Santcugatdelfutur.cat és l’exposició web que, des d’aquest dilluns, ofereix a la ciutadania les respostes sobre els principals reptes de futur que afronta Sant Cugat en àmbits com el desenvolupament, l’habitatge, les noves infraestructures de mobilitat, l’entorn verd, la participació i la qualitat de vida. El barri de Ca n’Ametller esdevé paradigma d’aquesta ciutat del futur i, també, el fil conductor d’un seguit de reflexions sobre les oportunitats que suposa aquest nou àmbit per a Sant Cugat.
L’àmbit de Ca n’Ametller suma 107,5 hectàrees i està format per sòls dels sectors de Can Mates, Can Rabella, Can Fontanals i Can Cabassa. Limita a l’oest amb l’AP7/B-30, al nord amb la carretera de Rubí, a l’est amb el Turó de Can Mates i al sud amb la via de FGC i Mira-sol. A l’entorn se situen elements clau com l’Hospital General, el Sant Cugat Centre Comercial i el parc del Turó de Can Mates. La majoria de l’àmbit pertany a privats. És per això que el projecte de Ca n’Ametller s’explica per la necessitat d’un lideratge públic en el desenvolupament del darrer barri de Sant Cugat amb el consens ciutadà i de partits.
Això reflecteix l’exposició ‘Sant Cugat del Futur’, que també té presència física amb codis QR a diverses estacions cedides per FGC i a cubs expositius a les places d’Octavià, Lluís Millet i Barcelona. La mostra, comissariada per Marc Grau, pivota a través de càpsules audiovisuals amb entrevistes i simulacions 3D sobre els sis grans reptes que interpel·len Sant Cugat:
o Governar el desenvolupament de la ciutat: Des del 1980 el municipi ha triplicat la població que sobrepassarà els 100.000 habitants el 2033 (Idescat). Ca n’Ametller suposa un repte per governar el desenvolupament de la ciutat i d’una zona estratègica per a les comunicacions i el creixement econòmic. El projecte gira entorn les pautes per garantir un desenvolupament encertat per al darrer barri de la ciutat a la manera de Sant Cugat.
o Habitatge assequible: L’interès per viure a Sant Cugat dispara els preus dels pisos fent que molt jovent santcugatenc hagi de marxar. Segons dades del padró, cada any de mitjana marxen 3.769 persones de la ciutat, la majoria, joves. Ca n’Ametller esdevé una oportunitat per garantir l’accés a l’habitatge amb un barri amb un 50% d’habitatge assequible i una estimació de duplicar els pisos de lloguer per a joves.
o Participació: El projecte de Ca n’Ametller mostra les bases de com podria ser el nou barri a través d’un procés de participació amb ciutadania, partits, experts i investigadors. El consens és el pal de paller perquè el nou barri es faci d’acord amb la voluntat de les veïnes i veïns. El procés de participació, realitzat entre juny de 2021 i novembre de 2022, tindrà continuïtat per definir col·lectivament el barri.
o Noves infraestructures de mobilitat i nous espais econòmics: Amb Ca n’Ametller, Sant Cugat tindrà una nova estació i un intercanviador ferroviari, on confluiran FGC i Rodalies. A banda, el nou barri disposarà d’espais pensats per atraure empreses de la “nova economia”. La nova estació i els nous espais permetran generar més dinamisme econòmic i oportunitats a la ciutat.
o Un barri travessat pel verd: El torrent de la Guinardera, la continuació del Parc Central i el nou parc urbà a partir de la cobertura de les vies del tren són els tres eixos verds que permeten desenvolupar a Ca n’Ametller el model verd de Sant Cugat. Aquests eixos tindran la doble funció d’espais connectors i espais de trobada i lleure acompanyats de nous equipaments, teixits residencials i serveis de proximitat.
o Ecobarri: Ca n’Ametller tindrà la seva pròpia centralitat sent un barri autosuficient amb mixtura d’usos: espais verds, activitat econòmica, equipaments, serveis i transport públic a prop de casa. Un ecobarri que actualitza la qualitat de vida de Sant Cugat amb paràmetres basats en la mobilitat a peu, el confort, la proximitat, la sostenibilitat ambiental, la innovació social i econòmica i el sentiment de pertinença.
Mireia Ingla, alcaldessa: “Quan vaig començar a fer d’alcaldessa el primer que em vaig trobar va ser els promotors preparats per construir a Ca n’Ametller. Aquesta zona creixerà, per això vam decidir governar el seu desenvolupament per garantir que serà a la manera de Sant Cugat: i actualitzant aquesta manera als estàndards de qualitat de vida del segle XXI. El disseny del nou barri respon a la voluntat de l’Ajuntament de governar el desenvolupament de la ciutat. Ca n’Ametller és el paradigma de la qualitat de vida del Sant Cugat del futur”.
El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares ha afirmat que “des del Govern treballem perquè tot creixement urbà serveixi per ampliar el parc de lloguer social i esdevingui exemplar en termes de mobilitat sostenible, millorant l’accessibilitat al transport públic, i l’eficiència energètica”.
La inauguració de l’exposició web ha comptat amb la intervenció de Juan Carlos Montiel, subdirector general de Barcelona Regional, agència de desenvolupament urbà redactora de l’avançament del planejament de ca n’Ametller, així com dels portaveus municipals Francesc Duch (ERC); Pere Soler (PSC), Marco Simarro (CUP) i Josep Maria Vallès (Junts). L’acte també ha ofert un diàleg entre la directora de l’INCASÒL, Maria Sisternas; el president de FGC, Toni Segarra; i el gerent de l’AMB, Ramon Torra.
La periodista Mònica Hernández ha conduït la presentació de l’acte, celebrat a La Unió.