L’Ajuntament de Sabadell construirà més de 500 habitatges de lloguer social

Es tracta de vuit promocions que suposaran una inversió de 104 MEUR i que incrementaran el parc d'HPO un 34%

Imatge d'un edifici en construcció. ACN

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha anunciat aquest divendres que el consistori construirà 528 habitatges de lloguer social fins al 2025. Es distribuiran en un vuit promocions i suposaran una inversió de 104 milions d’euros. D’aquesta manera, Sabadell incrementarà un 34% el seu parc d’habitatges de protecció oficial (HPO) i passarà dels 1.568 actuals als 2.096.

“Poder dir amb orgull que tornem a tenir polítiques públiques d’habitatge després d’una legislatura perdura”, ha destacat. Els habitatges tindran un lloguer de 7 euros mensuals el metre quadrat, el que situarà en els 450 un pis tipus de 70 metres amb pàrquing inclòs. La “joia de la corona”, segons Farrés, serà el nou complex per a la gent gran de 100 habitatges a la Roureda.

En roda de premsa, Marta Farré ha volgut aclarir que s’han compromès a construir aquests 528 habitatges “en un exercici de prudència extrema” perquè confien que la xifra sigui clarament superior al final del mandat. Per exemple, ha afegit, en aquest càlcul no es tenen en compte els pisos que el consistori pugui adquirir en un futur a través del tanteig i retracte.

La batllessa ha destacat també el fet que incrementar en un 34% el parc d’habitatge públic servirà, de retruc, per baixar els preus del lloguer privat. Aquí, ha recordat que aquests pisos van destinats a veïns que, sense estar en una situació “límit”, tenen problemes per accedir al mercat privat de lloguer amb els seus sous.

De les vuit promocions, dues, la de la carretera de Barcelona, amb 21 habitatges, i la del carrer Francesc Layret, amb 32, ja van ser anunciades per l’anterior govern municipal tot i que, com ha criticat Eloi Cortés, regidor d’Acció Social, no es van ni posar en marxa els projectes. Aquestes dues promocions seran les primeres que es posaran en marxa el pròxim mes de març amb la previsió de finalitzar-les el 2023.

Al sector de Can Gambús es construiran quatre promocions de 105, 108, 64 i 48 habitatges. Les obres començaran entre el 2022 i el 2023 i haurien de finalitzar el 2025.

La vuitena promoció és el nou complex per a la gent gran a la Roureda, que es sumarà als que ja funcionen a Sant Oleguer, a Alexandra i al Parc Central. Es tracta d’un model d’èxit integrat per habitatges amb serveis com ara consergeria, neteja, informació sobre recursos i serveis a la gent gran i espais d’oci i activitats, que ara es construirà també a la zona del nord.

Farrés ha recordat que Sabadell és referent en aquests tipus d’equipaments i que hi continuaran apostant perquè a mig termini, moltes persones grans amb pensions modestes tindran seriosos problemes per poder accedir a un lloguer.

Altres accions en polítiques d’habitatge

A banda de les noves promocions, l’Ajuntament treballa en altres línies d’acció per ampliar el nombre d’habitatges de gestió pública. Així, s’ha potenciat la intermediació amb els grans tenidors per promoure que els posin a l’abast de la ciutadania. En aquest marc, l’Ajuntament i la SAREB van arribar fa pocs mesos a un acord per incorporar 80 pisos a la borsa d’habitatge d’emergència o de lloguer social.

Un altra de les línies passa per la compra de pisos ja existents. Des de juny de 2019, l’Ajuntament ha adquirit –o bé es troben en procés d’adquisició– més de 40 habitatges mitjançant el dret de tanteig i retracte. Una quarantena més s’han adquirit o hi estan en procés per part de VIMUSA.

Així mateix, al mes de juny Ajuntament i la Generalitat (Ofideute) van signar un conveni de col·laboració per assessorar la ciutadania en relació amb el deute hipotecari, el lloguer d’habitatge i l’aplicació de lloguer social. L’objectiu de l’acord era millorar l’eficàcia en l’aplicació de la normativa vigent i coordinar les diferents àrees d’ambdues administracions per aprofundir cap a una atenció més integral de les necessitats que tenen els ciutadans i ciutadanes.