Floristeries i llibreries de Sabadell celebren Sant Jordi amb molt bones sensacions

L'anar i venir de persones és constant tant per recollir comandes com per remenar o obtenir signatures d'autors

Parades de roses al centre de Sabadell per Sant Jordi. ACN

Les floristeries i llibreries de Sabadell celebren la diada de Sant Jordi amb un format diferent a l’habitual, però amb molt bona rebuda, tant per part dels comerciants com dels clients. Per evitar grans concentracions, l’Ajuntament ha substituït la fira de parades habitual al passeig de la Plaça Major per paradetes davant de cara negoci, de manera que els botiguers han convertit la vorera en extensions dels seus taulells.

Tot i que es van concedir els permisos per instal·lar-se a l’exterior des de dimecres, els venedors asseguren que avui segueix sent el dia fort, amb un anar i venir constant de persones, tant d’aquelles que remenen com els que compren, que són la majoria. Tot plegat augura una diada pel que fa a vendes.

A partir de les 9.00 h els botiguers han començat a instal·lar-se davant mateix dels seus establiments, moment en què en molts comerços ja hi havia gent fent cua a la porta per recollir la seva comanda. “Es nota que la gent tenia ganes, que l’any passat no es va celebrar, hem tingut un increment de comandes respecte al 2019, sobretot per Internet, i clients que han optat per recollir roses el dia abans”, explica Clara Barceló, propietària de la floristeria Vuket.

Aquest negoci, que avui més que cap altre dia de l’any uneix la família darrera del taulell, també ha servit d’aparador de la darrera obra de la seva mare, l’escriptora Anna Fité, titulada ‘Sopa de menta amb picarols’ (La Galera). “Em feia molta il·lusió combinar roses i llibres en una mateixa parada, i com que la meva filla es florista i jo escriptora ha estat una oportunitat”, explica.

Aquest any l’Ajuntament ha donat llicència per a posar parada al carrer des de dimecres i fins dissabte, tant per a floristes com per a llibreters. Això ha permès que aquells més previsors hagin pogut anar a buscar la rosa amb antelació, i fins i tot donar una sorpresa a la seva parella a primera hora del dia de Sant Jordi i sense sortir de casa.

Triar, remenar i recomanar

Aquest esponjament de la diada fa que els comerciants puguin fer de prescriptors, i recomanar aquells llibres que creuen que poden encaixar amb cada client. “Avui és més difícil fer-ho, però al poder tenir la parada al carrer a fora fins dissabte i amb bon temps, la resta de dies podrem conversar amb els lectors”, explica Rafael Sabater, propietari de la llibreria Sabadell Còmics.

L’establiment es troba en un dels carrers que més s’engalana per Sant Jordi, i on els comerciants s’han posat d’acord un any més per omplir-lo de senyeres de façana a façana i col·locar roses als fanals. Pocs metres més amunt, la Llar del Llibre ofereix una altra de les imatges de la jornada, amb cues per entrar a dintre de l’establiment, mentre a fora els més impacients poden remenar els títols que els recomanen i fins i tot rebre signatures com la del periodista sabadellenc Víctor Colomer, que acaba de publicar ‘Contes tristos del procés’ (Pagès editors).

Tot i que aquest Sant Jordi no tindrà el bullici de la fira del centre de la ciutat, els comerciants veuen amb bons ulls l’opció de posar parades a l’exterior, i auguren que amb l’ampliació de dies de vendes i el bon temps es pugui fer caixa després de la diada del 2020, de la qual en volen girar full.

Els jardinets, espai per a la canalla

Un altres dels emplaçaments identitaris del Sant Jordi sabadellenc són els jardinets del centre. Aquest espai s’ha convertit històricament en un punt de trobada, tant per a remenar les darreres novetats editorials com participar en activitats i per conversar entre amics, coneguts i saludats.

Aquest any, però, l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell ha optat per fer-hi una única activitat, adaptant-se, així, a la situació de pandèmia. Es tracta d’un espectacle adreçat a la canalla, que al matí ha acollit escolars de centres de la ciutat i que a la tarda s’ha obert al públic general, amb cita prèvia i les mesures de seguretat corresponents.