Setze mil metres quadrats per enfortir la sanitat pública

  Amb una tecnologia capdavantera, l'Hospital del Mar ha suposat una inversió econòmica de 76 MEUR

  La posada en marxa de les noves instal·lacions de l’Hospital del Mar, situades al carrer del Gas, permet oferir una atenció sanitària de més qualitat al veïnat dels districtes de Sant Martí i Ciutat Vella. L’immoble, de quatre plantes (dues de subterrànies i dues d’alçada) i una superfície total de 15.877 metres quadrats, ha permès unificar en un sol espai els serveis oncològics i ampliar els espais i equipaments dels hospitals de dia de diferents especialitats. A l’edifici s’atenen ja urgències generals, i a partir del setembre, urgències obstètriques i ginecològiques.

  La construcció d’aquest bloc és la primera de les tres fases del projecte d’ampliació i de remodelació de l’Hospital del Mar i ha estat reivindicada durant molt temps, tant per l’equip professional de l’hospital com pel veïnat. Forma part d’un projecte iniciat l’any 2006, que es va interrompre el 2010 amb motiu de la crisi i es va reprendre, finalment, el 2015. “Com a alcaldessa, ciutadana i usuària del centre, estic molt contenta de poder veure la culminació d’una obra que fa nou anys que esperàvem”, ha celebrat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la inauguració de l’edifici.

  Els nous equipaments disposen de tecnologia capdavantera, i els serveis milloraran l’atenció a la salut del veïnat. “Des de la municipalitat ens hem compromès amb la consolidació i la defensa de la salut pública”, ha manifestat Colau. I ha recordat que, tant a Sant Martí com a Ciutat Vella, es troben alguns dels barris amb els pitjors indicadors de salut de la ciutat i, per tant, amb una població molt vulnerable. “Aquest hospital és un emblema per a Barcelona i una eina fonamental en la lluita contra les desigualtats territorials en l’àmbit de la salut”, ha afegit l’alcaldessa.

  L’ampliació dels espais de l’hospital ha suposat una inversió econòmica total de 76 milions d’euros, 34 dels quals els ha aportat l’Ajuntament de Barcelona.

  Ginecologia i obstetrícia

  L’edifici té 1.200 metres quadrats destinats a urgències de l’àrea ginecobstètrica, sales de parts i dues sales d’operacions especialitzades en abordatges endoscòpics. Una de les sales d’operacions disposa d’un microaccelerador per a la radioteràpia intraoperatòria, que permet atendre els processos oncològics des d’una perspectiva integral. També s’hi incorporaran millores per donar cabuda a processos no medicalitzats per atendre el part, com ara la fase de dilatació en un medi aquàtic.

  Oncologia

  Fins ara una part del veïnat dels districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí s’havien de traslladar a l’Hospital de l’Esperança, al barri de la Salut, a Gràcia, per rebre atenció oncològica. El nou edifici permet unificar l’atenció oncològica a l’Hospital del Mar i engloba serveis de cirurgia, radiologia i diagnòstic per la imatge, radioteràpia i programes de detecció precoç, entre altres.

  Hospitals de dia

  El nou edifici allotja els hospitals de dia d’oncologia, hematologia i pneumologia, a més d’un àrea polivalent on s’atenen els pacients dels serveis de cardiologia, digestiu, endocrinologia, nefrologia, neurologia i reumatologia. Aquests serveis estaven situats fins ara en mòduls prefabricats i en diferents zones del centre, i ara disposen d’espais més amplis, amb llum natural i compartiments mòbils per poder garantir la privacitat.

  Urgències

  Amb la reforma, l’Hospital del Mar passa a disposar d’un total de 4.000 metres quadrats per als espais d’urgències, així com 40 boxs nous per a atenció urgent i cinc més per a atenció crítica de complexitat alta. Les noves urgències ocupen la planta soterrània de l’edifici nou i queden comunicades amb les antigues urgències, que ara es destinen a especialitats de pediatria, psiquiatria, cirurgia i traumatologia. La nova superfície destinada a urgències disposa també de dues zones de triatge i sis despatxos de visita per a urgències de complexitat baixa.