Sant Jordi 2024 a Terrassa amb centenars de parades llibres i roses

Avatar photo
També hi haurà un programa de visites al patrimoni de la ciutat, així com actuacions de les diferents agrupacions de la cultura popular terrassenca

Aquest any, Terrassa celebrarà la tradicional diada de Sant Jordi amb la presència de centenars de parades de llibres i roses al carrer, una àmplia oferta de visites al patrimoni de la ciutat i actuacions de les diferents agrupacions de cultura popular, durant tota la jornada del pròxim dia 23 d’abril. En la preparació de la Diada, a més de la tradicional instal·lació de punts de venda de llibres i roses i les actuacions de cultura popular, enguany també es faran visites guiades i jornades de portes obertes al patrimoni de la ciutat.

A partir del dilluns 22 d’abril ja es començarà a viure la Diada a la ciutat, amb la presència de parades de llibreries i floristeries. Enguany, igual que l’any passat, des de l’Ajuntament s’ha ofert la possibilitat als i les professionals de sol·licitar parada al carrer, davant del seu establiment, els dies 22 i 23. A més, la plaça Vella, un dels centres neuràlgics de la ciutat, on tradicionalment es concentra el nombre més gran de persones, s’ha reservat perquè professionals llibreters i llibreteres i floristes puguin instal·lar parades ja des del dia 22. Per al dimarts 23, està previst que s’hi afegeixin les parades de les entitats, associacions, centres educatius, partits polítics, etc., a la resta d’espais, tant del centre històric com dels carrers i places d’altres barris i eixos comercials de la ciutat.

Per al mateix dia de la Diada, des de l’Ajuntament s’ha organitzat un programa d’activitats destinades a donar a conèixer la riquesa patrimonial de la ciutat tants als visitants com als mateixos terrassencs i terrassenques. Així, al migdia s’ha programat una visita guiada gratuïta a la Masia Freixa, cal realitzar inscripció prèvia. A més, també s’han organitzat quatre visites guiades a la Torre del Palau, a les 11 h, 11.30 h, 12 h i 12-30 h (inscripcions). Així mateix, el Museu de Terrassa oferirà una jornada de portes obertes a la Seu d’Ègara en horari de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h. El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) també farà jornada de portes obertes el mateix dia de Sant Jordi, el dimarts 23 d’abril, de 9 a 18 h; mentre que el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) obrirà el matí de la Diada de Sant Jordi, de 10 a 14 h, com ho fa de manera habitual les matinals del diumenge.

Hi haurà un Punt d’Informació Turística al Raval de Montserrat, mirant a la casa de l’Esport, de 9.30 a 20 h, ininterrompudament, des d’on s’informarà de les activitats previstes per la Diada i de l’oferta turística de la ciutat i on es podran adquirir els productes habituals de la botiga de Terrassa Turisme, com contes per als més petits on les aventures passen a llocs emblemàtics de Terrassa i llibres sobre el patrimoni de la ciutat, a més de detalls inspirats en roses modernistes o jocs on el protagonista és el Drac. Tots els jocs i llibres comptaran amb un descompte del 10%. L’Oficina de Turisme de la Masia Freixa, al parc de Sant Jordi, també estarà oberta de 9 a 14 h i de 17 a 19 h.

 

Parades de llibres i roses a tota la ciutat

Des de l’Ajuntament, ara com ara, s’han autoritzat un total de 260 punts de venda en tot el conjunt de la ciutat, entre parades al carrer i davant dels establiments. D’aquestes, 51 corresponen a professionals de llibres i roses, i la resta a entitats i associacions 200 i 8 partits polítics.

La plaça Vella comptarà amb 17 parades d’establiments professionals, 10 de només llibres, 3 de només roses i mixtes. Per ubicació, la resta de parades es concentraran al Raval de Montserrat, amb 29 parades; al carrer Major 23; Font Trobada 2; al carrer de la Font Vella 12; la Rambla d’Ègara 20; la plaça del Progrés 13; i en altres punts del centre històric 20.

Fora d’aquesta zona, els llocs amb una major concentració de parades seran les vies principals de la ciutat, com la rambla de Francesc Macià 16, així com 108 punts més en altres punts de la ciutat.

Com a novetat, el Raval de Montserrat s’enriqueix aquest any amb dues noves incorporacions que prometen dinamitzar encara més l’espai. El Servei de Turisme i el Servei de Promoció de la Ciutat s’ubicaran en dues parades addicionals, oferint als visitants una finestra a l’essència de la localitat. La segona parada, dedicada a la signatura dels escriptors, serà un punt de trobada per als amants de la literatura, on podran interactuar amb els autors i descobrir noves obres. Aquesta iniciativa no només fomenta el turisme a la nostra ciutat, sinó que també celebra la riquesa literària i cultural del territori.

 

El dilluns dia 22, vigília de la Diada, ja trobarem actes de Cultura Popular, com una ballada de sardanes a les 19 h a la plaça Vella a càrrec d’ASERT o l’assaig casteller dels Castellers de Terrassa a les 19.30 h al Raval de Montserrat.

Tant al matí com a la tarda del dia 23, la ciutadania que visiti la ciutat podrà gaudir de diferents propostes de cultura popular i tradicional, amb la participació de diferents colles i agrupacions de cultura popular terrassenques. Així, el Drac de Terrassa farà una cercavila sense foc a les 18 h. El recorregut previst, amb sortida al Raval de Montserrat, passarà per la plaça de la Font Trobada, el carrer de Gavatxons, la plaça Vella, carrer Major, carrer de la Unió i plaça de Salvador Espriu, per acabar de nou davant de l’edifici consistorial, al Raval de Montserrat.

Els Bastoners de Terrassa també participaran en la Diada amb una cercavila des de la Torre del Palau, a les 17.45 h, amb un recorregut que passarà per la plaça Vella, els carrers Major, de la Unió i de Salvador Espriu i final al Raval de Montserrat. Per la seva banda, els Geganters de Terrassa faran una ballada d’imatgeria a les 19 h al davant de l’Ajuntament.

A més, les entitats de cultura popular i tradicional oferiran activitats i actuacions al voltant de les seves parades durant tota la jornada i a les 19.15 h tindrà lloc l’exhibició castellera de les dues colles de la ciutat, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa a la plaça Vella.

 

El Museu de Terrassa

A més de la jornada de portes obertes a la Seu d’Ègara, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h, el Museu de Terrassa ha previst també una visita familiar per a infants a partir dels tres anys: “La Llegenda del Drac de Sant Jordi”, al Castell Cartoixa de Vallparadís, a les 17.15 h i les 18.30 h. Cal inscripció prèvia a aquesta activitat gratuïta d’una hora de durada enviant un correu electrònic a: [email protected].

Activitats a les biblioteques

Les biblioteques municipals, com és tradicional, també han organitzat aquest abril un ampli programa d’activitats al voltant de la festivitat de Sant Jordi. A més, enguany, l’Ajuntament commemora el 60è aniversari de les traduccions de Tintín al català i el 125è aniversari del naixement del seu traductor, el terrassenc Joaquim Ventalló. Amb aquest motiu, s’ha previst un ampli programa d’activitats al voltant del famós periodista d’Hergé, que inclou una xerrada sobre la doble commemoració a la Casa de l’Esport i la participació de totes les biblioteques de la BCT Xarxa. Coincidint amb el 60è aniversari de la primera traducció al català de «Tintín: Les Joies de la Castafiore», per part del periodista, polític i traductor terrassenc Joaquim Ventalló, l’Ajuntament de Terrassa ha organitzat diferents activitats entorn a aquesta commemoració, que inclou xerrades, exposicions, jocs infantils i sessions de lectura a totes les biblioteques de la ciutat, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Jordi 2024 a Torredembarra: paradetes a la pl. Mn. J. Boronat i signatura de llibres d’autors locals

Notícia següent

Detenen cinc persones per sostreure roba valorada en 1.867€ a la Jonquera

Notícies relacionades