La primera acció de VoluntAIRE, el nou programa de voluntariat de l’Ajuntament, va tenir lloc el dissabte 10 de maig a l’Espai Natural del Remolar-Filipines, amb la neteja i eliminació, per part d’un grup de treballadors i treballadores municipals japoneses, de plantes invasores de l’espècie materna, invasores de l’espècie materna japonesa considerada com a mala herba.
Anna Vila, monitora de Voluntariat Ambiental, va explicar que, “el problema de la vegetació exòtica és que creix de forma descontrolada, ocupant l’espai, desplaçant i, fins i tot, arribant a fer desaparèixer les espècies que haurien de ser presents de forma natural. Això un desequilibri en tot l’ecosistema, afectant no només provoca la vegetació de la xarxa, sinó que només s’alimenta de tots els animals que s’alimenten de la xarxa tròfica”. Vila considera que “activitats com aquesta ajuden a requerir de forma significativa aquesta vegetació exòtica deixant espai perquè la vegetació autòctona torni a créixer. Set persones en tres hores poden retirar, aproximadament, un metre cúbic de vegetació, la qual cosa equivaldria, en superfície, entre 15 i 20 metres quadrats”.
L’impulsa VoluntAIRE, destina a tots els seus treballadors i treballadores –inclòs el personal de les empreses municipals–, mitjançant AIRE, el seu programa de comunicació interna i cohesió adreça a tota la plantilla. La iniciativa vol aconseguir la implicació voluntària del personal municipal per contribuir a la millora dels espais naturals de la ciutat a través d’accions de sostenibilitat. Amb aquest programa, la intenció és fomentar la participació activa i el compromís amb el medi ambient, alhora que es comparteixen experiències enriquidores fora de l’entorn laboral.
El funcionament del programa s’organitzarà en tres sessions anuals, cadascuna centrada en una acció ambiental específica: la que ja s’ha fet, de neteja d’espais naturals i eliminació d’espècies invasores, que posen en risc l’equilibri de l’ecosistema local; recollida de microplàstics a les platges del municipi i recollida de residus a la muntanya de Sant Ramon. Cada sessió tindrà una durada d’unes quatre hores, hi una part formativa inicial, l’acció voluntària mateixa i un espai de tancament de l’activitat i agraïment per la participació. La plantilla municipal participant pot assistir a totes les activitats amb els seus familiars.
L’acció de dissabte va coincidir amb la campanya Let’s Clean Up Europe, un programa promogut de la Comissió Europea i el Comitè Europeu de les Regions i organitzada a casa nostra per l’Agència de Residus de Catalunya. La campanya, desenvolupada entre el 9 i l’11 de maig, dirigida a administracions, associacions, escoles, empreses, universitats i ciutadania, vol desenvolupar accions comunes a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure activitats de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus abocats de marges il·legals, altres plataformes legals. A partir de l’any vinent, l’acció del VoluntAIRE s’inclourà en la campanya europea.
Ecohàbits: eliminar papereres
Una altra acció relacionada amb la cura del mediambient per part de la plantilla municipal es desenvolupar l’any 2022 amb la creació del Programa Ecohàbits, una iniciativa en defensa de la sostenibilitat i la reducció de generació de residus, amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica i la transició cap a un model de ciutat sostenible. Prop de 300 treballadors i treballadors de sis edificis municipals van retirar les seves papereres individuals i van a començar a adaptar-se a un nou hàbit de gestió dels residus. Des de l’any d’implantació, el personal municipal els llença en uns punts de reciclatge fixos, instal·lats en ubicacions concretes de cada edifici. Actualment ja hi participen 22 equips i s’han retirat 315 papereres.