Sant Cugat elabora una Guia contra els maltractaments a persones grans

La guia s’ha concebut com una eina perquè els professionals del municipi puguin gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El tinent d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat de Sant Cugat del Vallès, Marco Simarro, ha presentat aquest migdia la nova Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. L’acte ha comptat amb la presència de la referent del Programa de Promoció de l’Autonomia i Prevenció de Maltractaments a Persones Grans de la Diputació de Barcelona, Pilar Martínez.

 

Aquesta guia s’ha concebut com una eina perquè el conjunt de professionals del municipi puguin gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar el col·lectiu de la gent gran. S’ha elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’entitat EIMA (Associació per la investigació del maltractament a persones grans) i l’àmbit de Drets socials de l’Ajuntament.

 

El document s’inicia amb la definició de maltractaments i recull les diferents formes i senyals per estar alerta davant possibles casos. Seguidament, exposa els principals factors de risc i de protecció a tenir en compte, i posteriorment dona eines per la prevenció, detecció, avaluació i intervenció ja sigui des de les entitats com des de les institucions. La guia finalitza amb aspectes jurídics en el tractament d’aquesta problemàtica i, com a novetat, inclou un apartat sobre els maltractaments a les institucions.

 

En el seu procés d’elaboració han participat professionals dels diferents serveis que ofereixen atenció a les persones grans de Sant Cugat i que són susceptibles d’haver d’abordar una intervenció en detectar situacions de maltractament: Ajuntament, Mossos d’Esquadra, CAP (Centres d’atenció primària de salut), Hospital Mutua de Terrassa, Centres sociosanitaris (Sant Llàtzer i Vallparadís), Residències/ Habitatge tutelat, Creu Roja, Amics de la Gent gran, SUARA (Empresa prestadora del servei d’atenció domiciliària municipal) i Televida (Empresa prestadora del servei de teleassistència).

 

En aquests moments l’Ajuntament està planificant una sessió tècnica per presentar la guia als professionals dels diferents serveis i entitats que atenen a persones grans i que, per tant, poden ser susceptibles de detectar alguna situació de maltractament.

 

Marco Simarro, tinent d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat: “Els maltractaments a les persones grans són un tipus de violència invisibilitzada, difícil de detectar, d’abordatge complex i que requereix una intervenció específica per part dels professionals. Per aquest motiu és molt important oferir eines que, des del treball conjunt, ajudin a evitar aquest tipus de situacions”.