Dissabte, 17 de maig de 2025
És notícia

Matadepera decidirà aquest divendres el futur del seu camp de golf

Avatar photo
L’Ajuntament de Matadepera convoca una consulta popular per tal que siguin els mateixos ciutadans i ciutadanes els qui decideixin el futur del seu camp de golf
Un home jugant al camp de golf municipal de Matadepera. Font: ACN.

Els matadeperencs i matadeperenques estan cridats aquest divendres dia 12 de juliol per decidir el futur del seu camp de golf. I el cas és que els camps de golf són cada vegada més qüestionats, estan en el punt de mira i no és d’estranyar, ja que en un context de sequera i emergència climàtica, el manteniment d’aquestes instal·lacions suposa el consum de molts litres d’aigua i recursos que es podrien destinar a altres usos. De fet, segons Ecologistes en Acció, la dimensió actual de la majoria dels camps de golf de Catalunya suposa un consum aproximat de 1.500.000 litres d’aigua al dia. Una xifra que, si comptem el que suposa anualment, equivalen al que consumeix anualment la població d’uns mil habitants.

En aquest sentit, el camp de golf de Matadepera té una particularitat i és que és l’únic de titularitat i gestió municipal de tot Catalunya. Permetre’s poder tenir un camp de golf és car, molt car, i està clar que el fet que l’única instal·lació de golf municipal d’arreu del territori català sigui en aquesta localitat no és casualitat i és que Matadepera és, ni més ni menys, el municipi més ric de tot Catalunya, amb un índex socioeconòmic territorial (IST) de 131,8, segons les darreres dades aportades per l’Idescat.

Tot i això, l’Ajuntament de Matadepera ha vist que el cost de manteniment que suposa el seu camp de golf, 250.000 euros anuals, no compensa el poc ús que se’n fa. De fet, segons confirma l’ACN té tan sols una vintena d’usuaris diaris i uns 60 abonats. Per aquest motiu, el mateix ajuntament ha apostat per a convocar una consulta popular per tal que siguin els mateixos ciutadans i ciutadanes els qui decideixin el futur del seu camp de golf.

En aquest sentit, els escenaris possibles que es plantegen són dos, i, d’una banda, des del Club de Golf local veuen amb bons ulls externalitzar la gestió a una empresa especialitzada per a fer-hi les millores que necessita. De l’altra, les entitats locals i l’ajuntament opten per convertir l’espai en un parc públic i rehabilitar la masia de Can Vinyers, ubicada al recinte del golf, la qual es troba en molt mal estat i data del segle XV, per reconvertir-la en ecomuseu.

D’aquesta manera, tal com assegura l’entitat Matadeterra, l’opció que veuen més viable és reconvertir la zona en un gran parc “no descontrolat”, amb un tancament i un horari d’ús per tal de poder treure profit de les 14 hectàrees que ofereix el terreny.

Possibles escenaris: continuïtat o canvi d’usos

Així mateix, el projecte implicaria destinar els 250.000 euros anuals destinats al camp de golf a altres funcions i usos per a tota la comunitat, entre les quals hi hauria aquesta rehabilitació de la masia de Can Vinyers. A més, segons apunta Pilar Oller, membre de l’entitat Matadeterra, la masia “està catalogada i té protecció integral i volen que es converteixi en un ecomuseu”. Un fet que, segons Oller “permetria divulgar el patrimoni natural, històric i cultural del poble, però també convertir-lo en un centre d’interpretació del Parc Natural de Sant Llorenç del Muny i l’Obac”.

Contràriament al que defensen entitats locals, des del Club de Golf de Matadepera no en volen ni sentir a parlar d’un canvi d’usos, donada la seva excepcionalitat en tant que municipal i que ofereix preus populars, d’uns 90 euros mensuals de quota i uns 17 d’ús entre setmana i 25 en cap de setmana. En aquesta direcció, donat que consideren que hi ha hagut una “manca de manteniment que ha deixat les instal·lacions en un estat que no és l’òptim”, proposen buscar un gestor que asseguri la continuïtat. Així, tal com assegura el president del club, Carlos Iribarren, que va ser regidor d’Economia al municipi, “el projecte del golf és el que ha aportat un increment de patrimoni més gran en la història de Matadepera”.

En definitiva, malgrat que aquest debat sobre el futur del camp de golf no és pas cap novetat, no és fins ara que l’Ajuntament ha posat fil a l’agulla i plantejarà als seus ciutadans què en volen fer.

Així doncs, el veïnat de Matadepera majors de 16 anys i empadronats abans del 31 de desembre de 2023 seran els encarregats de decidir a través del seu vot el futur d’aquest espai. La votació es durà a terme aquest divendres, de 9.00 h a 21.00 h al Casal de Cultura i l’ajuntament preveu tenir els resultats el mateix vespre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
BIOPLASTICO-

Una recerca de la URV transforma el marro del cafè en bioplàstics

Notícia següent

Els comuns veuen “bona voluntat negociadora” del PSC i ERC per a la investidura

Notícies relacionades