Dijous, 23 de gener de 2025
És notícia

Blanes presenta el ‘Calendari Interreligiós 2023’

Avatar photo

El text recull les festes i dies assenyalats de les comunitats religioses de la ciutat

Una de les activitats que ha inclòs en la Setmana per la Pau de Blanes 2023 celebrada entre els darrers dies de gener i els primers d’aquest mes de febrer, ha estat la presentació del ‘Calendari Interreligiós 2023’, que va tenir lloc el vespre de dijous passat. Es tracta d’una de les accions que s’ha integrat a la celebració d’aquest cicle de manera estable durant els darrers cinc anys.

 

L’acte el van encapçalar la tinent d’alcalde d’Acció Social i Igualtat, Nova Ciutadania i Solidaritat, Marina Vall·llosada, acompanyada de Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat. La presentació es va fer a la Sala de Plens de l’Ajuntament, comptant amb la participació de representants de les diferents comunitats religioses que han contribuït al contingut del calendari.

 

Una iniciativa de la Taula de Diàleg Interreligiós de Blanes

Aquest 2023 ha estat el cinquè any consecutiu en què s’ha editat el ‘Calendari Interreligiós’, una eina creada per iniciativa de la Taula de Diàleg Interreligiós de Blanes. La formen les següents comunitats: les Parròquies de Santa Maria, Sagrada Família i Santa Teresa; les Comunitats Islàmiques de la Mesquita Rahma, i de la Mesquita Annour; l’Església Evangèlica Baptista; l’Església Evangèlica de Filadelfia; el Centre Cristià FEAM; la Parròquia Ortodoxa de Santa Cecília Màrtir; l’Assemblea de Dios Koinonia i els Testimonis de Jehovà.

 

Recull les festivitats i dies assenyalats que hi ha al llarg dels 12 mesos de l’any, celebrats per les diferents comunitats religioses del municipi. Tanmateix, també inclou d’altres dates que no estan relacionades amb cap creença, ja que són festes laiques, de caràcter civil o social, com per exemple l’1 de Maig, en què se celebra la Festa del Treball, o el 8 de Març, el Dia Internacional de la Dona.

 

Com sol ser habitual, la major part de dies assenyalats s’apleguen al voltant del desembre i a l’abril, quan se celebren els dies festius de Nadal i la Setmana Santa, respectivament. La idea d’editar cada any el calendari va sorgir després que es va considerar que era la millor manera possible de donar a conèixer quins són els dies més especials per a cadascuna de les diferents comunitats religioses que conviuen a Blanes, però aplegant-ho sota un mateix marc de referència.

 

La intenció és justament aquesta, fugir dels calendaris que s’utilitzen de manera més habitual, gregorians o cristians, i fer una mirada polièdrica al temps mesurat des d’una perspectiva més ampla i diversa. El calendari ofereix uns coneixements bàsics sobre les festes i celebracions més emblemàtiques de cada tradició religiosa i del pensament no religiós, amb la voluntat de promoure l’empatia i el respecte envers aquells que tenen unes creences diferents de les pròpies. L’almanac també va néixer amb la vocació de ser una eina per apropar tots els veïns i veïnes a la diversitat i realitat religiosa que hi ha a Blanes, reflectint la seva rica pluralitat.

 

Se n’han editat diversos exemplars impresos que es poden aconseguir a les dependències de l’Àrea de Nova Ciutadania d’Acció Social, ubicada a l’antiga Escola SAFA. La Setmana per la Pau de Blanes l’han organitzat una vegada més el Servei de Primera Acollida de l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Blanes, la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, i la Taula de Comunitats Interreligioses de Blanes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sergii, l’home mort 1 h després de rebre l’alta a l’Hospital de Martorell

Notícia següent

Arriba la 13a edició del Saló del Videojoc d’Andorra Telecom

Notícies relacionades