Terrassa estrena avui 12 nous autobusos híbrids urbans, que s’incorporen a la flota de Transports Municipals d’Egara S.A. (TMESA), l’empresa que gestiona el servei d’autobusos de transport públic de la ciutat. Són nou autobusos estàndard de 12 metres i tres autobusos articulats de 18 metres. Actualment, 33 dels 68 autobusos urbans de Terrassa són híbrids, gairebé la meitat (el 48,5%). Aquesta mesura suposa la materialització d’un pas més cap a una cap a una flota més sostenible i eficient, d’acord amb el compromís de l’equip de govern de millorar la qualitat de l’aire i els paràmetres mediambientals per la reducció d’emissions de gasos. Amb les incorporacions dels nous vehicles i la substitució dels més antics, l’edat mitjana dels vehicles de la la flota se situa en els 7,35 anys. L’Import total de les adquisicions és de 4.428.000 euros.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat avui els nous vehicles, en un acte que ha tingut lloc a la seu de TMESA, i que ha comptat amb l’assistència de la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i de membres de la Corporació. L’acte ha tingut lloc a les cotxeres de TMESA (N-150, km .15).
Ballart ha destacat que la posada en marxa dels nous vehicles és “una molt bona notícia que ens permet seguir avançant en què la ciutat pugui comptar amb una flota de busos més sostenible i eficient, millorant el servei i que la ciutadania el pugui gaudir. Treballem per a que la opció del transport públic sigui una opció atractiva. Que d’una manera còmoda, ràpida i segura tothom es pugui desplaçar-se dins la ciutat en transport públic». L’alcalde ha afegit que «amb la incorporació d’aquests nous autobusos híbrids, menys contaminants i menys sorollosos, avancem en el nostre compromís de millorar la qualitat de l’aire i els paràmetres mediambientals per la reducció d’emissions de gasos a la ciutat».
Nou vehicles rígids i tres d’articulats
Els 12 nous vehicles són de la marca Volvo, model 7900, i han estat fabricats a la planta que Volvo té a Wroclaw (Polònia). Nou són autobusos rígids híbrids de 12 metres, amb capacitat per a 26 persones assegudes, dues persones amb Mobilitat Reduïda Severa i 58 persones de peu, que han tingut un cost de 339.000 euros la unitat. Els altres tres autobusos són articulats híbrids, de 18 metres de longitud, amb capacitat per a 42 persones assegudes, dues en cadira de rodes i 97 persones més de peu, amb un cost de 459.000 euros. Tots els vehicles disposen de dues places per a persones amb mobilitat reduïda.
Abans de finals d’any, està prevista també la incorporació de dos microbusos a la flota, que actualment es troben en procés de compra. Un d’aquests vehicles és el que servirà per donar el nou servei de la L15 a Can Parellada.
En aquestes noves unitats s’han introduït elements de disseny dels interiors per tal d’intentar fer més confortable el viatge: materials, disposició i colors dels seients, endolls de recàrrega d’USB, barres agafadores optimitzades a nivell ergonòmic, confortable alçada interior i amplitud d’espai. Tots ells responen a la voluntat de l’Ajuntament de tenir una flota de transport públic urbà renovada i fiable per millorar aspectes com la sostenibilitat ambiental, l’accessibilitat i la seguretat de vehicles.
Cada un dels vehicles que avui es posen en circulació emet un total de 600 g/km CO2 eq, la qual cosa representa una reducció de contaminació del 28% en comparació amb els autobusos amb combustible dièsel. Els vehicles híbrids combinen un motor elèctric amb un motor dièsel. Quan l’autobús desaccelera s’emmagatzema energia elèctrica que, en l’arrencada del vehicle, és utilitzada pel motor elèctric per ajudar al motor dièsel, estalviant combustible i reduint emissions.
Recuperació del servei
Després d’uns anys marcats per la pandèmia, amb una pèrdua de confiança per part de la ciutadania, els autobusos urbans de Terrassa estan recuperant el seu nombre de persones usuàries. Després que la pandèmia i el confinament del 2020 marquessin un clar descens, el 2021 els autobusos urbans ja van incrementar un 28% els seus usuaris i usuàries. Així, durant el 2021, TMESA va registrar un total de 10.637.981 viatgers, mentre que al 2020 se’n van sumar un total de 8.260.222. Tot i així, l’empresa pública de transport continua registrant un descens del 24%, si es pren com a referencia les dades de l’any 2019, quan els viatgers totals registrats van ser 13.992.585.
Cal destacar, però, que durant els mesos d’octubre i novembre del 2021 ja es va registrar una rellevant recuperació, amb més d’un milió de viatgers mensuals registrats. La dada és significativa, ja que feia 19 mesos que no s’arribava a aquesta xifra. Amb aquesta tendència, els càlculs apunten que, previsiblement, aquest any 2022 s’arribarà als 11,5 milions anuals de persones viatgeres.
D’altra banda, cal destacar que la utilització dels títols integrats d’ATM han crescut aquest 2021. Han passat de tenir una utilització del 39% a l’any 2019, fons al 44% de l’any 2021.