Reforcen les patrulles de paisà en un dispositiu al metro per reduir els furts

Aquest tipus de delicte va augmentar un 15% en el subsòl en els cinc primers mesos del 2017

0
887
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han reforçat les patrulles de paisà al metro en un dispositiu conjunt que van engegar a principis de juliol per reduir els furts, després que augmentessin un 15% en aquest espai en els cinc primers mesos del 2017 respecte al mateix període de l’any passat. En el conjunt de la ciutat, van augmentar un 7,5% en aquesta arrancada d’any. Els turistes són les víctimes predilectes dels furtadors, ja que a part de ser més vulnerables en una ciutat desconeguda, rares vegades tornen per declarar en un judici per furt. Per això, l’increment de les patrulles de paisà busca augmentar l’eficàcia contra aquest tipus de delictes sobretot amb detencions ‘in fraganti’, que permeten que el testimoni dels agents serveixi com a prova en un judici. El dispositiu, que s’allargarà fins a finals de setembre, es troba monitorat de forma sistemàtica per detectar si els furtadors canvien de tendència o d’entorn i adaptar-hi els recursos.
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van detectar que el control policial a la via pública per reduir els furts havia traslladat una sobreactivitat dels carteristes al metro. Per això, han desplegat un dispositiu conjunt aquest estiu per reduir els furts al subsòl, especialment a les zones de Ciutat Vella i de l’Eixample, les de més afluència turística.

Patrulles de paisà, també uniformades, vigilen dins els vagons i des de les andanes. Un dels mètodes més utilitzats pels carteristes és el de taponar la víctima quan intenta sortir del vagó; mentre uns li barren el pas en els primers instants en què s’obre la porta, per darrere aprofiten per furtar-li els objectes de valor.

Un dels objectius principals del dispositiu és enxampar aquests furts ‘in fraganti’ i acumular diverses denúncies contra els carteristes per poder-ne demanar ordres d’allunyament del metro com a reincidents. Les detencions ‘in fraganti’ faciliten la tasca judicial i, si la víctima és turista, no és necessària la prova preconstituïda, és a dir, que el jutge citi les parts hores després del delicte perquè la declaració de la víctima serveixi per al judici. La declaració dels agents pot servir com a prova.

Els responsables policials saben que quan el nombre de judicis a què estan citats els carteristes sigui superior al que estan disposats a assumir, redirigiran la seva activitat en altres espais. Per això el dispositiu és dinàmic i s’adaptarà en funció dels resultats que setmana a setmana es vagin analitzant.

Mossos i Urbana insisteixen que els furts no són exclusius de Barcelona, sinó que es donen en altres grans ciutats europees. Tot i l’augment del turisme a Barcelona, els furts han baixat un 19% en els últims set anys. Ara bé, a finals del 2016 es va registrar un repunt d’aquest tipus de delicte, que va continuar en els cinc primers mesos d’aquest any.

FER UN COMENTARI