Bandera Groga a les platges de Blanes després de les pluges d’ahir

La senyalització es fa en precaució perquè no hi hagi cap element nociu a l’aigua, tot i que en la inspecció realitzada avui al matí no n’ha localitzat cap

Aquest matí el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de l’Ajuntament de Blanes ha hissat a les platges del municipi on comença la Costa Brava la Bandera Groga, que indica precaució a l’hora de fer un bany a la mar. Aquesta senyalització s’ha aixecat a les tres principals zones de bany en seguiment del protocol de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que així ho aconsella després d’unes pluges tant intenses com les d’ahir dimecres.

La senyalització de Bandera Groga indica que el bany està permès, però cal fer-ho amb precaució, en previsió que no hi hagi cap element nociu per a la salut a l’aigua que hauria pogut ser arrossegat ahir des de les rieres de sortides pluvials fins a la mar. En tot cas el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, ha realitzat a primera hora del matí d’avui dijous una inspecció visual que li ha permès determinar que visualment no hi havia cap element nociu, a més a més que l’aigua està neta i transparent.

Malgrat això, s’ha decidit hissar les banderes grogues en senyal de precaució. Com sol passar cada vegada que hi ha una caiguda sobtada de molts litres d’aigua per metre quadrat –sobretot amb les tempestes estivals-, la pluja és engolida pels pluvials dels carrers del municipi i van a parar a les rieres que desemboquen amb sortida oberta a la mar.

Això provoca que, al augmentar el cabdal d’aigua en els caixons que habitualment estan secs al no ploure, arrossegui tot el què estava sedimentat a la base de la riera i als carrers de la població. És per aquest motiu que sovint, quan es veu l’aigua marronosa a les sortides de les rieres, se sol confondre erròniament amb aigües fecals, un tipus de residu que compta amb la seva pròpia xarxa. Una xarxa de distribució que, enlloc de desembocar a la mar, va a parar a la depuradora pel seu tractament.