Regulació d’aforament a les platges de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona activa el control d’aforament de les platges, com a mesura preventiva de la Covid-19

Platja del Bogatell, Barcelona. CEDIDA

El servei d’informació i sensibilització de les platges està integrat, durant el mes de maig, per un equip de 8 informadors, 24 controladors d’accessos i 2 coordinadors distribuïts en dos torns, tot i que en temporada alta, a finals de maig, el dispositiu s’ampliarà.

El protocol d’aforament es consolida com un servei municipal que permet conèixer l’ocupació de les platges i permet establir una regulació dels accessos per evitar aglomeracions. D’aquesta manera, s’aconsegueix conèixer el grau d’ocupació de les diferents platges, regular les entrades i les sortides i desplegar el dispositiu d’informadors a peu de sorra i als acccessos.

Les tasques d’aquest servei es centren en la sensibilització ambiental i seguiment i control de l’aforament de les platges, a banda de les tasques de suport operatiu a la direcció de platges.

 • Tasques de Sensibilització ambiental:
  Els informadors realitzen diàriament rondes per transmetre missatges d’informació, sensibilització i conscienciació ambiental a la ciutadania, incloent informació i recomanacions de prevenció de la Covid-19 i atenent els punts informatius instal·lats als accessos de les platges.
 • Tasques de Seguiment i control de l’aforament de les platges:
  Els informadors fan el recompte periòdic d’usuaris de les platges, regulació d’accessos, d’aforament i dels usos esportius. També donaran indicacions de redistribució d’usuaris a les platges en el cas que d’ocupació alta o molt alta.

El protocol d’aforament de platges

El protocol d’aforament de platges permet gestionar l’afluència de persones a partir del seguiment del nivell d’ocupació de cadascuna de les platges, per garantir que es compleixen les recomanacions bàsiques pel que al distanciament entre usuaris. El sistema d’indicadors estableix diferents fases:

  • Indicador verd: ocupació baixa de menys del 40%.
  • Indicador groc: ocupació normal, entre un 40 i un 60%.
  • Indicador taronja: ocupació alta, d’entre el 60 i el 80%, recomanació d’anar a altres platges amb menor afluència de persones.
  • Indicador vermell: ocupació molt alta de més del 80%.

El protocol preveu, en cas d’una ocupació molt alta que no permeti garantir les distàncies, fer el tancament dels accessos el menor temps possible per procedir a la redistribució d’usuaris. En cas que sigui necessari, es demanarà el suport de la Guàrdia Urbana.