Un cavall ha mort en caure fulminat durant la cavalcada del bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni, a Barcelona. Segons ha denunciat el Partit Animalista PACMA, l’animal, de vuit anys i que es deia ‘Sant’, s’ha desplomat de forma sobtada a l’inici del recorregut. Els veterinaris ho han qualificat de “mort sobtada”.
Segons ha informat l’Ajuntament, els fets han passat cap a les 11.45 hores a la cruïlla del carrer del Parlament amb el del Comte Borrell, al barri de Sant Antoni. L’organització ha optat per modificar el recorregut de la cavalcada i s’han suspès algunes de les activitats que hi havia previstes, com la benedicció dels animals.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat s’ha fet càrrec de la investigació dels fets i el consistori oferirà dilluns els tècnics municipals per col·laborar amb el Govern.
Segons ha denunciat PACMA a través de les seves xarxes socials, alguns testimonis han assegurat que l’animal tenia aspecte de trobar-se malament des de l’inici, “però en lloc de retirar-lo, han continuat amb la desfilada fins que ha caigut fulminat”.
Es dona la circumstància que abans de l’acte, l’organització Free The Animals ja havia convocat una protesta on també han participat entitats com Barcelona i Girona Animal Save, amb l’objectiu de demanar la fi d’aquests esdeveniments que suposen “llargues jornades, sorolls intensos i condicions estressants” per als animals.
Pel PACMA, el que ha passat confirma “un patró de negligència i manca de consideració sistemàtica cap a la sensibilitat d’aquests animals”. “Considerem inversemblant i irresponsable que les autoritats permetin la celebració d’aquests esdeveniments assumint cada any que costaran vides, quan l’avenç tecnològic i social ens hauria de portar cap al progrés i a prescindir de l’ús d’altres éssers vius”, afegeixen des de la formació política.
Per aquest motiu, PACMA ha anunciat que estudiarà emprendre accions legals per aclarir les circumstàncies de la mort i depurar responsabilitats. Així mateix, han instat les autoritats competents a revisar i prohibir la participació d’animals en aquest tipus d’esdeveniments i han promogut alternatives que respectin la vida i la integritat.