que no es treballen perquè acostumen a inundar-se i no són rendibles. Per aconseguir-ho, es cercaran subvencions compensin les pèrdues en cas que estiguin treballats.

PECT «Girona, Regió Sensible a l’Aigua

El pla s’ha desenvolupat en el marc del projecte d’especialització i competitivitat territorial PECT «Girona, regió sensible a l’aigua», una ambiciosa iniciativa finançada amb recursos europeus que pretén convertir el Baix Ter en un territori de referència en la gestió eficient dels recursos hídrics, la bona qualitat de les aigües i les infraestructures sostenibles. El nucli promotor del projecte està coordinat per la Diputació de Girona i compta amb la participació executiva de la UdG, la Junta Central d’Aigües del Baix Ter i l’IRTA.

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí n’és un dels socis col·laboradors. Amb aquest projecte es pretén reduir la inestabilitat hidrològica al Baix Ter i afavorir el seu desenvolupament socieconòmic. El projecte, que té un pressupost de 2.656.084,26 milions d’euros, aposta per una gestió integrada i sostenible de l’aigua.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Deltebre engega el procés de participació per decidir on invertir els diners de la Festa Major

Notícia següent

L’Ajuntament de Cambrils obre la convocatòria de subvencions per a activitats culturals i festives

Notícies relacionades