El programa Cientifica’t per fomentar les activitats de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques a Viladecans creix amb les Science Talks. Demà dimecres, 14 de febrer, està prevista la primera xerrada d’aquest cicle, que tindrà com a protagonistes als rat-penats. Aquestes activitats seran en línia perquè la ciutadania pugui gaudir-les des de casa. Les xerrades aniran a càrrec de persones expertes de tot Espanya i en aquest primer trimestre se n’han programat cinc que tractaran sobre biologia, matemàtiques, astrofísica, física i neurociència.
Per seguir les xerrades només cal entrar a l’enllaç de Zoom que es troba en el web municipal. La primera la impartirà Daniel López Codina, professor de física i investigador a BIOCOM-SC, a la Universitat Politècnica de Catalunya, sota el títol suggerent de “Canten òpera els ratpenats?”. López Codina explicarà com acostar-se a l’univers dels ratpenats observant-los des de la física, mitjançant l’ecolocalització amb l’ús d’ultrasons: “Ens sorprendrà enormement la gran quantitat d’energia que requereix; això ens ajudarà a entendre per què els ratpenats han d’hibernar”.
Les pròximes xerrades seran el 12 de març (“Matemàgica: alguns secrets confessables”, per Fernando Blasco Contreras, professor de Matemàtica Aplicada a la Universitat Politècnica de Madrid); el 9 d’abril (“Les estrelles, calderes de l’Univers”, per Pilar Gil-Pons, professora de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de la UPC); el 14 de maig (“La cara oculta de la taula periòdica”, per Núria Salán, professora de Ciència i Enginyeria de Materials a l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, de la UPC), i l’11 de juny (“El cervell aprenent: què aporta la neurociència a l’educació”, per David Bueno, professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona).
Fomentant vocacions científiques
L’Ajuntament de Viladecans fomenta l’aprenentatge de la ciència i les vocacions científiques de la manera més atractiva possible per augmentar el coneixement, la cultura i l’interès científic. Des del 2015 se celebra la Setmana de la Ciència, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. També la va treure al carrer l’any 2021, tot coincidint, el primer itinerari de la Ruta Matemàtica, amb la Festa Major de la ciutat. Per participar en família i descobrir les matemàtiques que s’amaguen a la plaça de la Vila, a les escales de la Torre del Baró, als jardins de Magdalena Modolell o a la rampa d’accés a Atrium Viladecans.
A mes, any rere any es continua promovent el coneixement científic i tecnològic entre la ciutadania, des dels centres educatius fins als casals de barri, amb propostes com la del programa 100tífiques del Dia de la Nena i la Ciència, en què les escoles i instituts de Viladecans se sumen amb xerrades impartides per dones científiques en actiu amb l’objectiu de donar visibilitat i valorar el paper de la dona científica i, així, reduir les bretxes de gènere en els estudis relacionats amb la ciència i la tecnologia. També el Dia de Pi (14 de març), que s’aprofita per commemorar la constant matemàtica π i celebrar la importància de les matemàtiques en diversos àmbits de la vida quotidiana i la ciència. De fet, en aquest mandat, s’ha creat una regidoria específica de Foment de la Ciència i la Divulgació Científica, que dirigeix el tinent d’alcalde Jordi Mazón, que és doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya.