Terrassa es prepara per iniciar la Fira Modernista

La programació inclou activitats presencials i en línia

Imatge de l’edició de l’any passat (Font: Ajuntament de l’Arboç)

Torna la Fira Modernista de Terrassa, els dies 7, 8 i 9 de maig, amb un format i un programa més reduït però amb el mateix compromís amb la cultura, la història i la conservació del patrimoni que identifica i singularitza la ciutat.

Enguany, la màxima prioritat ha estat fer de la Fira un espai segur, amb el disseny d’un protocol d’actuació i prevenció que hauran de seguir els i les visitants que vul guin assistir presencialment a les activitats programades. Un seguit de mesures que es poden consultar al programa de la Fira Modernista d’aquest any, que reuneix prop d’un centenar d’activitats en línia i presencials i que es pot consultar a www.firamo dernista.cat

El Teatre Principal de Terrassa serà el protagonista de la inauguració i la cloenda de la Fira 2021. L’Espectacle «Terrassa, Modernisme de la Il·lusió», a càrrec de la com panyia Núria Serra, obrirà la programació de la Fira Modernista d’aquest any diven dres 7 de maig a les 20 h. Per la seva banda, els Ministrils del Raval, amb el concert «Fabricant Tonades» seran els encarregats de tancar la programació el diumenge 9 de maig a les 20 h. A més, i al llarg de tot el cap de setmana, el Teatre Principal aco – llirà fins a mitja dotzena d’espectacles que van de la màgia a l’Òpera passant pel ball i que formen part de la programació d’aquesta nova edició de la Fira Modernista. 

Per assistir presencialment a qualsevol dels espectacles programats caldrà fer reser va prèvia a través de la pàgina web de la Fira. Donada la limitació d’aforament tots els espectacles programats al Teatre Principal es podran veure en directe a través de diferents plataformes: la pàgina web de la Fira Modernista, Canal Terrassa i tam bé el Canal de YouTube de l’Ajuntament. 

Una àmplia oferta de rutes i visites guiades 

Com és tradicional a la Fira Modernista de Terrassa, l’oferta de visites guiades al pa trimoni serà una de les grans protagonistes oferint la possibilitat de conèixer els ele ments més singulars de l’etapa modernista. Un programa de rutes que enguany ens proposa viatjar per edificis com el Parc de Desinfecció, la Masia Freixa o l’Ajunta ment i participar de l’amplia oferta de visites i rutes guiades que s’ofereixen i que es poden consultar al programa de la Fira. 

Portes Obertes a diferents museus de la ciutat 

Les visites guiades al patrimoni es complementen amb l’oferta cultural que ofereixen el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, el Museu Nacional de la Ci ència i de la Tècnica de Catalunya o les diferents seccions del Museu de Terrassa, que ens conviden a participar de les jornades de portes obertes i a visitar les dife rents exposicions i activitats programades durant aquestes dies. 

També la Masia Freixa obrirà les seves portes, permetent visitar el seu interior per conèixer els espais on vivia la família Freixa i Argemí. A més, durant la Fira es po dran trobar peces originals cedides per a l’ocasió pel Museu de la Federació Catala na de Tennis, amb la col·laboració del Club Tennis Terrassa. També es podrà veure la mostra d’Hoquei 1900 de l’Arxiu del CD Terrassa Hockey, amb la col·laboració de Toni Nogués, Xavi Planas i el Museu de Terrassa. I una petita selecció de peces dels inicis del cinema de la col·lecció Jordi Tomàs i Freixa, que recentment ha pas sat a ser patrimoni de la ciutat. 

Trenet 1900 

Aquest any, també ens torna a visitar el Trenet 1900 que, amb sortida i arribada a la plaça Vella ens permetrà fer una passejada per descobrir alguns dels elements patri monials més representatius de la ciutat mentre escoltem les històries d’uns edificis i uns carrers farcits d’història. Recorregut: pl. Vella – c/ Major – c/ de la Unió – pl. de Salvador Espriu – Raval de Montserrat – c/ de la Rasa – c/ Nou de Sant Pere – c/ de Garcia Humet – pg. del Comte d’Ègara – c/ de la Font Vella – pl. Vella. 

Gastronomia i Mercats 

Com cada any, la Fira Modernista de Terrassa reserva un espai destacat per a la gastronomia de l’època on poder gaudir dels plats i els productes típics del Modernisme que els i les professionals dels diversos establiments de restauració de la ciutat posen a l’abast de tothom qui vulgui conèixer un dels valors patrimonials més destacats de Terrassa: la gastronomia. 

Una oferta a la que se suma el Mercat de la Independència, que guarnirà les seves parades i acollirà diferents exposicions vinculades amb l’època modernista. A més, el mercat d’artesania a la plaça Freixa i Argemí o el mercat d’alimentació al tram nord de la rambla d’Ègara seran altres dels atractius de la Fira d’aquest any. 

Un seguit d’activitats que, per a la seguretat de tothom, tindran un aforament limitat i control d’accés. Cal seguir en tot moment les indicacions del personal de la Fira Modernista, així com les mesures de prevenció a totes i cadascuna de les activitats programades. 

En definitiva, Terrassa viurà aquest any una Fira Modernista més reduïda, contingu da i local que mai, però que mantindrà el mateix esperit creatiu que l’ha caracteritza da al llarg de tots aquests anys. 

Afectacions de trànsit 

La majoria de les activitats de la Fira Modernista es desenvolupen als carrers i places del centre de la ciutat, el que comporta talls de carrer i desviaments de trànsit i transport públic durant tot el cap de setmana.