L’Ajuntament de Sabadell ha fet un decidit esforç els darrers anys per fer front a les ocupacions conflictives. Segons les darreres dades disponibles, aquest mandat i fins al febrer de 2023, la Policia Municipal hauria evitat 238 ocupacions en calent o temptatives, és a dir 3,7 vegades més que les ocupacions evitades els 4 anys anteriors –entre juny de 2015 i juny de 2019, s’hi van evitar un total de 63--. L’objectiu d’aquestes actuacions ha estat plantar cara a les ocupacions lligades a màfies i fets delictius o a les que generen problemes de civisme i convivència, generant inseguretat i pèrdua de la qualitat de vida al seu entorn.
Així mateix, l’Ajuntament està en converses amb la propietat de diferents blocs de pisos que són objecte d’ocupacions conflictives amb una doble finalitat: d’una banda, promoure el desallotjament dels habitatges, acabant així amb les problemàtiques generades i el seu efecte en el veïnat. D’altra, poder destinar aquests pisos al lloguer o a l’emergència socials. Amb la mesura, que afecta blocs de grans tenidors situats en diferents barris de Sabadell com Can Puiggener, Gràcia o la Creu Alta, es podrien guanyar entre 40 i 50 pisos per a ciutadans o famílies amb rendes limitades o en situació de vulnerabilitat.
Diferents línies d’acció
Encara com a part de les actuacions per fer front a les ocupacions conflictives, l’Ajuntament està treballant amb fiscalia i la judicatura per potenciar la coordinació i facilitar les intervencions, sempre d’acord amb el marc legal. Així mateix, Policia Municipal i Mossos d’Esquadra han acordat posar en comú els operatius per abordar l’ocupació d’habitatges, de manera que es pugui actuar de manera més ràpida i coordinada.

Paral·lelament en el marc de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, presidit per l’alcaldessa de Sabadell, s’han reclamat mesures contundents a les administracions superiors, els canvis legals necessaris i més suport als municipis en la lluita contra les ocupacions conflictives.
