Ramon Mullerat: “La museïtzació de la Farinera ha de revaloritzar el món del cereal a Santa Coloma”

Arribem a la meitat del mandat, protagonitzat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de legislatura?

Cal separar una mica les coses. Tot i estar ja a l’equip de Govern en la legislatura passada, a l’entrar com alcalde i amb un equip i projectes nous, et canvia la perspectiva. Cal diferenciar l’arribada a l’estiu del 2019 amb pressupostos i coses engegades per enllestir, heretades, i amb l’estiu al damunt amb un munt d’activitats, i després ja encarar el 2020, un cop assentats. Llavors, arriba la pandèmia i ens ho capgira tot, moltes imposicions que a nivell municipal ben just podem fer acomplir, tancaments de molts establiments amb les seves conseqüències, molta gent en ERTEs, molta por i incerteses…Tot i així i després dels primers mesos molt durs, crec que hem estat capaços de sobreposar-nos i tirar endavant l’ajuntament i el poble.

La pandèmia ha generat una crisi econòmica important. Quina és la situació de l’Ajuntament de Santa Coloma i dels seus habitants?

Molts establiments han hagut de tancar, algun ja no ha obert. La restauració i els bars han patit de valent. La majoria han tornat a obrir, però amb por d’altres restriccions. Als pobles es viu diferent de les ciutats, hi ha menys gent i s’està més a l’aire lliure, i tenim la natura a mig minut de casa nostra. La gent s’ha anat sobreposant a la situació i ens hem adaptat i reinventat, ves quin remei!

Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

A nivell d’economia, per als bars i restaurants, i altres que van tancar del tot, es va crear una petita subvenció per ajudar-los. També en l’àmbit de l’electricitat (tenim comercialitzadora pròpia) es va poder donar un cop de mà. Altres mesures s’han basat en transmetre tota la informació de subvencions que arribaven de més amunt per donar facilitats a la gent. Som un poble petit i intentem i hem intentat donar una empenta als nostres comerços.

Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

En tenim molts d’engegats, moltes obres en curs i molts fronts oberts. El tema de tenir aigua potable al poble està mig encarrilat. També tenim el projecte de la Farinera, que hem adquirit per intentar museïtzar-la, amb ajuda de subvencions, i revaloritzar tot el món del cereal. El projecte del Pa de Mestral, amb l’obrador, el viver de cerveses i engegar definitivament BASE Activa són altres projectes que tenim pendents. També estem treballant en la compra de l’Hotel Comtes de Queralt, que se’ns ha posat a tiro i no volem que passi a mans d’un fons voltor. Car cal veure quina utilitat li donem. Aquests són només alguns dels projectes més destacats.

Han fet front comú amb altres municipis de la Conca de Barberà per frenar la instal·lació d’aerogeneradors en camps de conreu. En quin punt està aquest tema i quina resposta estan rebent des de la Generalitat?

De la Generalitat, només tenim la informació que surt a la premsa. Amb la nova consellera, sembla que li volen donar un tomb al mitjó. Però hi ha projectes que venen de Madrid directament i altres que ja estan engegats. Això genera molts dubtes. Nosaltres hem iniciat la modificació puntual del sòl no urbanitzable per tal de posar sentit al nostre territori. Ho treballem amb els municipis veïns per donar-li més sentit. De moment,  les nostres accions aturaran els projectes i també s’aturaran les llicències d’obres.

Al mes de maig es va celebrar la 1a Mostra de Comerç i Entitats. Com va anar? Tindrà continuïtat?

Molt bé, amb ganes per part de tothom, dels comerços i de la gent. Tenim ganes de sortir de casa i fer coses i això es va notar. En principi, tindrà continuïtat.

L’Ajuntament de Sant Coloma té intenció d’unir el municipi amb la capelleta de Sant Magí amb un camí. Què suposarà per al poble i quan esperen començar els treballs tenint en compte que encara no compten amb el finançament per dur-los a terme?

Hi ha un projecte per unir Santa Coloma amb la capelleta de Sant Magí. Estem pol·lint serrells per veure com podem fer aquest passeig al costat de Santa Coloma i pensat com una ruta saludable per a la gent gran, amb un recorregut d’1 km d’anada.