Blanes, punt final de la III Mostra de Curtmetratges Mal del Cap

Avatar photo
La Sala de Plens Maria Dolors Oms va acollir divendres una sessió oberta al públic amb la projecció de vuit treballs seleccionats al Festival Internacional d’Eivissa

El passat cap de setmana Blanes ha estat el punt i final de la III Mostra de Curtmetratges Internacionals Mal del Cap, que durant els dies anteriors havia estat fent un periple per d’altres localitats del territori. El recorregut s’havia iniciat el 15 de març a Salt i Lladó, i va continuar en dies successius a Sant Miquel de Fluvià, Girona i Banyoles, finalitzant el seu trajecte a Blanes.

Per segona edició consecutiva, la projecció s’ha acollit a la Sala de Plens Maria Dolors Oms, transformada en sala d’exhibició de cinema el vespre d’aquest passat divendres. Abans d’encetar la sessió es va encarregar de donar la benvinguda al públic Urszula Sienczak, de ‘La Guerrilla Comunicacional’.

Aquesta entitat, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, s’ha encarregat d’organitzar la mostra de manera agermanada amb l’Associació Mal del Cap d’Eivissa, que organitza el Festival Internacional de Curtmetratges homònim. Una vegada més, l’experiència ha estat de lliure concurrència, oberta al públic.

Entre els assistents a la sessió s’hi comptava el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Calvet. El regidor va aprofitar l’ocasió per visionar els curtmetratges i felicitar l’organització per l’èxit de la convocatòria, recordant la propera celebració que es farà el mes de maig del I Blanes Costa Brava International Film Festival.

Vuit Curtmetratges per fomentar els valors socials

La III Mostra de Curtmetratges Mal del Cap del passat divendres va incloure un total de vuit films adreçats a tota mena de públic, però amb un objectiu que mena aquest esdeveniment. Es fomenten valors com la solidaritat, el gènere, la integració, la interculturalitat o qualsevol tema susceptible d’interès que promoguin els Drets Humans.

Es tractava de gaudir de vuit excel·lents treballs audiovisuals, però al mateix temps també de fer créixer l’audiència en altres tipus de qualitats que tenen els curtmetratges. En aquest darrer sentit, a través del visionat dels films, es va poder reflexionar sobre diversos temes que qüestionaven els i les espectadores des dels més variats gèneres.

I és que, si bé es van tractar qüestions prou transcendentals, la principal qualitat d’alguns dels treballs projectats va ser que es presentaven des de l’òptica del sentit de l’humor, que permet encarar qüestions molt dures sense ferir sensibilitats. Així, entre els temes que es van tractar hi havia els valors que es transmeten de pares a fills mitjançant una conversa entre dues nenes; o bé fins a quin punt el racisme està present a la nostra societat a través de l’experiència de tres nens marroquins.

També es va parlar de feminisme, l’eutanàsia, el reciclatge, o bé els efectes del bullyng entre els i les joves. La Guerrilla Comunicacional participa al Festival Internacional Mal del Cap d’Eivissa atorgant-hi el Premi Sebas Parras al millor curtmetratge amb missatge social. Per això formen part del jurat, i aquesta circumstància els permet seleccionar entre els més de 1.500 treballs presentats i escollir els millors curtmetratges quant a qualitat i missatge.

Els vuit treballs d’aquest 2024 han estat ‘Cuando crece la hierba’, de Maria Monreal Otano; ‘Aquesta nit’, de Pere Girbau; ‘Yegua’, de Javier Celay; ‘La loca y el feminista’, de Sandra Gallego; ‘It’s gray, gray world’, de Seyed Mohsen i Promosheni Shakib; ‘La nadadora’, de María Algora; ‘Nuisible’, de Maxime Baudin; i finalment ‘Cristal, papel, orgánico’, d’Almudena Vázquez.

Col·loqui amb la guionista i directora de ‘Cuando crece la hierba’

Un cop acabada la projecció es va obrir un col·loqui comptant amb la enriquidora intervenció de Maria Monreal Otano, guionista i directora del curtmetratge ‘Cuando crece la hierba’. Entre d’altres reconeixements, ha rebut el Premi al Millor Curtmetratge amb Perspectiva de Gènere al 35è Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, així com els premis a la Millor Pel·lícula, Millor Guió i Premi Distribució al Notodofilmfest de l’any 2022.

Nascuda a Pamplona fa 28 anys, la seva òpera prima va ser el llargmetratge documental ‘Con los ojos abiertos’, estrenat l’any 2019. L’any següent va crear Cambur Produccions, productora independent centrada en el cinema social. Aquell mateix any va fer el salt a la ficció amb el curtmetratge ‘Cuesta’, i tot just fa uns dies va presentar al Short Corner del Festival de Málaga ‘La Colada’.

A ‘Cuando crece la hierba’ Maria Monreal Otano pren els seus propis records com a base per parlar dels canvis físics que s’experimenten al créixer i la inevitable sensació de vertigen que suposa veure venir, com una onada, que quan encara ets nena acabaràs esdevenint una dona. Així, a través de la mirada infantil de dues nenes, la cineasta ens presenta de manera molt plenera i ingènua el futur que li espera a una dona. Almenys, el què la societat s’entossudeix a continuar inculcant-nos.

Un cop acabada la sessió a la Sala de Plens Maria Dolors Oms, l’activitat de la 3a Mostra de Curtmetratges Mal del Cap de Blanes va traslladar-se a partir de les 10 de la nit al Casal d’Entitats La Cooperativa. Allà s’hi va allotjar un concert amb el grup ‘Wanderlust Menorca’. El duet format per Gemma i Paolo va ser guardonat amb el Premi Enderrock al Millor Disc en Llengua no catalana en l’edició del 2023.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ports de la Generalitat finalitza la urbanització del passeig marítim de l’Ampolla

Notícia següent

8a edició del Talentejant d’Arts Plàstiques i Visuals a Andorra

Notícies relacionades