Un notable alt és la nota amb què els turistes valoren la seva experiència a la Regió de Barcelona (província de Barcelona sense comptar Barcelona ciutat). L’últim índex de Reputació Online (iRon), que s’elabora des de l’any 2016, ha arribat enguany a un màxim històric de 8,33 sobre 10, cinc centèsimes més que l’any passat i nou més que fa 5 anys, segons el Monitor de reputació turística online 2025 del Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona. L’estudi s’elabora a partir de l’anàlisi de les fitxes dels recursos turístics de la destinació presents als principals portals de turisme online.
L’últim informe s’ha basat en 2,24 milions d’opinions acumulades (136.000 de les quals s’han generat en el darrer any) i en l’estudi de més de 22.000 fitxes d’allotjaments, restaurants i atractius turístics del territori, cosa que ha permès constatar la millora en la valoració respecte de l’any passat: 8,13 sobre 10 en allotjaments (set centèsimes més que l’any passat); 7,96 en restaurants (una centèsima menys); i 8,88, gairebé un excel·lent, pel que fa a atractius turístics, que mantenen la tendència positiva dels últims anys (8,86, segons l’informe anterior).
Entre els atractius turístics, les experiències culturals tornen a ser el gran referent. No només assoleixen molt bones valoracions sinó que també inspiren més ressenyes, fins al 33% del total. L’enogastronomia, tot i que no acumula un gran volum d’opinions, sí que genera entusiasme i, en conseqüència, la millor reputació, amb un iRON de 9,29, que millora el 9,26 de l’any anterior. Amb valoracions mitjanes igualment altes com l’any passat, li segueix el turisme actiu (9,06), cultural (9,05) i natural (9,05). Pel que fa a la representativitat, es mantenen els percentatges en volums d’opinions: Atraccions (18%), Natura (16%), Platja (11%) i Comerç (11%).
El top-10 d’atractius turístics millor valorats de la província per part dels usuaris és divers i inclou el Monestir de Montserrat, els punts comercials de La Roca Village i The Style Outlets, el Circuit de Barcelona-Catalunya, el Parc Natural de Collserola, la Muntanya de Montserrat i la Plaça Major Vic.
Pel que fa als allotjaments, es consolida com el sector líder en volum d’opinions anual (gairebé un milió acumulades) i registra una lleugera millora en termes de satisfacció respecte les darreres edicions. El volum més important d’opinions (8,13 sobre 8,06 de l’any anterior) se centralitza en el Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf i Maresme. A la gran majoria de les comarques, la nota mitjana està per sobre del 8.
Pel que fa als restaurants, es mantenen similars valors dels indicadors de l’any passat. La categoria menjar, amb un iRON de 8,20, destaca àmpliament per sobre del preu, amb un discret 7,76. Els establiments amb més ressenyes són els del Maresme, seguits pel Baix Llobregat, Garraf i Vallès Occidental.
Consulta el Monitor de reputació turística online 2025 del Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona.
La Diputació de Barcelona impulsa i acompanya les polítiques turístiques dels 311 municipis i altres entitats territorials de la província per contribuir al desenvolupament socioeconòmic i sostenible del territori. En aquest context, el Laboratori de Turisme (LABturisme) de la Diputació de Barcelona, a través de la recollida, l'anàlisi i la transferència de la informació del sector, dona suport a la presa de decisions i al disseny d’estratègies al sector. El Monitor de reputació turística online de la Regió de Barcelona és un dels projectes i informes que publica el LABturisme al llarg de l’any.