El Monestir de Poblet participa al programa ‘Batalla Monumental’ d’aquest diumenge

El programa posarà el seu focus en dos dels conjunts monumentals de La Ruta del Cister ubicats a les comarques de Tarragona i equipararà el monestir situat a Vimbodí i Poblet amb Santes Creus

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Monestir de Poblet participarà al programa ‘Batalla Monumental’ de TV3 aquest pròxim diumenge, 7 de febrer, a les 22:50h. El programa posarà el seu focus en dos dels conjunts monumentals de La Ruta del Cister ubicats a les comarques de Tarragona i equipararà el monestir situat a Vimbodí i Poblet amb Santes Creus, que es troba al poble de Santes Creus, capital del municipi d’Aiguamúrcia. 

D’aquesta manera, els vimbodinencs i vimbodenques tindran l’ocasió de donar el seu vot a un dels emplaçaments més emblemàtics del municipi, un dels conjunts monàstics més importants d’Europa, i és, actualment, el monestir habitat més gran del continent.

La combinació d’estils arquitectònics com el romànic, el gòtic, el renaixentista i el barroc converteixen Poblet en un conjunt únic i molt valuós. En destaquen l’església, amb el seu altar renaixentista; la capella gòtica de Sant Jordi, del segle XV, i la porta reial, que està flanquejada per dues torres octogonals.

El programa —que està conduït pel popular comunicador Roger de Gràcia, juntament amb els reporters Candela Figueras i Ivan Medina— juga a encarar diversos monuments de la geografia catalana i busca els atractius de cadascun dels espais, per aconseguir més vots a través dels espectadors.

Els espectadors actuen de jurat de l’espai, ja que és l’audiència la que decideix el guanyador de cada setmana votant a través de les xarxes socials del programa. Els sis monuments finalistes passaran a la gran final, que es disputarà en un programa especial en directe, en què competiran per ser el Monument Favorit de Catalunya.

D’aquesta manera, cal esperar que l’emissió del pròxim diumenge exposi alguns dels atractius del Monestir de Poblet i la seva història, ja que aquest espai va ser panteó reial de la Corona d’Aragó i va donar sepultura a Alfons I el Cast, Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor (que va morir quan es dirigia a Poblet, on volia ingressar com a monjo), Pere III el Cerimoniós, Joan I el Caçador, Martí I l’Humà i alguns dels seus successors. A més, també es destacaran alguns dels atractius del conjunt, com són l’altar renaixentista de l’església i les obres dels sepulcres reials, elaborats amb alabastre blanc.

El monument que compartirà espai amb el Monestir de Poblet serà el Monestir de Santes Creus, fundat l’any 1160 i un dels cenobis més grans i més ben conservats del país, i forma part dels conjunts monàstics de la Ruta del Cister, juntament amb Poblet i Vallbona de les Monges. Aquest espai acull els únics mausoleus dels reis de la Corona d’Aragó que s’han mantingut intactes fins als nostres dies: les tombes reials de Pere el Gran i Blanca d’Anjou, la quarta esposa de Jaume II el Just.