La Biblioteca Comarcal de Blanes ha rebut més de 2 milions de visitants

Aquest dimecres es complien exactament 20 anys d’ençà que es va inaugurar, el 8 de febrer del 2003

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

La tarda-vespre d’aquest passat dimecres la Biblioteca Comarcal de Blanes va viure una jornada molt especial. Es complien exactament 20 anys d’ençà que es va inaugurar, el 8 de febrer del 2003, una efemèride que va festejar de manera austera però intensa i emotiva alhora. L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a comarques gironines, Josep Calataiud.

 

Els van acompanyar la tinenta d’alcalde de la Biblioteca, Marina Vall·llosada; la cap del Servei de Biblioteques, Sílvia Sanahuja, i la directora del servei cultural, Gemma Ciuró, qui ahir va actuar com amfitriona i mestressa de cerimònies. Tampoc no van faltar-hi regidors i regidores del consistori, exalcaldes i exregidors de la biblioteca; antigues bibliotecàries; col·laboradores i col·laboradors; així com directores d’altres biblioteques de la Selva.

 

La celebració es va acollir a la Sala d’Actes Roberto Bolaño, on primer es van fer els parlaments oficials, seguits per l’animada actuació de la nova coral blanenca, ‘Solstici’, que va contribuir a donar-li un to alegre i emotiu.

 

Finalment, es va tancar amb un doble obsequi: un brindis amb cava i un punt de llibre del 20è aniversari, que reprodueix la nova banderola que des d’ara dona la benvinguda des de la façana de l’emblemàtic edifici que recorda la proa d’un vaixell arran de mar.

 

Més de 2 milions de visitants en 20 anys

Segons dades de la Biblioteca Comarcal, des del 2013 fins al 2022 l’han visitat –sense tenir en compte els que ho han fet en línia, especialment durant la pandèmia- 1.144.166 persones. Si a aquesta xifra li sumem el més d’un milió que ja s’havia registrat del 2003 al 2013 –quan es va celebrar el 10è aniversari-, la xifra supera de llarg els 2.000.000 visitants. Pel que fa al nombre d’usuaris i usuàries regulars, actualment hi ha 38.862 carnets, gairebé el mateix nombre d’habitants de Blanes.

 

Al llarg d’aquestes dues dècades, el servei cultural no tan sols ha contribuït a ser un referent i un centre neuràlgic del món cultural blanenc. També ho ha fet més enllà de les seves fronteres. El 2010 es va incorporar al Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO, i quatre anys més tard va obtenir el primer premi de la modalitat B de la 5a edició del Premi ‘Fem Cultura amb els Colors de la UNESCO’ (FCACU) amb el projecte de treball amb les associacions ‘Promocionem la cultura, fomentem la lectura’.

 

El 2015 va obtenir el primer premi de la 3a edició del Premi Teresa Rovira a la Innovació Bibliotecària atorgat per la Generalitat de Catalunya amb el projecte ‘Biblioteca Jove, cap a on caminem?’. Un any més tard, el 2016, va participar en el VIII Congrés Nacional de Biblioteques Públiques de Toledo amb la comunicació “Sense bibliotecaris però amb Moby Dick. Biblioteca Jove, camí cap a l’autogestió”; i el 2017 va obtenir el Premi Maria Moliner d’Animació a la Lectura amb el projecte ‘Bibliovacances’.

 

L’any 2018 va ser especialment prolífic en reconeixements assolits per la Biblioteca Comarcal, que va obtenir un accèssit al Premi de la Fundació Biblioteca Social amb el projecte ‘Aixopluga’t’. Aquell estiu va organitzar les Jornades UNESCO amb el títol ‘Biblioteca, àgora de ciutadania’, amb la participació de 160 bibliotecàries i bibliotecaris d’arreu de l’estat espanyol, i al novembre va participar en el IX Congrés Nacional de Biblioteques Públiques celebrat a Toledo.

 

Entre els darrers reconeixements obtinguts, cal destacar la participació en la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires (Argentina) el maig del 2019, presentant els seus projectes de ‘Biblioteca Inclusiva’ i ‘Biblioteca Social’. Uns premis que s’afegeixen als guanys socials i culturals assolits amb projectes i serveis com ara ‘De la Biblioteca a Casa’, de préstec i servei a domicili; ‘Biblioteca Jove’, ‘Biblioplatja’, ‘Bibliohospital’ i ‘Bibliovacances’, entre d’altres.

 

Tot això sense oblidar el ‘Projecte d’Accessibilitat Universal’, la Biblioteca Inclusiva; o bé els 8 Clubs de Lectura que actualment estan en funcionament, conduïts per personal propi de la biblioteca. El llistat d’experiències i serveis també inclou activitats que, s’han organitzat de manera puntual amb motiu d’alguna celebració, o bé es fan cada any en consecutives edicions: els Premis Bolleré de Relats Breus per a Joves, la Setmana del Mar, Dones del Mar o bé la Biblioteca Híbrida.

 

Actuació de la nova coral de Blanes ‘Solstici’

La segona part de la celebració va comptar amb l’aportació artística que va anar a càrrec de la nova coral que es va presentar oficialment a la població encara no fa un any. Es tracta de ‘Solstici’, una formació vocal dirigida per Xavier Santandreu, que es caracteritza per l’energia positiva que transmeten les seves actuacions, dotades d’una força i vitalitat envejables.

 

‘Solstici’ va obsequiar el públic assistent amb sis temes musicals: ‘Singing All Together’, ‘Cançó de la Pau’, ‘Cançó de Bres per a una Princesa Negra’ –amb música d’Antoni Rodríguez Sabanés i lletra de Gabriel Janer Manila-, ‘Samba Brasil’, ‘Ipharadisi’ i ‘Siyahamba’. La coral deu el seu nom a la recerca popular que va iniciar el mateix dia de la seva presentació oficial pública.

 

Com que el dia de la presentació va ser el 21 de juny, coincidint amb el solstici d’estiu, el suggeriment que prenguessin aquest nom es va considerar prou adequat, com així ha estat finalment. Es defineixen com un cor amateur unit per l’amistat, i els temes que interpreten serveixen per fer un viatge musical arreu del món, amb cançons d’arreu dels continents.