Santa Coloma celebra els 10 anys de La Vinya d'en Sabater

La consellera d’Interior, Núria Parlon, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, han assistit aquest dimarts 4 a la Vinya a l’acte d'aniversari que ha aplegat entre altres a entitats i empreses del territori

05 de novembre de 2025 a les 08:20h

Santa Coloma de Gramenet ha celebrat aquest 4 de novembre el 10è aniversari de La Vinya d’en Sabater amb un acte institucional en què ha assistit la consellera d’Interior i Seguretat Pública de la Generalitat de Catalunya, Núria Parlon, l’alcaldessa del municipi, Mireia González, així com entitats de la ciutat, empreses del territori, sommeliers i personal de l'empresa municipal que gestiona aquest projecte de ciutat, Grameimpuls.
La trobada commemorativa ha servit per reivindicar la recuperació del passat vitivinícola de Santa Coloma i per posar en valor la feina compartida de moltes persones i institucions que van contribuir a fer realitat La Vinya d'en Sabater.

L’esdeveniment ha arrencat amb una representació teatral que ha repassat la història i l’esperit de la Vinya a càrrec d’actors i actrius de la companyia local La Colmena.

Després en els parlaments institucionals la consellera, Núria Parlon –qui ocupava l'alcaldia de la ciutat quan es van plantar els primers ceps, fa deu anys –  ha expressat que “desitjo una llarga vida a La Vinya d’en Sabater en un dia en què recordem totes les persones que han permès que aquest somni es convertís en realitat. Aquest és un projecte que ha crescut gràcies a l’esforç col·lectiu i la implicació de molta gent.” Parlon ha tingut un record especial per a l’exregidor Pedro Cano, mort l’any 2021, i que va ser qui, des de l’Ajuntament, va impulsar amb determinació la posada en marxa del projecte. “La vinya continua sent un exemple de ciutat que aposta per la seva identitat, la formació i les oportunitats per als joves”, ha afegit.

L’alcaldessa, Mireia González, ha remarcat que “avui celebrem deu anys d’un projecte que, com el vi que neix d’aquesta terra, ha madurat amb paciència, cura i constància. El camp necessita paciència, i les polítiques transformadores també. La Vinya d’en Sabater és el resultat del somni compartit de moltes persones: des de qui el va imaginar i impulsar, fins a qui l’ha cuidat i acompanyat dia a dia", destacant en la seva intervenció que "La Vinya d'en Sabater és molt més que un projecte; és un projecte de ciutat que implica formació, treball i que transforma vides, especialment de molts joves que han fet de la seva formació el seu espai de treball. Per això, avui podem dir amb orgull que sí, que ha valgut la pena”.

Un cop finalitzats els parlaments, la festa s’ha traslladat a la terrassa superior de la Vinya, on s’ha ofert un refrigeri elaborat per l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC) i s’ha pogut gaudir de la música en directe de Paula Piñeiro.

Raïm ecològic

La Vinya d’en Sabater ocupa una hectàrea de terreny on es conreen cinc varietats de raïm: dues blanques (Pansa Blanca i Picapoll Blanc) i tres negres (Garrut, Garnatxa i Picapoll Negre). Tot el conreu és ecològic i vegà i està incorporat, des del 2020, a la DO Alella. La Unió Europea va aprovar la incorporació de Santa Coloma i la seva vinya a aquesta zona geogràfica, circumstància que permet potenciar l’enoturisme, fomentar el coneixement de l’entorn natural i fer difusió del projecte experimental i de recuperació de la vinya. 

En aquesta dècada, la Vinya s’ha consolidat com a projecte referent de sostenibilitat, formació i compromís amb la terra. Al llarg d’aquests deu anys, s’han collit uns 13.000 kg de raïm i més de 200 persones han estat implicades en el projecte. Els vins que s’elaboren amb el raïm de la Vinya són experimentals, és a dir, no es comercialitzen i serveixen de material didàctic per a l’alumnat de l’Escola de Restauració.

De fet, de la Vinya se’n cuiden els i les alumnes de la Casa d’Oficis, un programa per a joves d’entre 16 i 29 anys de Santa Coloma que aprenen un ofici en aquest espai singular, així com persones majors de 30 anys del Taller d’Ocupació i participants dels plans d’ocupació.

El valor afegit de la Vinya, més enllà de la recuperació del raïm a Santa Coloma, és el seu vessant educatiu i de cohesió social.

Premi Vinari

Fa un mes, La Vinya d’en Sabater ha estat guardonada com a la millor iniciativa de recuperació als Premis Vinari. El jurat va reconèixer precisament aquest projecte de ciutat per haver permès retornar la tradició vitivinícola a Santa Coloma.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit