Descoberta arqueològica a Sant Antoni de Calonge

Diverses troballes dins la vil·la romana de Collet

 

Per a conèixer més la nostra història i procedència és molt important fer diversos processos d’investigació i anàlisis. Per a conèixer amb més deteniment l’estructura i el tipus de vida que es portava anteriorment, el paper de l’arqueologia és imprescindible. 

 

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni van signar el 2014 un conveni amb la Universitat de Girona i, concretament, amb el laboratori d’Arqueologia i Prehistòria. Des del laboratori de la Universitat de Girona s’han gestionat diverses excavacions, però la que avui expliquem és la més actual envers la població que s’esmenta en l’article.

 

Marc Prat Vilà, membre del laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Girona, ha dirigit el projecte d’excavacions a la vil·la romana del Collet de Sant Antoni de Calonge. Aquestes excavacions han durat un parell de mesos; des del mes de desembre fins a finals de gener. En aquestes excavacions, només s’ha treballat sobre una petita part de la vil·la, però s’hi han trobat diversos elements; els quals, s’han pogut recuperar. 

 

S’han trobat, suposats, dipòsits de planta quadrangular, gresols, forats de pal i encaixos per col·locar-hi grans recipients de ceràmica. Les descobertes que s’hi han fet estan datades del segle I abans de Crist.

 

La vil·la romana de Collet es troba en un turó de poca alçada, just davant el mar. I segles enrere, la vil·la com a tal esmentada, era com una casa de pagès actual; la qual funcionava com a explotació agrícola i com a habitatge.  La seva estructura es fonamentava al voltant d’un gran pati central.