L'Ajuntament de Barcelona, l'Interprofessional de la Carn de Boví d'Espanya (PROVACUNO) i diversos xefs amb Estrella Michelin s'han tornat a reunir davant dels fogons per elaborar un menú especial amb motiu del Nadal. Aquesta iniciativa forma part de la campanya “Barcelona, el cor de Nadal”, que enguany compta amb la participació d'onze xefs reconeguts, entre els quals hi ha noms com Paco Pérez, Joel Castanyé, Hermanos Torres, Juanlu Fernández, Paco Méndez i Albert Raurich. També s’hi sumen els cuiners Takeshi Somekawa, Ada Parellada, Elena Cerezo, Carlota Claver, Naoyuki Haginoya i Takanori Osawa.
Elaboració del menú: tradició i formació professional
Aquests professionals han preparat l'emblemàtic fricandó de vedella, plat clàssic dins la gastronomia catalana que esdevé el protagonista d’aquesta acció solidària que ja arriba a la seva tercera edició a Barcelona. La cita ha tingut lloc a l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona, un centre públic dedicat a la formació professional d’excel·lència en hostaleria i restauració.
L’alumnat del centre ha tingut un paper actiu: s’ha encarregat dels entrants, el primer plat i les postres del menú complet. Aquesta col·laboració permet oferir un àpat saludable elaborat amb ingredients provinents dels mercats municipals locals gràcies al suport de l’Institut de Mercats Municipals de Barcelona (IMMB). A més, l’Institut dels Aliments de Barcelona (IAB) ha contribuït aportant el pa artesà fet pels alumnes del seu curs especialitzat en forn i brioixeria artesanal.
Dinar solidari per a col·lectius vulnerables
Com en edicions anteriors, aquesta acció contempla la distribució gratuïta d’un total de 1.500 racions. Aquestes es repartiran entre sis entitats socials barcelonines que atenen persones en situació vulnerable durant les festes nadalenques.
Agraïment i suport institucional
L’alcalde Jaume Collboni ha expressat el seu agraïment envers PROVACUNO per “la capacitat d’agrupar el talent tant local com nacional”. Ha ressaltat també que enguany s’hagi escollit l’Institut com a seu: “Aquest centre públic ofereix oportunitats formatives sense importar el nivell econòmic dels estudiants”, ha remarcat. Així mateix, ha valorat positivament la implicació dels xefs que han treballat conjuntament amb els alumnes utilitzant productes frescos comprats als mercats municipals.
Cloenda amb dinar oficial i presència institucional
L’acte final va consistir en un dinar on van participar els promotors del projecte així com comerciants locals. Aquesta trobada va servir per posar en valor una iniciativa que combina tradició culinària, formació professional i solidaritat social durant unes dates tan emblemàtiques com són les festes nadalenques.