Josep M. Vidal: “Amb l’esforç de tothom seguirem endavant”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El passat mes de juny es va complir el primer any de mandat després de les eleccions de maig de 2019, que van significar un canvi històric a l’Ajuntament de l’Espluga. Com valora aquest primer any?

Ha estat un any i un mandat molt complicat, a banda de les dificultats que ja suposa el fet d’entrar a un Ajuntament on hi ha hagut un mateix govern durant 16 anys. A més a més, ens hem trobat amb la riuada de l’octubre i la pandèmia, que des del passat mes de març afecta a tothom.

Malauradament, com comenta, ens hem vist immersos en una greu crisi sanitària. Com s’està gestionant la pandèmia de la Covid-19 des de l’Ajuntament?

El més important és tenir ben informada a la població. I el que fem, és traslladar totes les deicisions que es prenen des del Govern a la ciutadania, perquè la gent pugui complir-les. A més a més, hem de continuar gestionant el dia a dia de l’Ajuntament. Això també fa que ens haguem d’adaptar pel tema de l’autoprotecció, amb la compra d’EPIS i adaptar-nos al teletreball. Són diverses les coses que hem hagut de gestionar des de l’Ajuntament. Però la comunicació amb la ciutadania és el més important, sempre.

El sector del comerç i de l’Hosteleria, entre altres, s’estan veient molt afectats per la pandèmia. Quines mesures ha posat en marxa l’Ajuntament per fer front a aquesta situació?

Des del primer dia de la pandèmia, s’està fent un seguiment amb tots els establiments. Anem de braçet amb tots ells, per conèixer la situació de cadascún i per informar de totes les línies d’ajut des d’altres administracions. A més a més, a l’Ajuntament hem tret uns ajuts des dels quals es valora les setmanes que s’han vist obligats a estar tancats. També puntuem tots els recursos que han hagut d’invertir per fer tots els canvis relacionats amb la pandèmia, com en l’espai o en l’adquisició d’EPIS.

El passat mes d’octubre, es va complir un any del desbordament del riu Francolí i fa pocs dies la Generalitat va anunciar una subvenció per l’Espluga de més de 280.000 euros. Aquesta subvenció és suficient per tal que l’Espluga pugui començar-se a recuperar?

L’Espluga a dia d’avui no està recuperada, degut a la magnitud de les destrosses que va ocasionar la riuada. Els danys van estar quantificats en 1.400.000 euros.

El finançament per tal de dur a terme millores no ha arribat fins fa uns dies. I, només ha arribat la meitat d’aquest, de moment.

A l’anterior riuada que vam tenir, l’any 1994, l’Espluga va tardar 8 anys en poder-se recuperar.

També al mes d’octubre es va iniciar la recollida de residus porta a porta al municipi. Com està funcionant? Quina ha estat l’acceptació per part de la població?

La recollida porta a porta és un dels canvis més importants que s’han implementat al poble, ja que afecta en el dia a dia de tothom.

A l’inici hi havia divisió d’opinions entre els ciutadans sobre si fer aquest sistema de recollida o no, i la primera setmana va ser complicada, ja que la gent va començar a treure tota la brossa als carrers.

Tot i així, durant les següents setmanes, ja va començar a funcionar força bé. La població s’ha anat concientciant amb el nou sistema i estan col·laborant molt.

Però, hi continuen havent alguns incívics que segueixen deixant les deixalles a papereres o a llocs on no toca.

També es va anunciar, el passat octubre, que l’antiga caserna de la Guàrdia Civil acollirà habitatges de lloguer social. En quin punt es troba el procés de rehabilitació? Es preveu per quan estarà acabat i condicionat?

El proper 2021 ja tindrem el projecte executiu, i pel 2022 tindrem un ajut del pla d’actuació municipal de la Diputació de Tarragona per finançar la meitat de l’actuació. I l’altra meitat s’haurà de cobrir amb fonts propis o buscar algun altre tipus de subvenció. L’obra es podria fer durant aquests propers dos anys.

Ens agradaria que a finals de l’any 2022 o a principis del 2023, fos una realitat.

Ens aproximem a les festes de Nadal, i aquest any l’Espluga havia de viure una nova edició dels Pastorets, que ha quedat cancel·lada. Tot i així, l’Ajuntament ha programat una sèrie d’actes per tal de que la població no perdi la il·lusió.

Hem volgut mantenir bastant totes les activitats de Nadal. Fins i tot, s’ha fet un sobreesforç perquè l’activitat cultural hi sigui present.

Una de les novetats d’enguany, és el concert de Buhos en el marc de les festes de Nadal, on presentaran el seu nou disc. Estem molt contents de que hagin escollit el nostre poble per presentar-lo.

Pel que fa a la cavalcada de Reis, s’està parlant amb la Comissió per veure de quina manera es podrà celebrar i com s’haurà d’adaptar. Els nens i nenes de l’Espluga tindran els seus regals com cada any.

Per acabar, com a alcalde, quin missatge vol donar a la població en aquests moments tan difícils?

Són moments dificils, però l’esperit de superació és el que ens ha de guiar. Amb l’esforç de tothom seguirem endavant i superarem tots els obstacles que ens trobem com a societat.