Dissabte, 17 de maig de 2025
És notícia

Viladecans posa en marxa un programa per fomentar la ciència

Avatar photo
El programa Cientifica’t inicia, el 14 de febrer, les Science Talks, xerrades d’experts que tractaran sobre biologia, matemàtiques, astrofísica, física i neurociència
L’alcalde Carles Ruiz i el tinent d’alcalde i el regidor de Foment de la Ciència i la Divulgació Científica, Jordi Mazón, a la fira Ciencia en Acción.

El programa Cientifica’t per fomentar les activitats de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques a Viladecans creix amb les Science Talks. Demà dimecres, 14 de febrer, està prevista la primera xerrada d’aquest cicle, que tindrà com a protagonistes als rat-penats. Aquestes activitats seran en línia perquè la ciutadania pugui gaudir-les des de casa. Les xerrades aniran a càrrec de persones expertes de tot Espanya i en aquest primer trimestre se n’han programat cinc que tractaran sobre biologia, matemàtiques, astrofísica, física i neurociència.

Per seguir les xerrades només cal entrar a l’enllaç de Zoom que es troba en el web municipal. La primera la impartirà Daniel López Codina, professor de física i investigador a BIOCOM-SC, a la Universitat Politècnica de Catalunya, sota el títol suggerent de “Canten òpera els ratpenats?”. López Codina explicarà com acostar-se a l’univers dels ratpenats observant-los des de la física, mitjançant l’ecolocalització amb l’ús d’ultrasons: “Ens sorprendrà enormement la gran quantitat d’energia que requereix; això ens ajudarà a entendre per què els ratpenats han d’hibernar”.

Les pròximes xerrades seran el 12 de març (“Matemàgica: alguns secrets confessables”, per Fernando Blasco Contreras, professor de Matemàtica Aplicada a la Universitat Politècnica de Madrid); el 9 d’abril (“Les estrelles, calderes de l’Univers”, per Pilar Gil-Pons, professora de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de la UPC); el 14 de maig (“La cara oculta de la taula periòdica”, per Núria Salán, professora de Ciència i Enginyeria de Materials a l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, de la UPC), i l’11 de juny (“El cervell aprenent: què aporta la neurociència a l’educació”, per David Bueno, professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona).

Fomentant vocacions científiques

L’Ajuntament de Viladecans fomenta l’aprenentatge de la ciència i les vocacions científiques de la manera més atractiva possible per augmentar el coneixement, la cultura i l’interès científic. Des del 2015 se celebra la Setmana de la Ciència, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. També la va treure al carrer l’any 2021, tot coincidint, el primer itinerari de la Ruta Matemàtica, amb la Festa Major de la ciutat. Per participar en família i descobrir les matemàtiques que s’amaguen a la plaça de la Vila, a les escales de la Torre del Baró, als jardins de Magdalena Modolell o a la rampa d’accés a Atrium Viladecans.

A mes, any rere any es continua promovent el coneixement científic i tecnològic entre la ciutadania, des dels centres educatius fins als casals de barri, amb propostes com la del programa 100tífiques del Dia de la Nena i la Ciència, en què les escoles i instituts de Viladecans se sumen amb xerrades impartides per dones científiques en actiu amb l’objectiu de donar visibilitat i valorar el paper de la dona científica i, així, reduir les bretxes de gènere en els estudis relacionats amb la ciència i la tecnologia. També el Dia de Pi (14 de març), que s’aprofita per commemorar la constant matemàtica π i celebrar la importància de les matemàtiques en diversos àmbits de la vida quotidiana i la ciència. De fet, en aquest mandat, s’ha creat una regidoria específica de Foment de la Ciència i la Divulgació Científica, que dirigeix el tinent d’alcalde Jordi Mazón, que és doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comissió Europea presenta a Tarragona “Capses D’aprenentatge”

Notícia següent

Vilafranca acollirà el Campionat de Catalunya de Tenis Taula

Notícies relacionades