Banyoles recuperarà la memòria col·lectiva i la història

Avatar photo

La iniciativa permetrà senyalitzar llocs, edificis, esdeveniments, personatges i elements emblemàtics de Banyoles

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui el projecte de senyalització ‘Memòria de Banyoles’ que pretén recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat. La iniciativa permetrà senyalitzar llocs, edificis, esdeveniments, personatges i elements emblemàtics de Banyoles i els primers es decidiran a través d’un procés de participació ciutadana.

En el projecte s’hi inclouen monuments, edificis, personatges i altres elements destacables de Banyoles. L’objectiu és col·locar en aquests espais plaques commemoratives que permetin identificar i recordar la importància que aquest espai ha tingut en la història de la ciutat, ja sigui perquè hi va viure una persona, va ser un lloc representatiu o hi va succeir un fet rellevant.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “impulsem el projecte ‘Memòria de Banyoles’ amb l’objectiu de recuperar i fixar la memòria col·lectiva. Es
tracta d’un autèntic llibre obert a la via pública mitjançant el qual donar a conèixer a banyolins i visitants de totes les edats aquells indrets o personatges destacats que si no fàcilment caurien en l’oblit o passarien inadvertits”. ‘Memòria de Banyoles’ és un projecte viu que creixerà cada any amb el nombre d’espais senyalitzats. Alhora pretén homogeneïtzar les senyalitzacions commemoratives que es facin d’ara endavant a la ciutat i fer-les perfectament identificables a simple vista.

L’objectiu és a primers d’any instal·lar deu plaques senyalitzant sis monuments i edificis i quatre dedicats a personatges importants per la història de Banyoles. Per decidir aquests deu primers espais, s’ha obert una consulta ciutadana a partir d’una primera relació de 26 propostes que s’han elaborat des de l’Arxiu Històric Comarcal de Banyoles. Entre els sis monuments, edificis o elements es proposen les antigues portes de la muralla medieval de la Porta dels Turers o de la Porta de Sant Martirià, l’antic Hospital Municipal o l’antiga Estació del carrilet, els antics hotels Flora o Mundial o el desaparegut Cinema Modern, a més de l’antiga discoteca Skinsad.

Pel que fa als personatges, es poden escollir entre les figures del dirigent republicà Josep Toribi de Ameller Hysern, el músic Cassià Casademont o l’artista Lluís Güell, o la metgessa Cecília Marín, la poetessa i escriptora Francesca Torrent Boschdemont, o de la primera regidora a l’Ajuntament de Banyoles Maria Banal, entre d’altres.

El disseny del projecte s’ha encarregat a l’estudi banyolí Enserio, integrat per Ferran Rodríguez i Miquel Amela, els quals en aquesta ocasió han comptat amb la col·laboració dels arquitectes Pau Sarquella i Carme Torres. La proposta dels dissenyadors presenta les plaques com a cartel·les d’una exposició a l’aire lliure, peces de formigó de 21×15 cm que seran visibles sense ser agressives i que se situaran a mitjana alçada per criteris d’accessibilitat. La informació que s’hi plasmarà serà sintètica, però es podrà ampliar al web de Cultura Banyoles, on hi figurarà la relació i ubicació de les plaques, que es numeraran per ordre d’inauguració.

La selecció es pot fer fins al proper dilluns 21 de novembre a través d’una enquesta disponible al web municipal (www.banyoles.cat).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mollet del Vallès presenta mesures per ajudar les famílies i el comerç local

Notícia següent

El Govern aprova un nou ajut per donar suport al sector ramader

Notícies relacionades