L’Espluga de Francolí considera que ha donat resposta a reptes importants malgrat el context de pandèmia

El juny de 2019 es va nomenar a Josep M. Vidal Minguella com a nou alcalde de l’Espluga de Francolí i van prendre possessió els nous regidors i regidores de l’actual consistori. Dos anys després, l’actual equip de govern ha volgut fer una valoració d’aquests dos anys de mandat exposant la situació actual i explicant les accions en les quals s’està treballant.

Evidentment la situació d’excepcionalitat que va desencadenar la riuada s’ha vist prolongada en el temps ara per la pandèmia i també tenint en compte altres factors com la situació administrativa de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, on no es disposa d’una
figura estable de secretaria intervenció. Malgrat aquest context, a dia d’avui l’equip de govern ha treballat per dur a terme les principals accions reflectides en el programa electoral.

Les obres de la riuada han suposat una sobrecàrrega en la gestió administrativa i de projectes de l’Ajuntament, però aviat seran una realitat. Una altra fita important ha estat l’aprovació del projecte de canalització del CAT, del qual existeix partida pressupostària aquest 2021 per iniciar-ne l’obra.

Durant el darrer any també s’ha dut a terme la digitalització de l’administració, un pas necessari i pendent a l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. També amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà s’ha implementat el sistema de recollida de residus porta a porta, passant del 55% al 82% de recollida selectiva. I des del consistori esplugui també s’ha fet front amb diverses accions i al·legacions a la massificació de projectes de centrals fotovoltaiques i eòliques al territori.

Repàs de les principals accions de govern fetes durant el segon any de mandat

Els regidors i regidores de l’equip de govern han exposat en roda de premsa aquest
dijous 17 de juny de 2021 les tasques més destacades que han desenvolupat en aquest
primer any de mandat.

Una de les prioritats estratègiques del govern és la de garantir habitatge assequible amb l’objectiu de frenar el despoblament i l’envelliment del municipi i de la comarca. És per
això que s’està treballant en la redacció del Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge i s’han establert els criteris per redactar el cens d’habitatges buits.

En l’àmbit de mobilitat també s’està en fase de redacció del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de l’Espluga de Francolí, un procés participat amb els agents implicats i que
servirà per implementar un sistema de mobilitat de sentit única per a vehicles als carrers de l’Espluga, sempre que sigui possible, per facilitar la circulació dins del casc urbà i per
augmentar les places d’aparcament lliure i repensar la zona blava, juntament amb el veïnat i el teixit comercial, per millorar la mobilitat de tot el municipi.

En l’àmbit de salut, cal destacar que s’estan acabant les obres d’ampliació del consultori mèdic de l’Espluga de Francolí.

Pel que fa a esports s’han desenvolupat diverses activitats esportives organitzades per l’Ajuntament per fomentar l’esport dirigit a totes les franges d’edat donant l’oportunitat de conèixer l’entorn fent salut.

Per altra banda, des de la regidoria d’igualtat s’han continuat fent activitats i actes en dates senyalades i s’ha organitzat un cicle de xerrades sobre sexualitat femenina.

Des de la regidoria de les TIC, es treballa en el projecte de la “Xarxa municipal de fibra òptica” per millorar la connectivitat dels equipaments del municipi.

En l’àmbit del comerç, se’n destaca la nova iniciativa del projecte “Evart21”; de dinamització i reactivació dels locals en desús.

En l’àmbit d’educació durant el darrer any de mandat cal fer referència a la flexibilització dels preus de la Llar d’Infants Municipal i la remodelació d’aquest equipament.

Una altra de les accions destacades del darrer any és la creació d’un punt de recàrrega per vehicles elèctrics al municipi. I des de l’àrea de serveis municipals també es destaca la implementació d’una aplicació interna per gestionar les incidències i tasques de la brigada municipal i de les empreses externes habituals.

Pel que fa a hisenda, cal remarcar que en les ordenances fiscals del 2021 es va incloure per primer cop diverses bonificacions per afavorir l’ús d’energies renovables i fomentar un desenvolupament sostenible.

En l’àmbit de promoció econòmica cal destacar que des de principis de 2021 l’Espluga disposa d’un punt d’atenció presencial dels serveis d’informació i assessorament de Concactiva.

Des de l’àrea de turisme, un dels sectors més afectats per la pandèmia, s’estan duent a terme accions de millora a la Fassina Balanyà i també a les Coves de l’Espluga. Així com s’està treballant en la redacció d’un pla director que ha d’incloure les principals accions a desenvolupar a les Coves entorn a la descoberta dels gravats paleolítics.