Sense cap mena de dubte si hi ha alguna cosa que atreu tothom és poder conèixer aspectes de la història d’un municipi –ja sigui el propi o perquè se’l visita- que potser es desconeixien, o bé se’n tenia alguna noció però sense acabar de saber-ho tot del cert. Per això, cada vegada que s’organitza alguna activitat relacionada amb aquest àmbit sol atraure una gran quantitat de públic.
Aquest ha estat, una vegada més, el cas de la nova experiència que s’ha acollit a Blanes aquest cap de setmana, envoltada de misteri fins que no s’han fet les dues jornades amb quatre sessions de Visites Guiades Teatralitzades. En aquesta ocasió l’Ajuntament de Blanes, a través de l’Arxiu Municipal, ha posat en valor el seu passat corsari amb la inauguració d’un nou espai que s’ha senyalitzat perquè a partir d’ara passi a formar part de la Ruta Patrimonial de Blanes.
‘La Creu dels Pirates’, entre la llegenda i la realitat dels corsaris del s XV
La pirateria va ser una terrible plaga que va tenir atemorida la costa catalana al llarg de diversos segles. No tenien res a veure amb els cinematogràfics i carismàtics corsaris que van fer populars al cinema actors com Burt Lancaster, Douglas Faribanks o el més actual Johnny Deep. Assaltaven, saquejaven, raptaven, violaven i mataven els habitants de les viles que assaltaven.
La vila de Blanes, per protegir-se dels atacs marítims, es va fortificar amb muralles, un baluard i diverses torres de defensa. En un dels murs que rodejava el Palau Vescomtal dels Cabrera –l’actual Església Santa Maria-, el què mirava a mar, avui dia encara és visible una silueta que s’anomena ‘La Creu dels Pirates’. Diu la llegenda que al segle XVI, en temps del vescomte Bernat IV de Cabrera, es va poder capturar un vaixell pirata.
Els tripulants van ser decapitats i les seves calaveres es van incrustar al mur en forma de creu per a dissuadir, com a eloqüent advertència a altres pirates a qui se’ls acudís atacar Blanes. A les cavitats dels ulls s’hi varen posar espelmes perquè la creu es pogués veure de nit, en la llunyania, des de la mar. Aquesta és la versió més llegendària, més romàntica, si es vol.
En canvi, hi ha una altra versió menys literària que relaciona la creu amb la proximitat del vell cementiri que hi havia al subsol de l’actual Plaça de l’Església, davant el Palau Vescomtal que avui dia és la Parròquia Santa Maria. En algun moment en què es van fer obres a l’antic cementiri es van col·locar els cranis en forma de creu, i algunes opinions apunten que podria haver estat després que es van produir unes fortes pluges que van remoure tota la terra de la necròpoli que en temps pretèrits hi havia aquí.
Il·luminació i Senyalització pel nou espai de la Ruta Patrimonial
Actualment encara es pot observar el contorn de la creu amb les cavitats deixades per les calaveres. De cara a la recuperació d’aquesta atractiva llegenda –meitat veritat, meitat invenció o no- que forma part de la història pretèrita de Blanes, des de l’Arxiu Municipal i Patrimoni de l’Ajuntament de Blanes s’ha treballat en dos eixos principals.
D’una banda, s’ha netejat i desbrossat ‘La Creu dels Pirates’ que hi ha al mur de contenció de la Plaça de l’Església. Després dels treballs de neteja i adequació, se l’ha dotat d’una efectista il·luminació que dibuixa el seu contorn perquè el perfil del macabre creu sigui visible a la vista durant la nit. Cal dir que durant aquests dies, mentre es feien aquestes tasques, encara es van trobar restes de les antigues calaveres reals que hi havia incrustades, substituïdes ara per unes altres d’atrezzo.
Inauguració de la nova placa i Visites Teatralitzades amb 200 persones
L’altra acció que s’ha organitzat des de l’Arxiu Municipal per valoritzar aquest nou punt de la Ruta Patrimonial ha estat organitzar diverses Visites Guiades Teatralitzades que s’han fet dues nits seguides: les dels passats divendres i dissabte. L’expectació creada per l’esdeveniment va fer que, una setmana abans que havien de tenir lloc les quatre sessions de les visites guiades, les places ja havien quedat exhaurides, tot just anunciar-se l’activitat.
Se n’han fet quatre sessions –dues divendres i dues altres dissabte, a banda de l’assaig general de la nit de dijous que també es va fer amb un públic reduït-, que han comptat amb una assistència rècord: prop de 200 persones. Per teatralitzar i donar a conèixer ‘La Creu dels Pirates’ s’ha comptat amb la participació del grup de teatre ‘El Mirall’ i amb el ‘Cor de Cambra Sota Palau’.
El públic ha fet un recorregut que començava a la Font Gòtica del Carrer Ample que es podia rodejar en tot el seu entorn inèditament, ja que habitualment hi ha una reixa que restringeix el pas per la seva banda posterior. Després seguia una erràtica ruta que finalment el conduïa a poder veure ‘La Creu dels Pirates’ il·luminada.
Al llarg del recorregut, el Cor de Cambra Sota Palau oferia diverses peces de l’època dels corsaris, però també s’anava trobant amb diversos personatges incorporats amb l’habitual ironia i bon humor marca de la casa del grup de teatre El Mirall. Així, hi havia des d’una dona gòtica –és a dir, amb la típica roba barreja de punky i ghost- fins a un autèntic corsari com els de l’obra musical ‘Mar i Cel’, passant per la mateixa Verge Maria –dotada d’una dolçor que potser era conseqüència d’altres efluvis marihuans-, la vídua de Bernat IV de Cabrera, o bé els dos histriònics Guies Turístics, passant per una jove Flautista d’Hamelin i un autèntic Timbaler del Bruc.
En la primera visita guiada oficial que es va fer la nit de divendres, aquest recorregut va culminar amb la inauguració de la placa que senyalitza aquest espai de la Ruta Patrimonial. L’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric de Blanes, Mònica Rabassa, es van encarregar de fer la descoberta de la placa incrustada al mur que actua de barana de les escales que condueixen al capdamunt de la Plaça de l’Església pel Carrer Santa Anna, situat precisament al costat de l’Arxiu Municipal.