De la mateixa manera com les actuacions per prevenir incendis forestals es fan a l’hivern, les millors per no malbaratar aigua convé implantar-les quan no hi ha sequera. Quan fa poc temps que Catalunya s’ha acomiadat de les restriccions vigents durant dos anys, Sant Boi posa en marxa un sistema innovador de detecció de fuites i anomalies a la seva xarxa de reg.
Uns sensors de fibra òptica instal·lats a l’interior de les tuberies d’aigua de reg de la carretera Santa Creu de Calafell (C-245) permeten localitzar amb precisió on hi ha una fuita d’aigua i reparar-la ràpidament, sense necessitat de fer cap tipus d’obra per a la detecció com calia fins ara. Aquesta millora, que s’aplica en aquest punt de la xarxa com a prova pilot, permet reduir el consum d’aigua i els costos de manteniment. S’estima que permetrà estalviar 10.000 m3 d’aigua l’any, amb un estalvi econòmic valorat en 20.000 euros anuals.
La xarxa municipal de reg de l’Ajuntament de Sant Boi ja disposava de comptadors digitals, sistema de telegestió i avís de fuites que garanteixen una eficiència hídrica elevada, superior al 90%. Per tal d’incrementar-la encara més, ara s’han cercat una solució tecnològica innovadora orientada a millorar l’eficiència hídrica i anticipar necessitats futures. Més endavant, es podria aplicar a altres punts de la xarxa.
Un repte d’innovació oberta, un fruit de les aliances
El nou sistema de detecció de fuites és fruit d’un repte plantejat a mitjans de 2024 en el marc del Laboratori d’Innovació Oberta de l’Aigua que desenvolupen Aigües de Barcelona i MWC Capital amb el suport de l’Ajuntament de Sant Boi.
Es va fer una convocatòria internacional de solucions tecnològiques i el resultat van ser sis empreses finalistes d’Espanya, França i Alemanya. La guanyadora va ser Fibsen, ‘start up’ de la Universitat Politècnica de València, que durant els darrers mesos ha desplegat la seva solució a la ciutat. L’empresa ha comptat amb la col·laboració de les brigades municipals i l’Espai Beta de Coboi lab, el laboratori d’innovació pública de Sant Boi. L’execució de la prova pilot està finançada pel Laboratori d’Innovació Oberta de l’Aigua.