El Museu de la Vida Rural prorroga l’exposició Jugar amb foc fins a Sant Joan

A més, aquest mes de gener es programaran visites virtuals els caps de setmana i s’ha adaptat la proposta educativa lligada a l’exposició perquè es pugui realitzar als mateixos centres educatius.

L’exposició Jugar amb foc allarga la seva estada al Museu de la Vida Rural de l’Espluga  de Francolí i es podrà visitar fins al pròxim 24 de juny, coincidint amb la festivitat de Sant  Joan. Amb aquesta mesura, l’MVR de la Fundació Carulla i la Fundació Pau Costa volen  donar l’oportunitat de gaudir d’una de les seves grans apostes de l’any 2020 a totes  aquelles persones que no hagin pogut apropar-s’hi a causa de les restriccions  establertes per frenar els contagis de la COVID-19 com el confinament municipal de  caps de setmana o el comarcal. A més, aquest mes de gener es programaran visites  virtuals els caps de setmana i s’ha adaptat la proposta educativa lligada a l’exposició  perquè es pugui realitzar als mateixos centres educatius. 

Jugar amb foc és la tercera exposició temporal que produeix íntegrament el Museu de  la Vida Rural després de l’aprovació d’un pla estratègic que situa l’educació cultural per  la sostenibilitat en l’eix de les seves actuacions en el context actual d’emergència  permanent. Inaugurada a principis de 2020, l’exposició aprofundeix en la temàtica del  foc, mostrant les seves dues cares: aquella que ha permès l’evolució de l’espècie  humana – la que ens ha permès cuinar, escalfar-nos, protegir-nos – i la seva cara més  fosca, aquella que ens demostra, any rere any, que desfermat és imparable. Un fet que  posa sobre la taula un dels grans reptes de la humanitat en el segle XXI: l’amenaça dels  grans incendis forestals a conseqüència de l’actual gestió dels boscos, de  l’abandonament de les zones rurals i de l’emergència climàtica. Una mostra que compta  amb obres d’artistes com Josep Guinovart, Joan Brossa, Chema Madoz, Oliver Laxe, 

Marta Pruna o Palau Ferré, entre molts d’altres, amb un objectiu clar: provocar la reflexió  al voltant de la relació de la humanitat amb el foc. 

Visites virtuals mentre duri el confinament municipal 

Des del passat mes de febrer, el foc ha estat un dels eixos de la programació del mateix  Museu amb activitats paral·leles com xerrades, debats, cinefòrums, tallers, visites i  propostes educatives, sempre adaptades a la situació sanitària del moment. Ara, el  Museu i la Fundació Pau Costa treballen en una nova programació d’activitats prevista  per aquest primer semestre de 2021.  

Per aquest mes de gener, i mentre duri el confinament municipal, cada dissabte i  diumenge a les 12 del migdia i des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural s’emetrà una visita guiada en obert a l’exposició Jugar amb foc. La voluntat és facilitar  la visita a la mostra davant la impossibilitat de fer desplaçaments per les restriccions  actuals. 

Una proposta educativa que el Museu porta a l’escola 

En el marc de l’exposició i com ja és habitual, el Museu ha desenvolupat una proposta  educativa al voltant de la temàtica de la mostra pensada per als centres educatius. Des  del mes de setembre han estat molts els alumnes que han pogut gaudir, en grups  bombolla, de l’activitat ideada al voltant de l’exposició. Ara, sense l’opció que els  alumnes de fora del municipi es puguin desplaçar al museu, l’MVR ha adaptat la seva  proposta educativa per portar-la a les aules i poder-la treballar dins els centres  educatius.  

El Museu de la Vida Rural, malgrat les restriccions oficials que des del passat mes  d’octubre li impedeixen organitzar activitats amb públic presencial, continua obert en el  seu horari habitual i amb un protocol de seguretat que garanteix una visita segura a la  col·lecció permanent i a les exposicions temporals. L’MVR està obert de dimarts a  dissabte de 10.30 a 18.30 h i els diumenges i festius de 10.30 a 14 h.