Amb l’objectiu de crear un registre que permeti digitalitzar les xemeneies municipals de la ciutat, l’Ajuntament durà a terme, per primera vegada, treballs topogràfics amb drons. Es tracta d’una nova tecnologia, que mitjançant un núvol de punts generats pel dron, permet registrar l’estat i l’estructura de les xemeneies en una imatge en 3 dimensions, guardar-ne les dades i poder-ne fer així un seguiment exhaustiu. A més, la tècnica també permet confeccionar una fotografia real de la xemeneia en volum. El regidor de Manteniment urbà, Parc i Jardins i Obres públiques, Raúl Ibáñez, ha explicat que «poder crear aquest registre suposa un pas endavant en el control i avaluació de les xemeneies municipals, uns elements catalogats i de gran valor patrimonial que simbolitzen el llegat industrial de la nostra ciutat».
Els treballs s’iniciaran aquest dilluns, dia 26, a la zona de la plaça Nova. Durant un període de dues hores, aproximadament, el dron sobrevolarà i envoltarà la xemeneia Roca i Pous per realitzar l’aixecament topogràfic. Posteriorment, es farà el mateix treball a la Xemeneia TISA, a la plaça de la Terrassa Industrial. En ambdós casos, l’Ajuntament ha fixat un perímetre de 20 metres al voltant de les respectives xemeneies per garantir la seguretat mentre es duu a terme aquesta tasca.
Dimarts, dia 27, els treballs topogràfics seguiran a la xemeneia Guardiola, a la plaça de la Quadra de Vallparadís (darrera l’edifici de Mútua Terrassa). En aquest cas, per garantir la seguretat es prohibirà l’aparcament de vehicles a la zona més propera a la xemeneia.
Un sistema més eficient
L’empresa encarregada de dur a terme aquests treballs és Altiplà Serveis Topogràfics i l’Ajuntament compta amb els permisos del Ministeri d’Interior necessaris per a executar els treballs amb drons. En aquest sentit, el regidor ha destacat que «és molt més pràctic que l’anterior sistema utilitzat, que implicava la col·locació de grues i obligava a retirar alguns elements de l’espai públic, entre altres inconvenients. A més, el treball amb drons també presenta clars avantatges econòmics i d’eficiència».
A Terrassa hi ha una trentena de xemeneies de ceràmica, 15 de les quals són de propietat municipal. La voluntat de l’Ajuntament és començar aquest registre amb les xemeneies públiques gestionades pel Consistori però, més endavant, incloure altres xemeneies que pertanyen a d’altres institucions, així com també les que són de titularitat privada.