Les troballes paleontològiques al jaciment de la coneguda com La Cova del Rinoceront de Ca n’Aimeric continuen sent notícia. En aquesta ocasió, la feina dels investigadors David García, Montse Sanz i Joan Daura (tots tres de la Universitat de Barcelona – UB) i Esperanza Cerdeño (CCT-CONICET-Mendoza d’Argentina) s’ha publicat aquest mes a la revista “Quaternary”.
La seva investigació treu a la llum la darrera presència documentada fins ara d’una espècie de rinoceront que va viure a la península ibèrica fins, com a mínim, fa 130.000 anys. Aquesta espècie de rinoceront s’ha identificat al jaciment de la Cova del Rinoceront, on s’han trobat tres esquelets, un complet i dos parcials, acumulats quan la cavitat funcionava com una trampa natural. Corresponen a un individu adult i un infantil amb una edat de 130.000 anys (nivell III de les excavacions) i un esquelet juvenil recuperat al nivell VII amb una edat aproximada de 150.000 anys.
Aquesta espècie es pensava que s’havia extingit a Europa feia uns 500.000 anys, cosa que ha quedat refutada amb aquestes troballes.
A Europa s’havien trobat fins ara individus de tres espècies de rinoceronts (Stephanorhinus hemitoechus, S. kirchbergensis i Coelodonta antiquitatis). Els trobats a Castelldefels corresponen a l’espècie Stephanorhinus hundsheimensis. Els tres individus recuperats al jaciment de la nostra ciutat apunten a que aquesta quarta espècie podia haver estat més extesa pel territori del que es pensava en un principi.
La troballa situa de nou la Cova del Rinoceront de Castelldefels com un jaciment únic i molt rellevant per a conèixer la fauna i el medi natural a la conca mediterrània abans de la darrera glaciació.
Els treballs han comptat amb el finançament del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Castelldefels.
Recordem que una mostra de les restes trobades a la Cova, inclosos els cranis de 2 dels rinoceronts, estan exposades a l’Espai Prehistòria: fauna, canvi climàtic i arqueologia del Garraf, a les instal·lacions de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.