Blanes commemorarà el Dia Contra la Violència Masclista el 25-N

Diverses entitats i particulars han sumat forces per organitzar diverses activitats

Com no podia ser d’una altra manera, Blanes viurà amb especial intensitat la commemoració del 25-N, el Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència Masclista.

El Servei de Polítiques d’Igualtat, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, la Plataforma de Dones, la Biblioteca Comarcal, l’Associació de Dones Emprenedores, Creu Roja Joventut, el Centre Catòlic, així com entitats i particulars han sumat forces per organitzar diverses activitats.

Una d’elles s’allotjarà fins al 30 de novembre a la Biblioteca Comarcal. Es tracta de l’exposició ‘Sentiments’, amb fotografies d’Olga Teira i László Balassa, i està organitzada per la Plataforma de Dones de Blanes.

El seu objectiu és incitar a la reflexió i posar en evidència la violència psicològica que pateixen les dones sotmeses a violència masclista.

Les imatges volen ser una demostració de la realitat que ens envolta, i demanen a qui les miri que vagin més enllà del que mostren a cop d’ull i trobar-ne un rerefons, submergir-se en el món dels sentiments. La veu silenciada, la solitud, la indefensió, l’horror, la memòria, però també l’esperança es barregen a través de les escenes recollides a la mostra.

Actes Centrals el 20 de novembre i el 25 de novembre

Per commemorar el 25-N s’han preparat diverses accions: actes commemoratius, xerrades, taules rodones, manifestos, vídeo-fòrums… D’entre totes aquestes activitats n’hi haurà dues destacades.

Cronològicament, la primera tindrà lloc diumenge vinent a les 12 del migdia, amb l’acte commemoratiu organitzat per la Plataforma de Dones de Blanes que es farà al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament de Blanes.

L’altre acte rellevant coincidirà amb la jornada en què es commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència Masclista, és a dir, el divendres de la setmana vinent, 25 de novembre.

Serà llavors quan es farà l’Acte Institucional a 2/4 de 7 del vespre, de nou al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial. Un acte que inclourà la Lectura del Manifest, seguida a les 7 del vespre per una Taula Rodona a la Sala de Plens.

L’intercanvi d’opinions tindrà com a eix central els altres tipus de violència contra les dones, aquella que no es mesura amb els maltractaments físics, i per centrar la qüestió es comptarà amb diverses convidades i convidats.

Són professionals vinculades al Protocol Contra la Violència Masclista que faran visible aquelles violències poc conegudes.

Val a dir que totes dues activitats tindran com a escenari de fons els coneguts paraigües liles que decoraran la façana de l’Ajuntament de Blanes de dia i de nit, quan es tenyirà de lila, el color que identifica la lluita contra la violència masclista.

Altres activitats amb motiu del 25-N

A banda d’aquests dos actes centrals, la resta d’activitats es concentren al llarg de la setmana vinent i fins al dia 28 d’aquest mes.

Així el dimarts 22 a les 6 de la tarda la Sala Polivalent de Promoció de la Ciutat allotjarà la xerrada ‘Som més que un cos’, sobre d’altres tipus d’opressió contra les dones: la violència estètica.

D’altra banda, durant tres dies seguits –els dies 21, 22 i 23 a les 7 del vespre- hi haurà un cicle de xerrades i tallers a la Biblioteca Comarcal que es presenten sota el títol ‘Obrim el Cofre de la Violència de Gènere’ a càrrec d’Àngels Roure. Les places són limitades i cal inscriure’s prèviament.

El divendres 25 de novembre, durant tot el matí, hi haurà un Punt Lila d’Informació a la plaça d’Espanya, i el dissabte 26 de novembre a les 5 de la tarda una exposició sobre violència al Passeig de Dintre.

En aquest darrer cas es tracta d’una activitat organitzada per Creu Roja Joventut de Blanes-Lloret-Tossa, i es presenta sota l’explícit títol ‘No desviïs la mirada, la violència no es qüestiona’.

Per últim, la darrera activitat es farà el dilluns 28 de novembre a les 7 del vespre al Centre Catòlic. Allí s’hi projectarà el documental ‘Les Resilients’, que tracta a través de quatre bandes formades majoritàriament per dones, una part de l’escena musical feminista que està sorgint els darrers anys a Catalunya i l’estat espanyol: el folk de ‘Roba Estesa’, el hip-hop de ‘Tribade’, el sou. De ‘The Sey Sisters’ i el jazz electrònic de Clara Peya.