Dilluns, 5 de maig de 2025
És notícia

La Biblioteca de Roses estrena l’Exposició “Quan parles fas màgia”

Avatar photo

Forma part d’una campanya del Voluntariat per la Llengua que vol animar les persones a afegir-se a aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal

L’exposició “Quan parles fas màgia” forma part d’una campanya del Voluntariat per la Llengua (VxL) que vol animar les persones a afegir-se a aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal, que no ha parat de créixer des de la seva creació, el 2003. I ho vol fer a partir de la metàfora de la màgia. “Quan parles fas màgia” focalitza l’atenció en un aspecte clau del programa: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua.

 

Els plafons que conformen l’exposició presenten diversos aspectes del programa:

  • “La màgia del voluntariat” ens presenta el programa, tant des del punt de vista de la pràctica del català com de la descoberta d’altres persones: un projecte en què tothom guanya.
  • “La màgia de la llengua” mostra la capacitat que té per transformar lingüísticament els seus participants i destaca el vessant cohesionador i més social del programa.
  • “Parelles encantades” exposa els requisits que calen per formar part d’una parella i en presenta les dues modalitats: la virtual i la presencial.
  • “No tot és per art de màgia” mostra les dimensions organitzatives del programa i la xarxa de professionals i recursos que en garanteixen la qualitat.
  • “Complicitats màgiques” presenta  el suport al programa mitjançant la col·laboració d’establiments i entitats i l’organització d’activitats socioculturals.
  • “Apunta’t a la fórmula màgica” és una invitació a formar part del programa, a més de presentar-ne les xifres.

 

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

 

El VxL ofereix dues modalitats: presencial (les parelles han d’assistir al lloc de trobada que hagin acordat) i virtual (les parelles fan les trobades per mitjà d’Internet, a través de plataformes de videotrucada). Qualsevol persona interessada a ampliar informació sobre el programa pot passar per l’Oficina de Català de Roses.

El programa va néixer l’any 2003 i ja hi han passat més de 150.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Neix el nou servei CAID Jove de L’Hospitalet

Notícia següent

Tot a punt per a la Festa Major de Sant Antoni, a Vila-seca

Notícies relacionades