Campanya informativa a Terrassa sobre l’ús dels vehicles de mobilitat personal

Es vol reforçar la comunicació a les persones usuàries de bicicletes o VMP sobre l'ordenança de mobilitat i la velocitat en la que es pot circular en els espais autoritzats

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

La Policia Municipal i l’associació BiciTerrassa Club (BiTer) inicien aquest dimecres, 29 de setembre, i fins el dia 8 d’octubre, una campanya per impulsar un millor ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP), que han anat guanyant presència als carrers de les ciutats en els darrers anys. Al llarg de la campanya, els voluntaris de BiTer informaran sobre els aspectes més destacats de la nova normativa a aquells usuaris de VMP que es trobin per la via, recordant-los quines són les velocitats i els espais habilitats per on poden circular i aquells on no estan autoritzats. A més, repartiran un fulletó on s’especifiquen diferents aspectes, com ara que no poden anar dues persones en un patinet elèctric, que bicicletes i VMP han de circular per la calçada o que és obligatori l’ús del casc pels menors de setze anys. Els voluntaris també estaran equipats amb una banderola, que duran a la bicicleta, i on s’informa que la velocitat a la que es pot anar per les vies habilitades per a bicicletes i VMP situades a la vorera és de 10 km/h, i es recorda la necessitat de conduir amb precaució per a la pròpia seguretat i la de la resta d’usuaris de la via.

Per la seva banda, la Policia Municipal farà arribar a centres escolars i associacions de familiars d’alumnes (AFA) el fulletó per fer extensiva la informació a famílies i comunitat educativa. A més, es continuarà realitzant la tasca sancionadora ja iniciada amb l’aprovació de la nova ordenança, després d’unes setmanes inicials en les que va realitzar una tasca més pedagògica per tal que la ciutadania pogués conèixer i habituar-se als canvis que entraven en vigor.

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, s’ha felicitat per la tasca pedagògica que BiTer i Policia Municipal estan realitzant des que l’ordenança va entrar en vigor i ha recordat que cada curs escolar s’oferten sessions informatives d’educació viària a escoles i instituts. «Un altre gran objectiu de la Revolució Verda és l’augment del grau d’autonomia dels infants, de persones grans i de persones amb capacitats diverses”, ha indicat Melgares, que ha recordat que «la Policia Municipal cada curs escolar oferta sessions d’educació viària a escoles i instituts, entre les quals es troba un curs específic per alumnes de 2n d’ESO on s’explica la normativa d’ús dels VMP”.

Segona campanya conjunta

Aquesta campanya és la segona que realitzen Policia Municipal i BiTer, conjuntament, després que el passat mes de gener entrés en vigor la nova ordenança de mobilitat, amb la qual es regulaven per primera vegada els vehicles de mobilitat personal (VMP). Amb la nova normativa, bicicletes i VMP passaven a ser vehicles de ple dret a la calçada i es reduïa la velocitat genèrica per a les vies urbanes a 30 km/h per tal de fer una ciutat més saludable i potenciar i normalitzar la mobilitat sostenible, especialment, l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport que fomenta una mobilitat activa i l’autonomia de la ciutadania.

Davant aquests canvis, Policia Municipal i BiTer van dur a terme a finals de gener i principis de febrer d’aquest any una campanya informativa específica per a usuaris de bicicleta i VMP que va consistir en la visita a autoescoles i botigues de bicicletes i patinets elèctrics d’arreu de la ciutat per a informar-los de primera mà de les novetats que introduïa la nova ordenança i dur-los un cartell i fulletons informatius, per tal de fer la informació extensiva als seus clients

Des de l’Ajuntament també es va endegar una campanya anunciant les principals novetats introduïdes amb la nova regulació, amb la publicació d’una guia digital https://www.terrassa.cat/documents/12006/42164535/Guia+nova+ordenança+de+mobilitat+2021.pdf i la difusió d’imatges i pantalles sobre la normativa, tant a la via pública com a xarxes socials de l’Ajuntament. Una difusió que segueix realitzant-se periòdicament i que s’ha intensificat amb l’inici del curs escolar i arrel de la posada en marxa de les noves àrees de vianants.

Bicis i VMP protagonitzen un 7’8% del total d’accidents a la ciutat

Respecte a l’accidentalitat, les dades mostren que el 7’8% dels accidents registrats a la ciutat des que es va iniciar l’any tenen una bicicleta o un VMP implicats. S’han registrat un total de 94 accidents amb aquests vehicles en el que portem d’any, 73 han resultat amb ferits lleus,17 han acabat sense ferits i 4 han resultat ferits greus.

Pel que fa a les sancions, des que va entrar en vigor l’ordenança s’han interposat 521 denúncies per infraccions a persones usuàries de bicicletes i VMP, la majoria de les quals han estat per circular per zones no autoritzades o en espais reservats (206), o per anar més d’una persona en el vehicle (119). A més, una persona va ser denunciada per circular assetjant a un conductor de bicicleta o VMP, multa que és de 200 euros.

Des de la Policia Municipal es recorda a la ciutadania que la sanció per circular sota els efectes de l’alcohol i drogues oscil·la dels 500 als 1000 euros, i que la sanció no respectar el semàfor en vermell, dur els auriculars connectats, manipular aparells de telefonia mòbil o no utilitzar el casc sent menor de 16 anys és de 200 euros. Finalment, la sanció per circular en bicicleta o VMP pel carril bici a velocitat inadequada, per circular per llocs no autoritzats o per ser més d’una persona en un patinet és de 80 euros. Els cursos d’educació viària, es poden consultar a l’enllaç https://www.terrassa.cat/policia-activitats-educatives i sol·licitar enviant un correu a urmec.policia@terrassa.cat