Aquest vespre, coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni, la tinenta d’alcalde de Participació, Qualitat democràtica i Drets Humans i regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Terrassa, Meritxell Lluís; acompanyada del director del mNACTEC, Jaume Perarnau; i de l’impulsat de la campanya i membre del Grup d’Arquitectes de Terrassa, Lluís Rambla; han participat en un acte de reconeixement a la campanya de mobilització contra l’enderrocament de l’edifici de l’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover.
Una campanya de mobilització ciutadana que es va produir l’any 1975, i va estar organitzada i promoguda per Amics de les Arts, Òmnium Cultural i el desaparegut GAT – Grup d’Arquitectes de Terrassa.
Durant l’acte, la regidora de memòria històrica, Meritxell Lluís, ha destacat que “aquest edifici és patrimoni arquitectònic de la ciutat i referent del modernisme industrial català”. En aquest sentit, ha volgut valorar la campanya impulsada pel Grup d’Arquitectes de Terrassa i ha recordat que “també s’actuava contra la repressió franquista”.
Al final de l’acte de reconeixement s’ha entregat una placa de reconeixement al director de la mNATEC, a Tona Comas, en representació dels Amics de les Arts, a Gloria Majó, en representació d’òmnium Cultural i a Pere Vidal, en representació del grup d’arquitectes. Així mateix, també s’ha col·locat una placa commemorativa en l’actual façana del mNACTEC. Una placa commemorativa que, en paraules de la regidora Meritxell Lluís “reivindica que és important recuperar la memòria i, sobretot, explicar-la a aquells que no ho van viure”.
Actualment, Terrassa és la seu de l’únic museu nacional amb seu a fora de Barcelona. Un fet únic i extraordinari que, a més de ser exemple de la riquesa arquitectònica i patrimonial de la capital vallesana és fruit de la mobilització ciutadana que va prendre consciència de la importància de preservar la memòria històrica.