A Sant Just Desvern, reciclar l’oli usat de cuina és més senzill del que sembla i té un gran impacte positiu sobre el medi ambient. Encara hi ha moltes persones que llencen aquest residu per la pica, però cal saber que un sol litre d’oli pot arribar a contaminar fins a 1.000 litres d’aigua. Per això, és fonamental separar l’oli en origen i portar-lo als punts de recollida habilitats per contribuir a la cura del nostre entorn.
Com funciona el servei de recollida d’oli domèstic?
L’Ajuntament ofereix a la ciutadania un sistema gratuït per reciclar l’oli de cuina usat. Només cal deixar refredar l’oli, abocar-lo en un pot reutilitzable OLISSES i portar-lo a qualsevol dels punts de recollida. Un cop allà, es pot dipositar el pot ple i agafar-ne un de buit per continuar el cicle de reciclatge.
Si no es disposa d’un pot OLISSES, també es pot portar l’oli usat en qualsevol recipient de plàstic ben tancat a la deixalleria fixa, als punts nets i a la deixalleria mòbil (l’últim dissabte del mes a diferents punts del municipi). L’important és que l’oli no es barregi amb altres residus i es lliuri en condicions segures.
On es poden portar els pots OLISSES plens i recollir-ne de buits?
Els punts de recollida estan distribuïts estratègicament per tot el municipi:
- Ajuntament
- Centre Cívic Joan Maragall
- Centre Cívic Salvador Espriu
- Centre Cívic Soledat Sans
- Centre Social El Mil·lenari
- Mercat Municipal
- Edifici Walden
- Deixalleria Fixa
- Punt Net (de 9 h a 13.30 h els dimecres a la Plaça Camoapa i els dissabtes a la Plaça Iulia Quieta)
- Algunes escoles i centres educatius (Escola Montseny, Escola Madre Sacramento, Centre Pilot Regional ASPROSEAT i Institut Sant Just Desvern)
La recollida d’oli de cuina el 2024
La ciutadania de Sant Just Desvern continua demostrant el seu ferm compromís amb la sostenibilitat: durant el 2024, es van recollir més de 6.000 litres d’oli usat domèstic. Aquesta xifra, que pot semblar petita, evita la contaminació de fins a 6.000.000 litres d’aigua, ja que només un litre d’oli pot contaminar fins a 1.000 litres d’aigua potable.
L’oli recollit es transforma en biodièsel, un combustible net que no només redueix les emissions de CO₂, sinó que també afavoreix la transició cap a un model energètic més sostenible. D’aquesta manera, cada gota d’oli reciclada contribueix activament a la protecció del medi ambient i al futur més net que tots desitgem.