Divendres, 20 de juny de 2025
És notícia

La Festa Major de Terrassa comptarà enguany amb unes 340 activitats

Avatar photo
La celebració serà del 4 al 9 de juliol en una vintena d’espais de la ciutat

El programa d’activitats de la Festa Major de Terrassa compta enguany amb prop de 340 activitats que s’iniciaran el 4 de juliol amb la Baixada del Drac i els actes protocolaris de Festa Major al Raval de Montserrat, i que culminaran el dimecres 9 de juliol amb el gran Castell de Focs que, com és habitual serà a la cruïlla de les avingudes de l’Abat Marcet amb Josep Tarradellas. Un castell, en què, com ja s’ha fet en els darrers anys, es prioritzarà la llum i el color per sobre del soroll amb la voluntat de fer una Festa Major cada vegada més accessible i inclusiva. 

Durant la presentació del programa, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat que la Festa Major va: «en la línia del que sempre hem treballat, una Festa Major diversa, participativa, oberta i integradora. Una Festa Major en què tothom s’hi trobi còmode i pugui gaudir de propostes que li agradin. I estic segur que així serà, amb aquest ampli i variat programa que omplirà la ciutat de música, de cultura i d’un gran nombre d’activitats pensades per a tots els públics».

Principals novetats de la Festa Major

Pel que fa als escenaris i espais de la Festa Major, n’hi trobem de ja habituals com la plaça Vella, la plaça Nova, el parc de Vallparadís amb l’Espai Vela o la Festa Major Familiar, la plaça del Rector Homs o la plaça del Vapor Ventalló, la plaça del Progrés i la plaça de Salvador Espriu, la Casa Alegre de Sagrera, la plaça Didó o la Torre del Palau, als quals, enguany, s’hi afegeix l’amfiteatre del parc de Sant Jordi, on s’oferiran algunes propostes com sessions de Cinema a la Fresca o espectacles de petit format. En total, una vintena d’espais principals on es desenvoluparà la Festa Major. 

Uns espais per on passaran artistes com: Chambao, Miki Núñez, Buhos, Cantores de Híspalis, La Fúmiga, Flashy Ice Cream, D’Callaos, Litus, Lildami, Sara Roy o Doctor Prats i que són només algunes de les moltíssimes propostes musicals que inclou la programació. 

Com cada any, aquest 2025 la Festa Major de Terrassa també apostarà pel talent terrassenc, no només amb grans caps de cartell com els que hem anomenat, si no també amb formacions i músics extraordinaris de la ciutat, que podran actuar a diversos punts de la ciutat. Així, divendres, per exemple, a la Moguda Rock actuaran els grups de la ciutat: Agente K, Krápula, Spectra, Radioactiva i Embellish. Dissabte, a la plaça Didó, el Terrassa és de rumba acollirà els concerts dels terrassencs Kiko Medicina, La Pandilla, Kalabongó i Garrapata Mulata. I el diumenge de Festa Major, a l’Espai Vapor actuarà Kora i a la plaça Vella els Terrassa Urban. 

A tot plegat caldrà afegir les moltíssimes activitats vinculades a la cultura popular i tradicional que es podran veure durant la Festa Major i que van des de la Cercavila a la Jornada Castellera, passant pel Ball de Plaça, entre moltes altres propostes. Tot plegat, acompanyat d’altres activitats, com la Fira d’Atraccions que repetirà ubicació a la zona del parc dels Catalans, la Fira d’Artesans i la Fira del Disc a la Rambla o la Festa Major Familiar, que podrem gaudir del 5 al 7 de juliol i, com és habitual, a diferents espais del parc de Vallparadís. 

Al costat, o en paral·lel, a aquest ampli ventall de propostes, hi ha les activitats esportives, que sempre compten amb una alta participació. La Pedalada Popular de Festa Major o la Cursa Atlètica Popular, seran només algunes d’aquestes propostes incloses dins de la programació. 

Sense oblidar tampoc les jornades de portes obertes a museus i equipaments culturals, exposicions o una àmplia oferta gastronòmica entre una àmplia llista d’activitats. 

Penó i pregó 

Enguany, l’honor de portar el penó durant el seguici d’autoritats de diumenge serà per a la Colla dels Geganters de Terrassa que celebren els 175 anys dels Gegants Vells i els 75 anys dels Gegants Nous. Acompanyant-los com a cordoners hi haurà la Penya Barcelonista 1900, que celebra el seu setantè aniversari i que sens dubte és també una entitat de referència a la ciutat. 

Pel que fa al pregó de Festa Major, enguany el farà el bomber Xavi Casas, ànima de la campanya “Els bombers t’acompanyen a donar sang”, membre de l’Entitat Cultural El Porronet i participant actiu dels actes del Carnestoltes de Terrassa. 

Xavi Casas també ha participat en competicions internacionals de rescat. L’any 2012, va liderar l’equip de Bombers de Terrassa en el Torneig Mundial de Rescat de Víctimes d’Accidents de Trànsit, celebrat a Londres. Aquest equip havia aconseguit prèviament el tercer lloc en el XVIII Encuentro Nacional de Rescate de Accidentes de Tráfico a Toledo. 

Més enllà de la seva tasca com a sergent dels Bombers de la Generalitat a Terrassa, també ha tingut una presència destacada en el Carnestoltes de Terrassa. En diverses edicions del Carnestoltes, Casas ha interpretat el personatge del «Fantasma de la Mort”, especialment durant el Dimecres de Cendra, quan es representa l’enterrament del Rei Carnestoltes. A banda, també forma part del Bitxo del Torrent Mitger, de la Colla de Diables Balrogs de Terrassa i de l’Esplai Egara, reflectint el seu compromís amb la cultura local i la seva voluntat de contribuir al teixit social de Terrassa. 

A més, l’any 2018, la Confraria Mascarada va donar suport a la seva candidatura per ser nomenat Capgròs de l’Any. 

Programa de Festa Major i xarxes socials 

El programa, en format virtual, estarà disponible també en PDF a partir d’aquest dissabte 7 de juny a la pàgina web de la Festa Major (festamajorterrassa.cat) i, a partir de la setmana vinent es començaran a repartir els programes en paper a les llars i a diferents punts de la ciutat com ara mercats municipals, biblioteques, centres cívics, o casals cívics, entre d’altres. 

De nou, enguany els perfils de les xarxes socials de l’Ajuntament faran una àmplia cobertura especial dels principals actes de la Festa Major. De fet, aquest any per primera vegada els actes d’inici de la Festa Major de divendres i la sortida d’ofici de diumenge es retransmetran en directe i de manera íntegra a través del perfil d’Instagram de l’Ajuntament (@ajterrassa), per a fer-ho accessible a totes aquelles persones que no puguin assistir-hi. 

Revisió dels Protocols de Festa Major 

La revisió dels Protocols de Festa Major es va iniciar fa més d’un any, després que la darrera es fes el 2009. La previsió és tenir els nous Protocols de Festa Major per a l’edició de 2026, un cop s’hagin aprovat per part del Ple Municipal. Tot i així, enguany ja s’aplicaran algunes modificacions per avaluar si aquests primers canvis funcionen i poder-los incorporar de forma definitiva. 

Així, ja es pot avançar que el diumenge de Festa Major, i amb l’objectiu que la diada castellera no comenci tant tard i evitar les hores de més calor, tots els actes s’avançaran mitja hora. Així, el seguici d’autoritats cap a ofici serà a les 9.15 h i els actes de sortida d’ofici a les 10.45 h. Un cop acabats els actes centrals a la plaça Vella, el seguici es desplaçarà cap a l’Ajuntament per iniciar la Diada Castellera de Festa Major amb les dues colles de la ciutat més la colla convidada, que aquest any és la Colla Vella dels Xiquets de Valls. 

Festa més inclusiva i segura 

Els actes protocol·laris de divendres tarda i diumenge matí comptaran enguany amb intèrprets de llengua de signes catalana amb la voluntat de fer-los més inclusius. D’altra banda, als concerts que se celebraran divendres i dissabte a la plaça Nova, oferiran motxilles vibratòries, per segon any consecutiu. A més, hi haurà una tarima per persones amb mobilitat reduïda i als actes que se celebrin a la plaça del Rector Homs, hi haurà la possibilitat de demanar bucles magnètics. 

Al programa de Festa Major s’han marcat amb un distintiu les activitats o espais menys sorollosos de la festa, on fer un descans i renovar energies, així com aquelles activitats i espectacles amb pirotècnia i més decibels o les destinades a un públic més familiar. 

De cara a la seguretat de la Festa Major, s’instal·laran tres punts Lila i+, al parc de Vallparadís, la Font de l’Apotecari i la Rasa, i tres parelles itinerants recorreran els diferents espais de la Festa Major per oferir suport i informació a la ciutadania els dies 4, 5 i 6 de juliol. 

Pel que fa al transport públic, TMESA mantindrà durant els dies de Festa Major el servei nocturn, amb parades intermèdies a demanda, destinades especialment a les dones, menors de 16 anys, persones grans i persones amb capacitats diverses. I els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, els dies 4, 5 i 6 de juliol s’oferirà servei.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Final feliç per l’Ajax, un gos que havia caigut per un barranc de 10 metres

Notícia següent

El Parlament exigeix millores urgents per a l’estació Camp de Tarragona: Aparcament, busos llançadora i més trens

Notícies relacionades