La programació 2022 del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona ha tingut un total de 59.526 usuaris, entre exposicions i activitats, pròpies o en col·laboració.
Les exposicions, pròpies, desplegades als tres espais dels quals disposa el centre, Bòlit_PouRodó, Bòlit_LaRambla i Bòlit_StNicolau, han tingut 40.863 usuaris. A aquests, s’hi han de sumar els 7.124 usuaris que han participat de les exposicions fetes en col·laboració, com la que es fa cada estiu a la Canònica de Vilabertran (amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural) i la que enguany s’ha fet als Soterranis de la catedral de Girona (dins el concurs de comissariat de la Xarxa Transversal). I, en tercer lloc, també es comptabilitzen les itineràncies d’exposicions produïdes o coproduïdes pel centre com “Biennal 2064” (amb La Virreina Centre de la Imatge i el Centre de Cultura Contemporània El Carme), “8 serps i més” (fruït de la residència en gravat contemporani, compartida amb el Centre Cultural la Mercè) o “Dins i fora: Bòlit Mentor 2021/2022” (coproduïda amb La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners), que han rebut 4.731 visitants.
Durant el 2022, en total s’han programat 9 exposicions, 6 de petit format ocupant un sol espai: “Acció Santos”, “Gosar Poder”, “Variant Delta”, “Insectòdrom”, “Dins i fora: Bòlit Mentor 2021/2022” i “Palau de Vent” i 3 de gran format, desplegades en dos espais: “Narcohumanisme”, “Biennal 2064” i “Els desconeguts de sempre. Personatges singulars en la cultura contemporània”. En aquest punt s’ha de fer esment que les estadístiques de l’”Insectòdrom” inclouen dades d’assistència de públic de la setmana de “Girona. Temps de Flors”, que ronden els 12.000 visitants.
Cal destacar l’augment de les visites grupals, ja que al llarg de 2022 s’ha treballat la mediació dels continguts de forma personalitzada a 42 grups, que han aplegat a un total de 1.322 usuaris.
Pel que fa a les activitats, se n’han desplegat una seixantena dins i fora de la programació expositiva i, sobretot, al llarg de tot el territori de les comarques gironines, que han comptabilitzat 6.282 usuaris. En paral·lel, s’han executat 13 recursos educatius adreçats a escoles i casals de lleure de la demarcació. Paral·lelament, durant 2022 s’han desenvolupat tres projectes educatius d’impacte en els alumnes que hi han participat. El primer és el Bòlit Mentor, per mitjà del qual quatre artistes treballen un projecte conjunt en residència en quatre instituts d’educació de secundària del territori gironí. També s’han estrenat els projectes Nexes (en col·laboració amb el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Girona), amb dos artistes treballant al llarg de tres cursos escolars en una escola de primària d’alta complexitat, com és el cas del Carme Auguet al barri de Pont Major i Segona Residència (en col·laboració amb l’Associació Cultural la Volta i Les Bernardes), un projecte d’arts visuals participatiu que té lloc als vespres de juliol en algunes places de Girona i Salt.
Dins el projecte de residències, per l’espai de Girona, han passat fins a 16 artistes i professionals de les arts visuals a través de diferents modalitats de convocatòria. I, un el conjunt de tota la programació, han participat 112 artistes, agents culturals, comissaris, etc. Finalment, s’ha d’esmentar que el Bòlit, en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, va presentar 7 obres a la convocatòria de compra d’obra per a la Col·lecció Nacional d’Art, de les quals 3 han estat comprades per la Generalitat de Catalunya.
L’any 2022 ha estat el de la consolidació del projecte expositiu que va presentar Ingrid Guardiola pel concurs públic de direcció del Centre i que va començar a executar-se la tardor de 2021. Per tant, en l’àmbit de dades, es tracta del primer any complert amb la nova programació.
Una programació que vol fer del Bòlit un centre de creació que doni suport a artistes, i també un espai de recerca, reflexió i creació d’eines i vincles culturals per a la comunitat cultural. I que també es vol adreçar a la ciutadania, a la vida pública, articulant un espai de contemplació, coneixements, experiències, eines i relats on es pugui compartir una manera d’estar en el món, d’interrogar-lo, de relacionar-s’hi mentre s’incideix en temes rellevants o que dialoguen amb la vida cultural, sociopolítica i afectiva dels ciutadans.