Una casa okupada demana ajuda al Papa Francesc per evitar el desallotjament

L'immoble situat a Vallvidrera és propietat d'una congregació religiosa que el volia vendre a un fons d'inversió per gairebé tres milions d'euros

Tres entitats veïnals del barri de Vallvidrera i les persones que van ocupar la Casa Buenos Aires el març de 2019 han enviat una carta al Papa Francesc demanant-li que intercedeixi per aturar el desallotjament de l’immoble que es propietat de la Congregació religiosa Pares Paüls.

Segons ha explicat el diari La Directa, l’Associació de Veïns del Mont d’Orsà – Vallvidrera, l’Associació de Veïns i Veïnes de Santa Maria de Vallvidrera i Mas Sauró, l’Associació de Veïns el Sanatori – Rectoret i el grup de suport a la Casa Buenos Aires requereixen “la intermediació de la Santa Seu per conèixer la posició de la Congregació de la Missió de Sant Vicent de Paül, ja que en cap moment ha estat possible el diàleg, tot i haver-se intentat en diferents ocasions durant els últims anys”.

La carta, enviada per via electrònica i ordinària al Vaticà el 13 d’octubre, explica a la Santa Seu que la Casa Buenos Aires és avui dia “un lloc de trobada intergeneracional i un actiu imprescindible de Vallvidrera, ja que alberga altres col·lectius que no disposen d’un equipament públic per a dur a terme la seva activitat”. Al mateix temps, recorden al Papa Francesc que l’any 2017 es va proposar que l’immoble passés a ser una llar per a persones d’edat avançada i que aquesta oferta va ser rebutjada pels Pares Paüls.

Segons indiquen des de la Casa Buenos Aires, la Congregació religiosa dels Pares Paüls va signar fa més d’un any un contracte de compra-venda amb l’empresa London Private Company SL per gairebé tres milions d’euros. La voluntat de la firma era convertir la casa en un hotel de luxe, tot i que des del barri s’estava utilitzant l’immoble per dinamitzar el teixit social i juvenil de Vallvidrera. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Barcelona va acabar intercedint en la disputa i va assegurar que expropiaria l’immoble als Pares Paüls.

Finalment, però, els jutjats van comunicar el 28 de setembre l’ordre de desallotjament, la qual cosa va sorprendre els integrants de la casa per la posició de l’Ajuntament de Barcelona i va fer aflorar sospites de les verdaderes intencions del consistori. Unes 250 van parar el primer intent d’acabar amb el projecte. El passat 14 d’octubre els Mossos d’Esquadra van intentar desallotjar la casa enviant una vintena de furgons de matinada. Malgrat això els integrants de l’immoble i una important representació del veïnat de Vallvidrera van aconseguir evitar el desallotjament.