Núria Parlon: “Som una ciutat que posa la igualtat i la dignitat de les persones al centre de l’acció política”

Avatar photo

Núria Parlon buscar revalidar l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, que ostenta des de 2009. Actualment, els socialistes tenen una majoria absoluta còmode al municipi i esperen aconseguir-la una altre cop el 28M. Entrevistem l’alcaldessa i candidata del PSC, Núria Parlon, per fer balanç del mandat i conèixer les seves prioritats pels pròxims 4 anys.

 

Quin balanç fa d’aquest mandat?
Aquesta ha estat una legislatura marcada per la pandèmia que ens va obligar a emprar-nos de manera especial a sostenir aquells que ho necessitaven. El nostre objectiu era no deixar ningú enrere i això vam fer. Ens vam bolcar en una tasca titànica i crec, honradament, que vam estar a l’altura. A més d’aquest esforç en el social, en aquest mandat hem posat en marxa projectes molt rellevants, amb molta repercussió no solament local com La CIBA, un espai pioner a tot l’estat dedicat a la dona, com a centre de recursos, espai d’innovació i economia feminista. També la renovació integral del passeig de la Salzereda i que ara mira cap al Parc Fluvial del Besòs és un dels projectes realitzats justament a l’entrada de la ciutat. Un projecte cabdal per nosaltres ha estat el centre d’ocupació Marie Curie, a l’antic pavelló B de l’Hospital de l’Esperit Sant, que ha de donar un significatiu impuls a l’ocupació de qualitat. I hem emprès projectes mediambientals molt ambiciosos, com la renaturalització del riu Besòs. I culturals, gràcies al BesArt, el museu a l’aire lliure d’art urbà més gran del món.

I permeti comentar una de les grans notícies que arriba just ara que s’acaba el mandat. La justícia ha condemnat la Generalitat a pagar pel seu incompliment en el sosteniment de l’educació 0 a 3 a les escoles Bressol. La nostra ciutat rebrà 2,5 milions que ens devien que contribuiran a seguir millorant la xarxa d’escoles bressol municipals.

 

Han quedat coses al tinter?
Nosaltres podem dir que del programa d’acció municipal per a aquests darrers quatre anys, hem complert amb més del 93% del que s’ha acordat amb la ciutadania. És clar que quedin coses per fer, aquelles en què també estan implicades altres administracions principalment.

 

Quins són els eixos principals del seu programa electoral?
El nostre projecte de ciutat explicat al programa dels i les socialistes de Santa Coloma de Gramenet se centra a fer avançar Santa Coloma, encara més, en igualtat d’oportunitats i drets de ciutadania, i en les línies de consolidació de la transformació de la ciutat que estem materialitzant. En centrem en mesures d’atenció i suport a les famílies, per a millorar les oportunitats dels infants i els i les joves; per reforçar l’atenció i millora del benestar de la gent gran. També és important garantir la seguretat, el civisme i la convivència, com drets de ciutadania que van de la mà. Presentem mesures per a l’habitatge assequible, més oportunitats de formació i treball per als joves, majors de 45 anys i dones, que són els col·lectius amb més dificultats d’accés al mercat laboral. I no ens oblidem d’aspectes cabdals com són la mobilitat sostenible i segura, i les nostres contribucions a la necessària lluita conjunta contra els efectes del canvi climàtic.

Som una ciutat compromesa amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, posant la igualtat i la dignitat de les persones al centre de l’acció política. Amb el nostre programa tenim els somnis molt alts, però alhora no deixem de tocar amb els peus a terra i anem a l’arrel dels problemes amb mesures de compromís amb la ciutadania.

 

L’habitatge és un problema pels municipis de l’AMB. Què ha fet l’Ajuntament per millorar la situació i quines actuacions projecten?
L’habitatge és un dret de la ciutadania, un factor vertebrador que reforça l’estructura de la ciutat. Apostem i impulsarem l’accés a un habitatge digne i assequible, ampliant el parc d’habitatge públic i posant en marxa polítiques de gran abast per aconseguir aquest objectiu. En matèria d’habitatge, hem fet i continuarem fent un gran esforç per posar a l’abast dels colomencs i colomenques molts més habitatges protegits i assequibles que els garanteix l’accés a un habitatge digne. Enfocant-nos en diferents col·lectius, famílies, joves i gent gran. Aquest mandat hem posat en marxa la promoció d’habitatges assistits per a la gent gran a l’antiga Escola Miguel Hernández, i ja tenim programat una altra promoció d’aquests tipus pels i les joves. Construirem 1.000 habitatges assequibles. Mantindrem l’impuls de compra d’habitatge privat mitjançant la fórmula del tempteig i retracte o el conveni amb entitats del tercer sector; hem de ser capaços d’implicar al sector privat en la construcció d’habitatge assequible per tal que contribueixin a l’increment del parc públic d’habitatge a preu assequible. Ampliarem el parc d’habitatges dotacionals especialment per a gent gran i joves de la ciutat i promourem les cooperatives d’habitatge assequible. Continuarem amb la reconversió en habitatge de locals en planta baixa com venim fer els darrers anys per afavorir a les famílies i grups de població amb més risc de vulnerabilitat i mantindrem i ampliarem els ajuts al lloguer per a joves.

 

La nova llei d’habitatge pot ajudar?
Molt. Per una banda, era fonamental posar limitacions al preu del lloguer amb criteris objectius i alhora acabar amb processos com els desnonaments sense data i hora, que és el que ara preveu el nou marc normatiu, i que a Santa Coloma ja s’estava fent. Alhora hi ha un tema vinculat a les famílies vulnerables que és molt important i que són els fons estatals d’habitatge que s’han previst per oferir alternatives a les persones que es troben en risc de desnonament i que tenen a veure amb la cobertura de lloguers socials i de facilitats per als reallotjament de persones en situació de vulnerabilitat. En definitiva, amb la llum verda de la llei de l’habitatge del govern de Pedro Sánchez, es proporcionen mesures que tenen com a objectiu oferir alternativa habitacional a aquestes persones i famílies amb situacions socials i econòmiques difícils.

 

Pel que fa a la seguretat, demana un augment dels Mossos. Quina diagnosi fa de l’estat de la seguretat a Santa Coloma de Gramenet?
Les darreres dades Ministeri de l’Interior han corroborat que som un dels tres municipis de més de 20.000 habitants en els quals han baixat els delictes. En aquests bons resultats té a veure el desplegament de la Unitat de Suport i Intervenció Ràpida (USIR), en la prevenció de les ocupacions il·legals o en les intervencions ràpides a la via pública i en la bona coordinació de tots els cossos policials, alhora també té a veure el reforç de la policia de proximitat i en continu contacte amb els veïns i veïnes i comerciants. Aquest mandat alhora acabarem elevant la Policia Local a 140 efectius. Això no vol dir que no es cometi cap delicte, perquè no hi ha cap ciutat en el món amb delicte zero, i l’hem d’explicar per a evitar determinades demagògies. De fet, amb les xifres a la mà, podem dir que la nostra ciutat és una de les més segures de l’Àrea Metropolitana, sobretot comparant-la amb les ciutats pròximes. Tot i les dades positives, no abaixarem la guàrdia, seguirem reforçant el nostre cos de la Policia Local, afegirem una nova comissaria que serà un referent en noves tecnologies així com altres programes per continuar l’abordatge integral i eficaç en matèria de seguretat com un dret fonamental de la ciutadania. Però no podem oblidar que també és vital que ens garanteixin els efectius dels Mossos d’Esquadra, competència de la Generalitat, per mantenir aquesta bona coordinació entre tots els cossos de seguretat.

 

Hi ha partits d’esquerres que consideren que demanar més policies no és una política progressista. Vostè té una altra opinió.
La seguretat és un dret fonamental i garant indiscutible del benestar de la ciutadania. No hi ha democràcia si no hi ha seguretat. La seguretat pública és una prioritat del govern local socialista. I per garantir-la són irrenunciables les dotacions adients tant d’efectius policials com d’eines i material necessari per a l’òptim desenvolupament de les tasques en matèria de seguretat en la qual són competents els ajuntaments.

 

També ha assenyalat la gestió “tova” contra les okupacions. És un problema de magnitud o potser s’està sobredimensionant més del compte?
Cal diferenciar les ocupacions que venen des de situacions de vulnerabilitat, les menys ja que aquestes famílies ja tenen suport i recorregut als serveis socials de les delinqüencials, que deriven en problemes de seguretat pel veïnatge. Amb aquestes darreres, tolerància zero. Gràcies a la USIR hem actuat amb diligència i eficàcia contra les okupacions il·legals que no tenen a veure amb vulnerabilitat i sempre amb bona coordinació de tots els cossos policials. Cal recordar que les ciutats ens hem enfrontat a un marc legal que no ens feia suport a l’hora d’actuar amb urgència per fer front a aquestes situacions, donat que no podíem avançar fins que els jutges no actuessin. Afortunadament això està canviant i ara per ara tenim més eines per afrontar aquest problema de manera contundent i integral, afavorint el dret de l’habitatge a tota la ciutadania i resolent situacions que alteren la convivència veïnal i que van associades a aquestes situacions d’ocupacions il·legals.

 

Quins són els sectors econòmics que hauria de potenciar la ciutat?
Santa Coloma està de moda. Som una ciutat amb un múscul econòmic basat en el comerç, els serveis i la restauració. Per tant, hem de reforçar el comerç local consolidant la moneda local GRAMA com a tractor de l’economia i el comerç, mantenint els ajuts al sector i intensificant les campanyes i accions de fidelització de la compra de proximitat, tot fomentant la sostenibilitat responsable. Crec que també hem de crear una marca de ciutat amb l’objectiu de conscienciar i implicar especialment els joves.  Els serveis i la restauració  han de sortir reforçats i els dedicarem una part molt important dels nostres esforços. Tenim el repte de consolidar Santa Coloma com a referent gastronòmic metropolità i ciutat d’esdeveniments i com a pol d’atracció turístic. En aquest sentit el BesArt es col·loca en el circuit del turisme cultural. Desenvoluparem paquets d’ofertes concretes que ens facin encara més atractius.

 

Com pot afectar a la seva candidatura l’entrada d’una figura tan mediàtica com Rufián al taulell polític de la ciutat?
Jo no faig distinció entre candidats. És veritat que és un personatge molt mediàtic. El que la ciutadania agraeix és que ens deixem la pell i treballem des de la proximitat, propers als seus problemes i inquietuds. La política municipal es fa al carrer, a les escoles, a les associacions, als comerços, a cadascun dels barris, escoltant els nostres veïns i veïnes per tal de millorar les seves condicions de vida.

 

Com va viure la polèmica amb la promesa d’una nova residència del conseller Campuzano i Rufian?
Santa Coloma tindrà segona residència gràcies a la tasca del grup parlamentari del PSC. El Parlament ja s’hi va pronunciar. Tot el que no sigui diàleg entre institucions és caure en la deslleialtat institucional. Nosaltres mai en posat als nostres programes electorals que construirem la segona residència, és competència de la Generalitat. Tenim el terreny reservat fa anys perquè el Govern compleixi amb les seves responsabilitats i que totes les places siguin públiques. En aquesta línia de treball entre institucions hem posat sobre la taula 15 milions d’euros per millorar els edificis escolars públics, tot demanat al Departament que n’hi posi uns altres 15.

 

En cas de no arribar a l’absoluta, amb quins partits té més sintonia?
Hem treballat amb intensitat perquè els nostres ciutadans i ciutadanes ens tornin  a renovar la confiança majoritària dipositada en tots aquests anys perquè compartim el somni de continuar transformant Santa Coloma, de construir una ciutat amb present i, molt especialment, amb molt de futur.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 × 2 =

Notícia anterior

La Festa del Mercat d’Amposta tanca la seva 15a edició amb més visitants

Notícia següent

Pallarès implantarà noves bonificacions fiscals per seguir ajudant les famílies, les empreses i la creació d’ocupació

Notícies relacionades