Divendres, 6 de desembre de 2024
És notícia

Demanen presó permanent per a la dona que va matar la filla a Sant Joan Despí el 2021

Avatar photo

L'acusada va admetre els fets i va dir que havia intentat suïcidar-se després

Imatge del número 10 de l’avinguda de Barcelona de Sant Joan Despí on van tenir lloc els fets l’1 de juny de 2021. (Horitzontal)

La fiscalia i l’acusació particular demanen presó permanent revisable per a la dona que va matar la seva filla de 4 anys el maig del 2021 a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). L’acusen d’un delicte d’assassinat amb traïdoria amb l’agreujant de parentiu sobre víctima menor de 16 anys, segons els escrits als quals ha tingut accés l’ACN. La nena va morir a mans de la seva mare, que va utilitzar la menor com a eina per fer-li mal al pare. L’acusada, Cristina R., va confessar davant del jutge del cas que feia mesos que planificava com acabar amb la vida de la menor, a qui va asfixiar després d’haver-la drogat amb pastilles. El cas de la Yaiza va generar debat públic perquè inicialment no es va registrar legalment com a violència familiar.

L’acusada, que aleshores tenia 35 anys, havia estat parella del pare fins el 2019 i, des d’aleshores, la nena vivia en setmanes alternes amb la seva mare al domicili de la seva àvia materna, a Sant Joan Despí, d’acord amb el règim de custòdia compartida. El vespre del 30 de maig mare i filla van anar a dormir juntes a l’habitació que compartien després de dir bona nit a l’àvia cap a les 21.30 hores. La mare li va subministrar substàncies sedants o tranquil·litzants. Ja de matinada, segons les acusacions, la processada va “atacar” la nena asfixiant-la amb la intenció de matar-la. La menor no va tenir cap possibilitat de defensa, perquè estava sedada, en una habitació tancada i en mans de la seva mare, asseguren els escrits.

Segons ella mateixa va explicar, després de matar la nena, va trucar a l’escola per dir que la Yaiza no podria anar-hi perquè estava malalta i també al seu centre de treball, a la Clínica Plató, amb el mateix argument. Fins i tot va dir que va treure el gos a passejar. En declaració al jutjat de guàrdia per videoconferència des de l’hospital, on va estar ingressada després de suposadament intentar-se suïcidar amb pastilles, també va indicar que després dels fets va trucar a un pàrquing que utilitzava per dir que no el volia renovar.

La dona treballava a la Clínica Plató, d’on va poder treure les pastilles sense cap registre. Els Mossos d’Esquadra van detenir-la el mateix 31 de maig a la tarda. Cap a dos quarts de set, els agents van rebre un avís segons el qual al pis hi havia dues persones mortes, la nena i la seva mare. Quan van arribat a l’indret, els policies van constatar que la filla era morta, però efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van poder reanimar la mare.

La dona va ser trasllada a l’hospital en estat molt greu. La hipòtesi inicial era que la dona havia causat la mort de la Yaiza amb pastilles i després s’havia intentat suïcidar amb el mateix mètode, però davant del jutge va declarar que l’havia ofegat amb una bossa de plàstic.

La processada va deixar diversos sobres i manuscrits on donava diners a la seva mare, demanava perdó a la seva mare i a la seva àvia, i un altre on deia que el pare era “el culpable de tot això”.

A més de la pena de presó, les acusacions demanen 250.000 d’indemnització pel pare i 150.000 en total pels avis paterns, així com el pagament dels tractaments psiquiàtrics. L’àvia materna ha renunciat explícitament a la possible indemnització. Les acusacions sol·liciten que si la dona arriba a ser excarcerada ho faci en llibertat vigilada: cinc anys en el cas del ministeri fiscal, deu en el cas de la família paterna. Les dues acusacions sol·liciten també una ordre de protecció perquè la processada tingui prohibit acostar-se o comunicar-se amb la família paterna durant deu anys després de sortir de la presó.

Tot i la confessió de la mare, la seva defensa nega el relat de les acusacions, diu que no són delicte i en demana l’absolució. Alternativament li demana una pena inferior per l’eximent de trastorn mental transitori i por insuperable i els atenuants de confessió i arravatament o obcecació.

La dona va ingressar a presó preventiva el 3 de juny del 2021. Per això, com que el judici amb jurat popular encara no té data, d’aquí unes setmanes se celebrarà una vista per decidir la possible pròrroga de la presó preventiva.

Per al judici, la fiscalia demana la declaració de la mare de l’acusada i que era al pis en el moment dels fets, la tieta de l’acusada que va trobar el cadàver i el pare de la nena. També demanen la testifical de dues infermeres de l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, on va ser ingressar l’acusada després dels fets i als quals la dona va donar detalls dels fets, així com una treballadora de l’escola de la nena i dues companyes de feina de l’acusada, que van parlar amb ella el dia dels fets. També es demanen pericials psicològiques sobre l’acusada. També demanen que es puguin veure, visionar i escoltar trucades, missatges de veu i de text relacionades amb els fets.

La defensa, en el seu escrit del 20 de març passat, demana que s’anul·lin totes les actuacions, tot recordant que encara no s’han resolt diversos recursos que va presentar demanant la pràctica de més diligències a instrucció.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor d’un tret un home en un club de tir a Catalunya

Notícia següent

El propietari del terreny on es fa la ‘rave’ ho denunciarà conjuntament amb els ajuntaments

Notícies relacionades