Xavier Amor: “Tenim alternatives a la platja pel festival ARTS d’Estiu”

Avatar photo
Entrevista a l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor

Xavier Amor encara el seu cinquè mandat al capdavant de l’Ajuntament de Pineda de Mar amb una majoria absoluta mai vista al municipi. A més, aquest mes de desembre van incorporar el regidor del PP al govern, amb qui destaca que tenen una bona sintonia personal. Parlem del pacte amb els populars i els reptes que ha d’afrontar la localitat del Maresme aquest 2024.

 

Ha començat l’any amb un nou membre al seu govern, el regidor del PP. Per què amplien l’executiu, quan ja tenien majoria absoluta?
Perquè apostem per la política útil, aquella que fa funcionar els municipis. A la política local les persones tenen molt a veure i amb el regidor Diego Sánchez sempre hem col·laborat moltíssim. En altres legislatures ens havíem plantejat fer un acord de govern i ara s’han donat les circumstàncies. Hem deixat de banda els partits i hem establert un pacte molt personal. A més, està pensat en clau local.

 

Quines són aquestes circumstàncies que ara sí que es donen?
La política té molt de confiança. Això s’ha de treballar. És un regidor que sempre s’ha mostrat a col·laborar i a treballar. De fet, a les últimes ordenances i el pressupost hem tingut el seu suport i també d’altres grups. En la presa de possessió ho vaig deixar clar: Pineda té molts reptes i els hem d’encarar entre tots.

 

Remarca que el pacte és en clau local, però creu que les dinàmiques estatals podrien fer trontollar el pacte?
Nosaltres vam tenir un pacte amb Convergència i ells el van fer saltar pels aires durant el procés. Aquesta és la diferència. El lideratge de Salvador Illa al PSC vol que construïm, no que destruïm. Aquest acord, que va ser consultat, va ser recolzat també per ell. Per la nostra part, és un pacte que no perilla perquè tenim molt clar per quin motiu l’hem fet. A més, és molt desigual pel que fa a la força política: 13 regidors i 1 regidor. Hem estudiat molt bé aquest pas.

 

Els pressupostos han tirat endavant amb PP i els comuns. Quines són les principals inversions?
És un pressupost de continuïtat i per acabar el que vam començar l’any passat. Tenim al carrer molts milions d’euros executant-se. Sempre es diu que els ajuntaments asfaltem abans de les eleccions i jo faig la broma que nosaltres també asfaltem just després de les eleccions.

 És un pressupost que vol marcar l’inici de la legislatura i això demana un esforç extra en planificació. Això va molt lligat amb les ordenances, que és el marc econòmic que tindrem, i també al Pla d’Actuació Municipal. Vam prometre tot un seguit d’actuacions al municipi, ens van donar suport i el programa estarà reflectit en aquest PAM. Ningú pot quedar enrere i garantirem uns serveis de qualitat. A partir d’aquí, uns clàssics: neteja, seguretat, il·luminació i l’espai públic. Ara hem acabat actuacions com la biblioteca del Poblenou i estem ultimant el carril bici. Continuem amb l’edifici de serveis socials, que el canviem completament i volem que sigui un bon servei que no estigmatitzi la gent.

 

El canvi d’ordenances ha provocat queixes per part d’alguns veïns. Com ho està vivint?
Ho vivim com un repte. Estem demanant un esforç a la ciutadania i aquesta ha de veure que en pocs mesos aquests esforços es converteixen en millores. Demanem l’esforç després de molts anys amb els impostos congelats. Tot i això, la percepció de la gent és que sempre se’ls està apujant, quan no és cert.

De fet, ara mateix el coeficient amb què es multiplica el valor cadastral és el més baix del Maresme i de molts llocs de Catalunya. A més, estem a la cua en pressió fiscal. Si veiem aquestes dades, volem mantenir els serveis de qualitat i sumem el deute o la plusvàlua, es fa difícil no modificar l’IBI. L’arquitectura financera dels Ajuntaments no s’aguanta. Estem suportant molts serveis que no ens pertoquen, però als quals no els podem girar l’esquena.

 

S’han reunit amb els alcaldes de l’Alt Maresme per demanar més Mossos d’Esquadra a la zona. Tenen alguna resposta?
Ens vam poder reunir amb el conseller, però la resposta no soluciona res. Em va quedar clar que el departament sap quin és el problema i quina és la solució. El conseller va dir que això se soluciona amb més mossos i que l’Estat ha transferit els recursos perquè la Generalitat arribi als 22.000 agents. Tot i això, ara hi ha 800 a l’acadèmia i cada any aniran entrant. El conseller va reconèixer que falten mossos al carrer i no tenen capacitat per fer-ho. Crec que estem en temps de descompte d’un Govern que ja no avança.

 

Precisament, al Maresme la seguretat ha sigut notícia pels alcaldes de Junts, que han basat el seu discurs en les persones migrades “multireincidents”. Comparteix el seu posicionament?
Hi ha temes que no es poden barrejar i s’han de treballar. Quan fa anys que ho treballes, al final tens uns resultats. A Pineda aquest problema no el tenim. Hi ha problemes de multireincidència, sense cognom. Ens hem de centrar contra això. Per un costat, topem amb la justícia, on cal un reforç important. I a escala legislativa, la llei ha de ser més contundent. La norma no pot ser la impunitat. Quan és així, la gent percep inseguretat. Però torno a dir, hi ha temes que barrejats són un perill i donen benzina a la ultradreta. Els alcaldes socialistes no barregem aquests temes, sinó que els treballem, com a Santa Coloma o Cornellà.

 

Com avancen les negociacions pel tema d’ARTS d’Estiu?
Estem treballant per fer-ho possible. Som el govern que vam apostar per aquest i altres festivals. Tot i l’entrebanc de l’any passat, busquem alternatives d’espai per fer-ho més fàcil i sense molèsties a veïns. Estem treballant amb discreció. Ara són dies clau perquè estem ultimant l’acord per anunciar que recuperem el festival d’estiu.

 

La solució passa tant sí com no per un canvi d’espai?
No necessàriament. Podríem tornar a intentar-ho en el mateix lloc, però hi ha tot un seguit de tramitacions que ens fa optar per una altra via. Tenim alternatives i espais fins i tot a la platja. La productora confia en l’Ajuntament.

 

Quins espais sondegen?
Ja vam fer una edició en uns terrenys del terme municipal de Pineda de Mar i propietat de Santa Susanna, en aquella edició conjunta. Podria ser una de les opcions, però no és l’única.

 

L’estat del litoral és preocupant a tota la costa del Maresme. En quin estat es troben?
Estem en una situació complexa. Vam encarregar un estudi a deu experts i està a punt de veure la llum. Quan passi, volem que ens escolti qui ens ha d’escoltar: els qui tenen la possibilitat de posar solucions estructurals. Hem vist que les solucions puntuals com posar sorra no han servit. A banda, el litoral té a veure també amb la gestió de l’aigua. Si no baixa aigua per la Tordera, costa més que els sediments arribin a la platja. De fet, l’estudi parla també del naixement del riu Tordera.

 

Els espigons submergibles és una de les opcions?
Teníem una barrera natural de sorra, que feia que part de l’onada quedés allà. Aquesta sorra es va dragar l’any 92 per les olimpíades de Barcelona i no l’hem recuperat. Algun reforç en aquest sentit aniria bé. D’altra banda, també hi ha un tema d’espigons a Santa Susanna o Malgrat de Mar, que l’estudi planteja treure’ls perquè els espigons verticals fan contenció al nord, però mossegada al sud. Les fronteres són invisibles i hem d’apostar per la col·laboració.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una mare de 2 nenes i un noi que acabava de ser pare, entre els morts a Badalona

Notícia següent

VÍDEO | Un camioner ‘es passa de llest’ i acaba atrapat al centre del poble

Notícies relacionades