L’equip ‘Renova Viladecans’, conformat per Diego La Torre, Elinore Cruz i Joaquim Motjer, ha guanyat el premi a la millor solució en el ConstruHack, celebrat en el marc del congrés Vertex, la jornada anual que cerca una nova visió per a la construcció i la rehabilitació sostenibles.
La innovadora proposta de “Renova Viladecans”, que consisteix a proposar un marketplace per connectar l’oferta i la demanda de residus de construcció que possibiliti la seva reutilització, va ser reconeguda per la seva aplicabilitat i sostenibilitat en el sector. L’alcaldessa Olga Morales va lliurar els premis i va felicitar tots els participants per la seva dedicació i creativitat: “ConstruHack és una mirada més enllà del present, que crea projectes imaginatius i sorprenents, però realistes, obrint portes al que està per venir”, va dir.
En aquesta edició, han participat quatre equips formats per un total d’onze persones, amb el suport de quatre mentors experts en el sector de la construcció, tecnologia i comunicació. Set empreses i institucions, incloent-hi Roca, Atom Modular, Saalg Geomechanics, Calaf Constructora, Oiko Top, el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona i l’Ajuntament de Viladecans, van llançar 10 reptes als quals els equips van treballar. Cada equip va abordar 3 dels reptes, amb dos equips treballant en el mateix repte.
Entre els participants es trobaven equips que van abordar l’impacte de les pluges torrencials proposat, la justificació de la rendibilitat d’inversió en productes connectats, la digitalització de la informació geotècnica, i el desenvolupament de plataformes per a la consulta i validació de normativa urbanística internacional mitjançant intel·ligència artificial. Equips com EcoBuild es van enfocar en el reciclatge de residus de construcció, i el grup Els Preventius, va presentar solucions per mitigar l’impacte de pluges torrencials.
ConstruHack, organitzat per Viladecans Innovació Empresarial, s’emmarca dins del congrés Vertex, on empreses, institucions i entitats relacionades amb la construcció sostenible es reuneixen per abordar els desafiaments del sector. Les hackatons, com ConstruHack, han incrementat la seva popularitat en els darrers anys, esdevenint plataformes on la col·laboració multidisciplinària facilita l’exploració de solucions creatives per a problemes contemporanis. Aquestes iniciatives promouen la innovació i fomenten sinergies entre diversos actors, contribuint a un entorn favorable per a la sostenibilitat i el desenvolupament.