Sabadell aprova una ordenança que perseguirà accions incíviques

Avatar photo

El text és fruit d’un procés de debat i consens i recull les demandes de la ciutadania pel que fa a protecció de drets i llibertats

El ple del mes d’abril debatrà l’aprovació inicial de l’Ordenança de civisme i convivència, un text que neix amb l’objectiu de preservar l’espai públic com a lloc de convivència i respecte, per augmentar el benestar de tota la ciutadania. El document serà una eina que permeti donar resposta a les demandes i necessitats ciutadanes de respecte a la llibertat i als béns comuns, a l’equilibri de drets i a la seva defensa. Per a la redacció s’ha comptat amb la participació de diferents agents socials, com per exemple la Cambra de Comerç, associacions de comerciants, el Gremi de Fabricants, Creu Roja, ActuaVallès, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia, la Federació d’Associacions Veïnals o la síndica municipal de Greuges, entre molts altres.

Posar la música alta, fer festes al carrer, no recollir les defecacions dels gossos, no portar gossos perillosos lligats o deixar les escombraries fora del contenidor són actituds incíviques que alteren la convivència i tenen influència sobre la vida dels altres. Aquests drets i deures relacionats amb la convivència són els que regularà l’ordenança de civisme i convivència.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha explicat que “tenir una ciutat segura també passa pel civisme i la convivència i d’aquí la importància de tenir una ordenança que ens permeti poder actuar amb la voluntat que tota la ciutadania fem les coses bé. Tenim instruments i estem fent sensibilització i treballant en positiu, però arriba un moment que, si això no funciona, cal la tasca punitiva i, dins aquesta tasca, es molt important tenir l’ordenança”.

Farrés ha comentat que “és una ordenança que hem volgut que sigui molt consensuada i que ens permetrà actuar per exemple en casos de persones que tenen la música alta o de defecacions i orins de gos al carrer. També quan es deixin les escombraries fora dels contenidors o de persones que s’emporten flors, arbustos, fan malbé els arbres, si es dona de menjar a determinats animals que tenim a la via pública o es fa un mal ús del mobiliari urbà”. L’alcaldessa ha destacat, així mateix, la gravetat de tot que suposi un menyspreu a les persones, que comporta una vulneració de drets.

A l’ordenança s’hi identifiquen fins a 43 infraccions que podran ser categoritzades com a lleus, greus i molt greus, depenent de la seva classificació segons criteris mínims i màxims (gravetat de la infracció, intencionalitat, reincidència o el benefici obtingut, entre altres criteris).

En el cas que alguna de les infraccions que es recullen a l’ordenança desemboquin en procediment sancionador, el text preveu tant multes econòmiques com mesures alternatives (MASE).

Les MASE són un conjunt d’accions que un ajuntament pot oferir a les persones infractores com a alternativa a la sanció econòmica prevista a l’ordenança. Suposen una oportunitat de fer pedagogia de la convivència, del respecte, de la solució de conflictes gràcies a un diàleg empàtic i ajuden a construir ciutats més amables i obertes. Aquestes mesures poden ser tallers convivencials, mediacions reparadores o altres vies de resolució de conflictes. Es tracta d’oferir una substitució a les sancions econòmiques que han de partir de quatre criteris: la voluntarietat, l’oportunitat, l’eficiència i la proporcionalitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Jordi Sendra: ‘Sortim a guanyar les eleccions’

Notícia següent

Detinguts per cometre diversos robatoris agredint a les víctimes amb esprai pebre

Notícies relacionades