Montblanc inicia les obres del darrer tram de muralla de Sant Francesc

S’inicien les obres del darrer tram de muralla de Sant Francesc

Aquesta setmana, s’han iniciat les obres de restauració de la muralla de Sant Francesc, situada entre el portal de Sant Francesc i la torre portal de Sant Jordi.

Amb aquesta intervenció la muralla de Montblanc es podrà contemplar, al complet, des de la torre dels Cinc Cantons fins al portal del Castlà, més d’un quilòmetre de llargada. Segons l’alcalde, Josep Andreu, «cal potenciar, turísticament, tota aquesta restauració, amb la recuperació d’un pas de ronda amb centenars de metres de llargada». Andreu afegeix que tot l’entorn de Sant Francesc esdevindrà «una de les imatges més potents i icòniques de la nostra Vila».

És ben cert, que en poc més de 10 anys, la remodelació de la plaça, la construcció del claustre i, ara tota la tramada de muralla amb el nou portal inclòs, suposen un autèntic revulsiu a tot aquest espai històric de la vila de Montblanc.

El pressupost d’aquesta reforma és de 270.000€. El 70% està subvencionat per 1,5% cultural del ministeri de foment, mentre que la Generalitat subvenciona 45.500€ del total. Per tant, al consistori montblanquí, tan sols haurà de finançar el 13% restant.

El passat 18 de novembre es van adjudicar els treballs a CIREPSA, empresa que també ha realitzat el tram de Sant Francesc que comprenia l’antic edifici del Kursaal amb la torre i portal. Actualment, aquestes obres corresponen a les antigues cases de Cal Casaca (família Contijoch) i cal Ferreret.

Està previst que les obres acabin a mitjans del mes de març. Serà en aquest moment quan es podrà contemplar la muralla de Montblanc, alliberada en més d’un quilòmetre de llargada, el que suposa dues terceres parts del recinte emmurallat.