Una família de Sant Cugat del Vallès afronta el desnonament de casa seva després que una sentència hagi validat l’estat de ruïna econòmica de l’habitatge. No obstant, aquesta declaració s’hauria fet en base als informes dels pèrits contractats pel propietari, que denuncien que els intenta expulsar de casa seva des de fa dotze anys a través de diverses denúncies. El Sindicat de Llogateres assenyala que aquets informe hauria modificat les dades del peritatge de l’Ajuntament, fet pel qual es tractaria d’un cas d’estafa processal. El consistori, per la seva banda, s’ha sumat a la causa com acusació particular. Pel que fa al desnonament, es de caràcter obert i està previst que es dugui a terme entre dilluns i divendres de la setmana vinent.
La família està formada per una mare i les seves dues filles, que viuen a l’immoble des de fa 34 anys. La finca on es troba està configurada per una planta baixa amb jardí, on hi viu l’actual propietari, i una primera planta amb terrat, on hi viuen les llogateres.
La casa s’aixeca dels dels anys 60 del segle passat en uns terrenys que originalment eren propietat de Carolina Mas, besàvia de les actuals propietàries, i que va crear un lloguer indefinit de renda antiga per als seus familiars. Des de llavors, han estat diferents els propietaris de l’immoble, fins que fa 12 anys s’hi van instal·lar els actuals, moment en què, segons les afectades, els van manifestar la seva intenció de quedar-se amb l’edifici sencer i els van oferir 20.000 euros perquè marxessin, uns diners que van rebutjar.
“Des de llavors patim assetjament immobiliari i ens han posat diverses demandes per no pagar el lloguer, que es va desestimar perquè sempre hem abonat l’import corresponent, o per danys a l’edificació o tenir la gossa abandonada, acusacions que han quedat desmentides”, denuncia Carolina Soto, que viu al immoble juntament amb la seva gemrana Nuri i la mare, la Núria. Totes les demandes, apunta, tenien com objectiu fer-les fora de casa, també la darrera, en què es va declarar la ruïna econòmica de l’habitatge, i que el jutge ha acceptat.
“Han falsificat els pressupostos d’una rehabilitació pactada amb un conveni transaccional amb l’Ajuntament perquè el resultat sigui de ruïna econòmica, l’únic supòsit en què es podria trencar el contracte de lloguer”, especifica l’afectada. Segons les dades oficials i les que va presentar la propietat, el consistori hauria pressupostat les obres en 15.719,35 euros i valorant l’habitatge en 205.739,13 euros, mentre que l’arquitecte particular del propietari quantificava les obres en 56.109,48 euros i taxava l’habitatge en 34.584,4 euros.
“Les dades del pèrit particular donen com a resultat la ruïna econòmica, perquè és més gran el valor de les obres que el de la casa, fet pel qual el resultat és el trencament del contracte de lloguer indefinit”, detalla Soto. Aquesta situació és, segons el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, molt greu, donat que es tracta de l’alteració d’un document oficial.
“La sentència que dicta el desnonament obert es remet a la declaració de ruïna econòmica decretada pels pèrits de la propietat, però que contradiu el document oficial”, apunta Mariona Sòria, portaveu del col·lectiu. És per aquest motiu que es va presentar una demanda al jutjat d’instrucció número 8 de Rubí, en considerar que es tracta d’un possible cas d’estafa processal en haver-se alterat els càlculs oficials del consistori i haver-se validat només els de la propietat.
Tant és així que l’Ajuntament s’ha personat com a part afectada. El passat mes de novembre el consistori es va sumar a la causa oberta en qualitat d’acusació particular, segons ha pogut confirmar l’ACN a través de la documentació facilitada.
Atacs continuats
Les llogateres asseguren que durant aquests 12 anys han estat diversos els atacs que han rebut per part dels propietaris, amb qui tot i voler-se entendre, ha estat impossible. Asseguren que d’entrada els van ocupar el pàrquing de la finca, que per contracte els pertoca, per reconvertir-lo en un dormitori, i que van instal·lar una tanca per evitar-ne l’accés des de la casa, privant-los, de retruc, de l’ús del jardí.
A més, els han prohibit tenir del número del carrer que els pertoca, el número 16 del carrer Oceà Glacial, assumint des de la porta dels baixos el número 16-18 com a propi i tacant amb pintura i, fins i tot, arrencant el número que distingia la porta de les llogateres. Això fa, denuncien, que no els hagin arribat en els darrers anys correspondència i documents com notificacions judicials, que han signat altres persones del servei domèstic dels propietaris i que mai s’ha lliurat als destinataris legítims.
La darrera trifulga es va registrat dissabte passat, quan els propietaris van tenir la música elevada fins la matinada, asseguren les propietàries que per celebrar l’imminent desnonament. Per aquest motiu, van trucar al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i a la Policia Local, que es va personar al lloc i amb qui el propietari, relaten, s’hi va encarar. Al dia següent van interposar una denúncia a la seu del cos per aquests fets, que els van provocar una alteració nerviosa.
Paral·lelament, les inquilines van interposar el passat 11 de gener una denúncia al jutjat de primera instància i d’instrucció número 6 de Rubí contra els propietaris pels delictes continuats d’assetjament immobiliari, calúmnies, vulneració del dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge, i apoderament de correspondència.
Pel que fa al desnonament, denuncien el seu caràcter obert, donat que entre el 31 de gener i el 4 de febrer es poden personar les autoritats judicials i la policia per fer-lo efectiu en qualsevol moment. Des del Sindicat de Llogateres han avançat a l’ACN que preveuen fer tot el que es trobi al seu abast per intentar impedir-lo, i manifesten la seva sorpresa davant del fet que no s’hagi assignat un dia concret per a l’actuació judicial.
Pel que fa als propietaris, l’ACN ha intentat contactar-hi al mateix immoble, sense que hagi estat possible parlar-hi de manera directa.