Viladecans promociona el tomàquet i la carbassa, productes estrella del seu Parc Agrari

El municipi celebra el Mes de la Carbassa i ofereix una Ruta Gastronòmica amb el Cherry de Viladecans com a protagonista

22 d'octubre de 2025 a les 09:13h

L’Ajuntament de Viladecans celebra el producte local amb el Mes de la Carbassa i la Ruta Gastronòmica del Tomàquet Cherry, iniciatives que s’emmarquen dins de l’estratègia orientada a fomentar una alimentació saludable, sostenible i de quilòmetre zero. Durant els mesos d’octubre i novembre es duran a terme activitats per a la ciutadania i iniciatives per promocionar el tomàquet i la carbassa, dos dels seus productes per excel·lència.

Del 17 al 31 d’octubre, el Gremi d’Hostaleria organitza una Ruta Gastronòmica, en què establiments del Gremi oferiran dos plats especials elaborats amb el tomàquet Cherry de Viladecans, com ara la barqueta de mató amb tomàquets cherry en almívar de vainilla, de Cal Mingo, o els pani puris farcits de brandada de bacallà, olivada i tomàquets Cherry de Viladecans, de Vilateca, Plats i Platets. En total hi participaran vuit establiments: Cal Mingo; El Petit Can Batllori; Can Martí; Vilateca, Plats i Platets; Forn de la Plaça; Leben, Cafè, Brunch i més; Mamut Beach Club i BÖ.

La segona edició del Mes de la Carbassa tindrà lloc entre el 24 d’octubre i el 28 de novembre i comptarà amb un ampli programa d’activitats pensades per a tots els públics, que inclouen la presentació de la marca ‘Producte fresc de l’horta de Viladecans’, sessions de showcooking, el nou Mercat de Pagès a la rambla Modolell que complementa el ja existent dels dimecres davant de Can Xic, una ruta gastronòmica promoguda pel Gremi d'Hostaleria de Viladecans i diverses accions de dinamització i decoració de carrers i als mercats municipals per Halloween.

La collita dels dos fruits del camp ha tingut diferent sort. Carles Faura, president de la Cooperativa Agrícola de Viladecans, ha explicat que “el cherry ha mantingut la producció d’altres anys, estimada en uns 80.000 quilograms, atès que es cultiva majoritàriament en hivernacles, mentre que la carbassa ha patit l’augment de les pluges i les malures i podem parlar d’una collita regular, d’uns 75.000 quilograms”.

A través d’aquesta proposta, Viladecans vol posar en relleu la carbassa i el tomàquet, productes cultivats de manera tradicional al Parc Agrari del Baix Llobregat, un espai estratègic que actua com a pulmó verd i com a font de productes locals de gran qualitat per a l’àrea metropolitana de Barcelona. El municipi reforça així el seu paper com a ciutat capdavantera en polítiques verdes i sostenibles donant suport als mercats municipals i els dos mercats de pagès, espais per a la vida urbana i per al contacte directe amb els productors locals.